15-årige Daniella blev kørt ned og brækkede ribben, ben og bækken: Tre ud af fire biler kører for stærkt i kommune

Bilister kører for stærkt gennem mange små byer i Nordfyns Kommune. Lokalråd kræver handling.

- Jeg vågner af min mors skrig, og jeg kan næsten regne ud, at det er min søster, den er gal med.

Mila Davidsen sætter ord på en oplevelse, hun havde for få uger siden, som har brændt sig fast i hukommelsen.

Hendes 15-årige lillesøster, Daniella Davidsen, var netop gået ud af indkørslen og over vejen for at tage skolebussen i den lille by Særslev på Nordfyn, da ulykken skete.

- Jeg kigger mig til begge sider for at se, om der er biler, men der er ikke nogen, siger Daniella Davidsen.

Alligevel nåede hun kun et par få skridt over vejen, før hun blev ramt af en bil.

- Jeg når lige at se bilen et par meter foran mig, før den rammer mig, og så stivner jeg ligesom. Derefter er det bare lidt tåget, hvad der er sket, fortæller hun.

Om Daniellas ulykke kommer med i statistikken over trafikuheld, som er sket på grund af for høj hastighed, er endnu uvidst, da Fyns Politi oplyser, at de fortsat er i gang med efterforskningen.

Men i Nordfyns Kommune bliver der i flere af de mindre byer kørt for hurtigt. Det viser en opgørelse fra Nordfyns Kommune.

Mange bilister kører for stærkt

I Særslev, Uggerslev og Hårslev er det mellem 75 og 80 procent af bilisterne, der trykker for hårdt på speederen inden for byskiltene.

Hovedgaden i Særslev, som Daniella Davidsen skulle over ved 7.30-tiden på ulykkesmorgenen, er vanskelig at krydse, fordi der hverken er vejbump eller vejchikaner, som får bilerne til at sætte farten ned.

- Der er ingenting, der tvinger bilisterne til at fokusere på vejen og sænke farten, og det mangler vi, siger storesøster Mila Davidsen.

Da storesøster Mila Davidsen hørte sin mors skrig, stormede hun ud til sin lillesøster, som lå på vejen.

- Der står en mand, som prøver at holde mig tilbage, men jeg siger: 'Det er min søster, der ligger der'.

- Jeg kommer ned til hende og prøver at snakke til hende. Jeg stryger hende lidt på armen og siger til hende: 'Mor og jeg er her, du skal nok klare det, du skal nok blive god igen, det skal nok gå, skat', fortæller Mila Davidsen.

Daniella var ikke ved bevidsthed og responderede ikke. Mila var bange for, at hendes søster var død. Der stod mange folk rundt om Daniella, og hun havde fået en pude og dyne på, mens hun lå på den kolde asfalt med huller i sokkerne og uden sko, som var fløjet af i uheldet.

Mila Davidsen tog et billede med sin mobil af den bil, der havde kørt hendes lillesøster ned. (Foto: PRIVATFOTO)

En mand, som holdt Daniella i aflåst sideleje, fortalte Mila, at hendes lillesøster trak vejret.

- Åh, det er bare vigtigt. Men på det tidspunkt ved vi jo ikke, hvor slemt det står til med resten af kroppen, siger Mila Davidsen.

Bilen, som kørte Daniella ned, holdt et stykke længere nede ad vejen. Den var skadet i fronten, på siden og på forruden.

Og også Daniella Davidsen kom meget slemt til skade.

- Jeg har brækket mit ben to steder og mit bækken, og så har jeg brækket ribben og punkteret lungen og fået en rift i leveren og nyren, og så har jeg også problemer med min tyktarm, siger Daniella Davidsen, som midlertidigt sidder i kørestol efter ulykken.

Daniella Davidsen blev hentet i ambulance, efter hun blev påkørt. (Foto: Foto: Alexander Aagaard //Grafik: Signe Heiredal)

Lokalråd: 'Der bliver kørt for hurtigt'

Familien Davidsen er ikke den eneste, som er træt af hurtigtkørende bilister.

Mange af de lokalråd, der er på Nordfyn, arbejder for, at politikerne bruger flere penge på trafiksikkerhed.

Blandt andre Maren Grønlykke fra lokalrådet i Skåstrup og omegn.

