17-årige Gustav Egeberg stiller op til kommunalvalget: 'Jeg vil give ungdommen en stemme i byrådet'

Den unge kandidat håber, at han kan få flere unge til at stemme til kommunalvalget.

Gustav Lyngaal Egeberg stiller op til kommunalvalget for Socialdemokratiet i Middelfart Kommune.

Når du bevæger dig uden for døren i dag, er der nok lidt flere øjne, der "holder øje" med dig end normalt.

Fra i dag klokken 12.00 har kandidaterne til det kommende kommunalvalg nemlig fået grønt lys til at hænge deres valgplakater op i lygtepælene.

En af dem, der har haft travlt, er 17-årige Gustav Lyngaal Egeberg, der om tre dage kan fejre sin 18 års fødselsdag.

Han tror på, at han som ung kandidat med unge mærkesager kan få flere unge til at stemme.

- Ja, det tror jeg. Når man har muligheden for at stemme på en ung kandidat, så tror jeg, de unge vil have en højere sandsynlighed for at stemme, når det ikke bare er de gamle, der "slås" med hinanden, men at der er en ung, der gerne vil have noget til at ske.

- Jeg kan vise dem, at der er et alternativ til de gamle byrådsmedlemmer. At der er en person, der kan gøre en forskel for dem, siger Gustav Lyngaal Egeberg, der samtidig håber at kunne inspirere andre unge til også at engagere sig politisk.

Han stiller op til kommunalvalget for Socialdemokratiet i Middelfart Kommune og har i dag været rundt for at hænge 35 plakater op med hans smilende ansigt og bogstavet 'A' på.

Med sine bare 18 år og 21 dage på valgdagen den 16. november, når han lige præcis at være gammel nok til at stemme - og den stemme bliver på ham selv.

Gustav Lyngaal Egeberg fortæller, at det var Middelfarts borgmester, Johannes Lundsfryd Jensen, der via sin søn spurgte, om han kunne have lyst til at stille op. De to går nemlig på gymnasium sammen.

- Jeg fik pludselig at vide, at der var en plads på listen (kandidatlisten for Socialdemokratiet i Middelfart Kommune, red.), og om jeg ville have den. Og så tog jeg den, siger den unge kandidat.

Ud over at gå i 3.g på Middelfart Gymnasium er han også formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Middelfart.

Egentlig var planen at tage et sabbatår efter gymnasiet, hvor han ville arbejde og tjene nogle penge, før turen skulle gå til Odense for at studere – sandsynligvis statskundskab.

Men hvis han bliver valgt ind i byrådet den 16. november, står den i stedet på fire alternative sabbatår med byrådsarbejde som det primære fokus.

Allerede i sidste måned skød Gustav Lyngaal Egeberg valgkampen i gang. Her havde han allieret sig med en popcorn-maskine og stod i tre dage og delte popcorn og politiske budskaber ud til sine gymnasiekammerater.

Det blev der ifølge den socialdemokratiske kandidat taget godt imod.

- Jeg tror, de er glade for, at der er en ungdomskandidat, og der er nok flere, der er blevet klar over, at kommunalvalg er en ting. Det primære spørgsmål jeg får, er, hvornår valgdagen er.

- Jeg har haft nogle samtaler med folk, som jeg ikke ville have haft, hvis ikke jeg stillede op. Vi får talt lidt om, hvad min politik er, og hvad der sker.

Selvom gymnasieeleverne har taget godt imod hans kandidatur, ved Gustav Lyngaal Egeberg dog også, at de politiske budskaber ikke glider lige så let ned som de popcorn, han serverede dem sammen med.

- Det er ikke sådan, at jeg har fået et kæmpe "gennembrud", og at alle pludselig er interesseret i politik.

En svær målgruppe

Gratis psykologhjælp til alle unge under 25, sammenhængende offentlig transport for unge og klimaet er nogle af de mærkesager, Gustav Lyngaal Egeberg vil kæmpe for i byrådet, hvis han bliver valgt ind den 16. novembr.

Skal man tro statistikken er hans adgangsbillet dog langt fra sikret.

Han henvender sig nemlig til en svær målgruppe, når det handler om interesse i kommunalvalg.

Ifølge rapporten 'Valgdeltagelsen ved kommunal- og regionsvalget 2017', som valgforsker og professor i statskundskab Kasper Møller Hansen står bag, lå stemmeprocenten blandt de 19-21-årige og de 22-29-årige ved seneste kommunalvalg et godt stykke under den samlede valgdeltagelse på 70,8 procent.

Til forskel skiller de 18-årige sig ud ved at ligge et stykke over gennemsnittet og havde endda den højeste valgdeltagelse nogensinde målt for den aldersgruppe ved seneste valg.

Den væsentligste årsag til forskellen på de 18-årige og de andre unge grupper er ifølge Kasper Møller Hansen, at mange 18-årige stadig bor hjemme.

- Mange unge er i en situation, hvor de flytter hjemmefra og "mister" deres mor og far, som de plejer at stemme sammen med. Nu skal de finde et nyt netværk at gøre det med.

- Måske bor de sammen med andre unge, som også har en lav valgdeltagelse, og hvor de påvirker hinanden til ikke at stemme. Måske er de også flyttet til en ny by med nye kommunalpolitikere og skal stemme på en skole, de aldrig har hørt om før, fortæller Kasper Møller Hansen.

Samtidig har unge ikke den samme relation til kommunen som for eksempel børnefamilier, fortæller Kasper Møller Hansen.

- Så det er sådan set ikke underligt, at de stemmer lidt.

Kan et ungt ansigt på plakaten som Gustav Lyngaal Egeberg få flere unge til at stemme?

- Jeg har ikke håndfast bevis for, at det er sådan, siger valgforskeren.

- Men vi har i hvert fald set i mange andre sammenhænge, at det, at der er rollemodeller, som man kan identificere sig med, er vigtigt i forhold til at deltage i valget. Valgdeltagelsen blandt invandrere stiger, hvis kandidater af deres etnicitet stiller op for eksempel, fortæller Kasper Møller Hansen.

Snart fortsætter Gustav Lyngaal Egeberg sin valgkamp på flere uddannelsesinstitutioner, hvor han håber at få fat på ungdommen i Middelfart Kommune.

Kun én person under 30 år blev ved seneste valg stemt ind i Byrådet i Middelfart Kommune. Det mener Gustav Lyngaal Egeberg er med til at give hans kandidatur en berettigelse.

- Jeg tror, at når de ældre politikere tænker "børn og unge", så tænker de kun "børn", for den eneste relation, de har til det, er deres egne børn og børnebørn, som går i folkeskolen. Så det betyder, at der ikke rigtigt er nogen repræsentation for de unge og ikke nogen, som helt forstår, hvordan det er at være ung.

- Jeg vil give ungdommen en stemme i byrådet. Så vi ikke bare skal tigge hos de ældre politikere om at gøre det, vi gerne vil have, men at vi har nogle, der direkte kan tale den unge sag.

FacebookTwitter