Arrangør af vælgermøde undlod at invitere alle partier: ’Tåkrummende og udemokratisk’

Et vælgermøde i Varde Kommune har skabt heftig debat, eftersom alle partier og lister ikke var inviteret med i første omgang.

Ifølge Ulrik Kjær, der er professor i statskundskab på Syddansk Universitet, stemmer tre ud af fire personligt ved kommunalvalg. (Foto: liselotte sabroe)

Er det udemokratisk kun at invitere politikere fra ens nærområde, når der skal debatteres kommunalpolitik?

Den diskussion er blusset op i Varde, efter to lokale foreninger i landsbyen Outrup mellem Varde og Nørre Nebel i første omgang ikke inviterede repræsentanter fra alle de partier, man kan stemme på i Varde Kommune, når der inden længe er kommunalvalg.

- Vi inviterede dem, der er bosiddende i den nordvestlige del af kommunen. På den måde kunne nogle langt nede på listen også komme til orde, lyder det fra Søren Nissen, der er medlem af Outrup Håndværker- og Handelsstandsforening og medarrangør af vælgermødet, der finder sted 1. november i landsbyens idrætscenter.

Derfor inviterede de to foreninger i første omgang kun de ni lokale politikere, der har bopæl i det tidligere Blåbjerg Kommune. For selvom den store kommunesammenlægning fandt sted for 14 år siden, er de gamle kommunegrænser endnu ikke visket helt ud.

Og det betød, at vælgermødet kun gav plads til kandidater fra seks partier, selvom 13 partier og lister er på stemmesedlen i Varde Kommune.

Byrådsmedlem kritiserer vælgermødet på Facebook

Venstre fik tre invitationer, mens der var ikke nogen til Det Konservative Folkeparti. Derfor røg det konservative byrådsmedlem Niels Christiansen, der dog ikke selv genopstiller, til tasterne på Facebook.

- Det må være demokratiet, der sættes i højsædet. Hvis der er et vælgermøde, så bør alle partier og lister, der stiller op, have adgang til at præsentere deres tanker overfor borgerne, siger han.

I sit opslag på Facebook skriver Niels Christiansen, at det både er ’tåkrummende’ og ’udemokratisk’, at vælgermøderne her 16 år efter vi første gang gik til valg i den nye Varde Kommune fortsat er afgrænset af de gamle kommunegrænser.

Mads Sørensen, der er borgmesterkandidat for Venstre i Varde Kommune, har også blandet sig i tråden på Niels Christiansens facebookopslag. Han mener bestemt ikke, at der er ’mørke skyer over demokratiet i Varde Kommune’, som det konservative byrådsmedlem skriver i sit indlæg.

Borgmesterkandidaten fra Venstre – et parti, som er stærkt repræsenteret i hele Varde Kommune - skriver i en kommentar, at det er op til lokalforeningerne selv at beslutte, hvem de vil invitere.

- Jeg synes, vi skal passe på demokratiet ved ikke at nedsætte regler og love om, hvem der skal deltage på de forskellige vælgermøder. Det skal være helt op til de frivillige, hvem de vil invitere til deres arrangement. Vi må indse, at et kommunalvalg også er et lokalvalg.

Han mener dog også, at det er mest demokratisk, hvis arrangørerne af vælgermøderne husker at invitere alle 13 partier.

Mads Sørensen mener ikke, at politikerne skal blande sig i, hvem der inviteres til vælgermøderne. (Foto: venstre)

Lukkede vælgermøder er ikke usædvanlige

Ulrik Kjær, der er professor i statskundskab på Syddansk Universitet, fortæller, at det har stor betydning, hvilken adresse kandidaterne har.

- Ved kommunalvalg stemmer tre ud af fire personligt. Og vi stemmer typisk ud fra, hvor kandidaterne bor, da vi ofte gerne vil have nogle valgt ind, som bor i nærheden af os selv, i håb om at de varetager vores lokalområdes interesser, siger han.

Og det er faktisk ikke usædvanligt, at man prøver at give de kandidater, der bor i ens nærområde, en fordel ved at lave et vælgermøde kun for dem, siger han.

- Hvor skal der være penge til en ny cykelsti, hvilke skoler skal lukkes, hvor skal vindmøllerne stå? Det er klart, at kommunalpolitikerne skal have blik på hele kommunen. Men vi skal ikke være blinde for, at kommunalpolitik også er en kamp mellem de forskellige geografiske dele af kommunen, siger Ulrik Kjær.

Vælgermødet i Outrup er dog ikke længere en lukket fest. Efter kritikken har foreningerne i Outrup nu valgt at sende invitationen ud til alle opstillede partier og lister i Varde Kommune.

- Vi er demokrater. Så når nogle er utilfredse, er vi med på at finde løsninger. Vi er store nok til at indrømme, at vi måske har lavet en fodfejl her, siger Søren Nissen.

Vælgermødet i Outrup skal afholdes mandag den 1. november klokken 19.00 i byens idrætscenter.

FacebookTwitter