Den store vandsalamander er en padde med lang krop og lang hale.
Maven er svovlgul med sorte pletter, og den kan blive op til 16 centimeter lang.
Og så er den blevet omdrejningspunktet i en debat, som har sat dele af København på den anden ende.
Det er nemlig vandsalamanderens ve og vel, der har sat en stopper for byggeriet på Amager Fælled i København, hvor planen er, at der skal bygges 2.000 boliger.
Først i det nye år vil to nævn formentlig beslutte, om projektet må genoptages, eller om byggeriet udgør en trussel mod blandt andet vandsalamanderen og dermed skal skrinlægges.
Nu bliver kampen om Amager Fælled så også en del af den kommunale valgkamp, hvor danskerne skal til stemmeurnerne 16. november.
I dag klokken 15.30 afleverer Fiskerhavnens Venner, Amager Fælleds Venner og Danmarks Naturfredningsforening København nemlig omkring 52.000 underskrifter til Københavns overborgmester, Lars Weiss (S).
Foruden ønsker de ikke, at der skal bygges på Stejlepladsen i Københavns Sydhavn.
Kravet til politikerne på Københavns Rådhus er helt klart. Københavnerne skal have mulighed for at gå til stemmeurnerne og sætte deres kryds ved, om de to byggerier er en god idé eller ej.
- Formålet er at skabe en debat, som vi har manglet gennem rigtig lang tid. Der har ikke været debatteret, om vi skal passe på vores natur, eller hvordan København skal udvikle sig, siger Steffen Rasmussen, der er formand for Amager Fælleds Venner.
- Den debat vil vi gerne skabe ved at give borgerne i København muligheden for at stemme, om byggeriet er noget, de ønsker.
Herunder kan du se, hvordan området, der skal bygges på, lige nu ser ud oppefra.
'Det er rigtig vigtigt, at vi tager det seriøst'
Det var et flertal over midten på Københavns Rådhus, der tidligere i år endeligt blev enige om de seneste byggeplaner på Amager Fælled.
Enhedslisten, Alternativet og Frie Grønne var de eneste, der stod uden for aftalen. Sidenhen har Dansk Folkeparti også trukket sig fra aftalen.
Hermed er der stadig et flertal for byggeriet, og derfor skal et eller flere af aftalepartierne mene, at en folkeafstemning er en god idé.
Hos Radikale Venstre vil de ikke svare klart på ønsket om at sende københavnerne til stemmeurnerne om Amager Fælleds fremtid.
- Jeg tror, at det er rigtig vigtigt, at vi tager det seriøst, men jeg må også bare erkende, at vi er nødt til at få juraen på plads før, at vi gør alt muligt andet, siger Mia Nyegaard, der er socialborgmester og partiets spidskandidat.
Hvad tænker du konkret om ønsket om en folkeafstemning?
- Det må vi se på i den nye valgperiode, når vi har fået juraen på plads, siger hun.
Hos SF fortæller gruppeformand Klaus Mygind, at folkedybets opråb gør indtryk.
- Det er klart, at flere end 50.000 underskrifter er meget, og det viser opbakningen til, at vi udvikler København i en grøn retning, siger han.
Så skal der vel også være mulighed for en folkeafstemning?
- Man kan ikke træffe beslutninger med tilbagevirkende kraft. Så når vi har en beslutningsproces, der er fastlagt, så kan man ikke komme efterfølgende og gøre det om. Sådan virker demokratiet ikke, siger SF-gruppeformanden.
Den holdning deler De Konservative:
- Grunden er solgt til et pensionsselskab (grunden ejes af Fælledby PS, som PensionDanmark ejer sammen med By & Havn, red), så det ville være et indgreb i den private ejendomsret, der er grundlovssikret, siger spidskandidat og gruppeformand Jakob Næsager.
Der er heller ikke hjælp at hente hos Socialdemokratiet, fortæller overborgmester Lars Weiss.
- Jeg synes helt grundlæggende, at en folkeafstemning, om at man skal betale regningen, for metrobyggeriet, er forkert. Skulle der have været en folkeafstemning, skulle det have været dengang, man besluttede at bygge Ørestad og metroen, siger han.
Amager Fælleds Venner: Nødt til at trække en streg i sandet
Konkret skal der bygges på Amager Fælled for at finansiere metrobyggeriet. Her skal der nemlig findes knap to milliarder kroner, som ifølge politikerne bag aftalen skal sikre, at regningen ikke ender hos københavnerne.
Steffen Rasmussen fra Amager Fælleds Venner - man tager et lille hjørne af Amager Fælled. Hvorfor er det ikke ok at gøre det, når man har boligmangel i København og skal finansiere metrobyggeriet?
- Vi bliver ved at tage små hjørner af naturen alle steder. Derfor har vi så lidt natur i dag, og hvis vi bliver ved, så ender det med, at vi ikke har mere natur. Vi er nødt til at trække en streg i sandet på et tidspunkt, siger Steffen Rasmussen.
Lokalpolitikerne har stemt for en lokalplan, og de har solgt grunden. Hvorfor er kampen ikke slut?
- Så længe de ikke har bygget, så er kampen ikke slut. Vi prøver at være så informative som muligt, så man kan tage en bedre vurdering af, hvordan det er herude, og hvad vi skal passe på, siger Steffen Rasmussen.
Klokken 11.55: Der er tilføjet et citat med overborgmester Lars Weiss (S).
Venstres spidskandidat, Cecilia Lonning-Skovgaard, har ikke ønsket at kommentere sagen om Amager Fælled.