Borgere kæmper for at undgå gyllestank: 'Det vil kunne lugtes på syv kilometers afstand'

Omstridte planer om et biogasanlæg er blevet omdrejningspunkt for valgkampen i Vig.

Maria Nicolajsen og Jørgen Preuss kæmper en indædt kamp mod det biogasanlæg, der er planlagt til at ligge på marken bag dem. (Foto: © Brian Dalsgaard Jensen, DR Nyheder)

Den lille stationsby Vig i Nordvestsjælland er kendt for sin festival og sit kræmmermarked.

Men hvis byrådspolitikernes planer om et biogasanlæg holder, frygter en stor del af byens beboere også, at Vig bliver kendt for noget helt tredje og en anelse mindre ønskværdigt.

Nemlig stanken af gylle.

- Vi kommer jo ikke til at kunne sidde udenfor, når det lugter, siger Maria Nicolajsen, der er formand for Vig og Omegn Natur- og Miljøforening.

Hun bor lige uden for Vig 700 meter fra den mark, hvor et enigt byråd i 2017 besluttede, at biogasanlægget skal ligge.

- Tankene kommer til at være 26 meter høje, og så kan man jo prøve at forestille sig, hvor voldsomt det er. Det kommer til at være rigtig stort, siger Maria Nicolajsen, der også frygter trafikken fra de mange lastbiler, der skal fragte gyllen gennem lokalområdet.

Hun og over 1.400 andre borgere fra Vig og omegn satte i 2019 deres underskrift på en protestskrivelse mod anlægget.

'Det ville være frygteligt'

Inde fra Vig by bliver beboerne skånet for udsynet til det 26 meter høje anlæg, der kommer til at stå knap halvanden kilometer væk fra midtbyen.

Alligevel er Jørgen Preuss, der er næstformand i foreningen Vig Familieby og medlem af Vig og omegns natur- og miljøforening, nervøs for, at lugten kommer til at skylle ind over byen.

- Man vil kunne lugte sådan et biogasanlæg på syv kilometers afstand. Det er selvfølgelig ikke hver dag, der slipper gas ud, men hvis det bare gør det en gang i mellem, og gør det de dage, hvor der er rigtig mange turister i Vig, er det rigtig uheldigt.

- Det ville være frygteligt, hvis vi skulle jage alle de gæster væk, fordi det lugter, siger Jørgen Preuss.

Han og de andre protesterende borgere håber, at den nuværende kommunalvalgkamp kan sætte skub i at omstøde beslutningen. Og stod det til Jørgen Preuss skulle man helt sløjfe idéen om biogasanlæg.

- Jeg tror ikke, biogasanlæg er vejen frem for miljøet. Den CO2-besparelse, man får, får man jo hurtigt brugt på at transportere biogassen hertil, siger Jørgen Preuss.

I Vigs lygtepæle hænger 'Biogasanlæg - Nej Tak!'-skiltene side om side med borgmesterens valgplakat. (Foto: © Brian Dalsgaard Jensen, DR Nyheder)

Borgmester: Nytter ikke at ryste på hånden, fordi der er valgkamp

Odsherred Kommunes socialdemokratiske borgmester, Thomas Adelskov, står fast på, at biogasanlægget skal opføres efter planen. Men han kan godt forstå, at det ikke er rart for borgerne i nærheden.

- Hvad end det er en vej, vindmøller, biogasanlæg eller solceller, vil det jo være generende for dem, der bor lige omkring.

- Omvendt er vi også nødt til som kommune at tage et ansvar for den grønne omstilling, siger Thomas Adelskov.

(Foto: © Brian Dalsgaard Jensen, (C) DR Nyheder)

Det var et enigt byråd, der for fire år siden lagde stemmer til beslutningen om, at der skulle opføres et biogasanlæg i kommunen. Men siden 2017 er enigheden svundet ind. Nu går mindst seks partier til kommunalvalg på at droppe anlægget.

- Det, at der er nogen, der begynder at løbe fra en aftale, er ikke særlig kønt, siger Thomas Adelskov.

- Vi bliver nødt til at tage et ansvar som kommune og politikere. Det nytter ikke noget, at man ryster lidt på hånden, fordi det er kommunalvalgskamp, mener borgmesteren.

Viceborgmester vil have beslutningen trukket tilbage

En af de byrådspolitikere, der ikke mener, at Vig skal lægge marker til et biogasanlæg, er den radikale viceborgmester Thomas Nicolaisen.

Han og de radikale sad ikke i byrådet, da beslutningen blev truffet i 2017, men partiet bakker op om protesterne.

- Vi skal være troværdige over for vores borgere. Der har været en kæmpe protest over det her, og det er vi nødt til at være troværdige over for, siger Thomas Nicolaisen.

- Mit løfte til vælgerne er, at det her bliver dagsordensat, så det kommer til afstemning i byrådet.

Hvad med løftet overfor projektets investorer? Er det okay som politiker at løbe fra den slags?

- Det er selvfølgelig ikke okay, men jeg synes, man har en troværdighed over for de borgere og mennesker, der faktisk bor i den her by, og det argument vægter altså højere for mig, siger viceborgmester Thomas Nicolaisen.

Bygherren har ikke endnu fået en endegyldig byggetilladelse til biogasanlægget, og kommunen mangler fortsat godkendelse af et statstilskud, før projektet kan blive ført ud i livet.