- Der bliver kørt for hurtigt - ikke mindst af lastbiler og landbrugsmaskiner - så forældre tør ikke lade deres børn stige på skolebussen, vente på skolebussen eller stige af den alene, siger hun.

Mogens Jørgensen, som er formand for Morud Lokalråd, kæmper for, at bilerne skal sænke farten i lokalområdet.

- Vi vil meget gerne, at det lykkes os at få sat fartgrænsen ned på Søndersøvej i Morud. Vi er som lokalråd i dialog med Nordfyns Kommune om at finde en løsning for at få hastigheden sænket, siger han.

Også formanden for lokalrådet i Hårslev, Thomas Olsen, får en del henvendelser fra borgere i sognet, som er optaget af, at der bliver gjort noget - ikke for at trafikken bliver reduceret - men at farten kommer ned.

Og de har et forslag til, hvordan det kan lykkes.

- Vi har et ønske om at få sænket trafikken lige uden for landsbyen, så folk slipper pedalen, inden de rammer byskiltet, siger Thomas Olsen.

Flere penge på trafiksikkerhed

Politikerne i Nordfyns Kommune fortæller, at de gerne vil bruge endnu flere penge på trafiksikkerheden i kommunen, men ved de seneste budgetforhandlinger i sidste uge blev der ikke sat ekstra midler af til trafiksikkerhed end tidligere år.

(Foto: Foto: Nordfyns Kommune // Grafik: Signe Heiredal)
(Foto: Foto: Nordfyns Kommune // Grafik: Signe Heiredal)

Men Anders Thingholm (K), der er formand for teknik- og miljøudvalget, vil gerne se på, om der kan gøres mere.

- Jeg synes, vi prioriterer det højt, men dermed ikke sagt, at vi ikke kan prioritere det endnu mere. Det vil jeg i hvert fald gerne arbejde for, siger han.

Også Brian Lebæk (S), næstformand i teknik- og miljøudvalget i Nordfyns Kommune, understreger, at trafiksikkerhed er et vigtigt område.

- Vi er enige om, at det skal prioriteres, men det, der bliver diskuteret, er blandt andet fremkommeligheden. Der er nogle, der prioriterer landbrugsmaskiner og mejetærskere højere, end vi gør i Socialdemokratiet, siger han.

(Foto: Foto: Nordfyns Kommune // Grafik: Signe Heiredal)
(Foto: Foto: Nordfyns Kommune // Grafik: Signe Heiredal)

Trafiksikkerhed i den lille skala er ikke så omkostningstungt, fortæller Brian Lebæk.

- Små projekter, som måske gør en stor forskel for lokalområdet, synes jeg helt sikkert, vi skal bruge noget mere energi og nogle flere penge på, siger han.

Driftschef i Nordfyns Kommune Louise Rasmussen modtager en del henvendelser fra borgere med ønsker om mere trafiksikkerhed, og hun tænker også, at det er realistisk at indfri flere af dem.

- Mange gange er det jo ikke store, forkromede trafiksikkerhedsprojekter. Så er det måske opstribning eller skiltning eller et andet tiltag, som kalder på en adfærdsændring. Rigtig meget handler om bilisternes og de øvrige trafikanters opmærksomhed, siger hun.

Siden 2014 har der været flere end 650 politiregistrerede uheld i Nordfyns Kommune.

Utryg ved fremtiden

Daniella Davidsen er begyndt i genoptræningsforløb og håber på, at kroppen på sigt bliver sig selv igen. Men hun er blevet lidt utryg ved at krydse vejen.

- Det kan jo godt ske igen. Det håber jeg ikke, det gør, men det kan jo også ske for andre, siger Daniella Davidsen.

Også Daniellas mor, Lana Victoria Davidsen, har fået en frygt for trafikken uden for døren.

- Min største bekymring er den dag, hvor hun begynder at skulle tage bussen igen. Hvordan skal vi så beskytte hende? Det syn, jeg har set, vil jeg ikke ønske for nogen eller for mine naboer, som også har børn, siger Daniellas mor, som tydeligt er berørt af ulykken.

Der ligger endnu ingen politirapport, og DR kender derfor ikke den konkrete årsag til Daniella Davidsens ulykke.

Facebook
Twitter