Borgmestre er en fast del af kommuners facebooksider: 'Skævvridning' og 'kan være ulovligt'

Kommuner fremmer partipolitiske interesser, når borgmestre medvirker i høj grad på kommuners officielle facebooksider, vurderer ekspert.

På Frederiksberg medvirker borgmester Simon Aggesen (C) i alt fra julehilsner til løbeture. (Foto: ASGER LADEFOGED © Ritzau Scanpix)

Scroller man ned gennem Frederiksberg Kommunes facebookfeed, ser man ofte borgmester Simon Aggesen (K) på billeder og videoer i sin borgmestergerning rundt omkring i kommunen.

I løbet af det forgangne år dukker borgmesteren op i 44 opslag på kommunens side. Enten i teksten til opslaget eller på billeder, som kommunen har lagt op.

Det svarer til 12,6 procent af opslagene i løbet af den periode, som DR har kigget på.

Det er alt for ofte, lyder det fra Enhedslisten på Frederiksberg.

- Det skaber en skævvridning, når borgmesteren får al taletiden og ingen andre politikere får taletiden på kommunens officielle facebookside, siger Enhedslistens kommunalbestyrelsesmedlem Daniel Panduro.

På siden kan man blandt andet se borgmesteren løbe seniorløb med de ældre, uddele erhvervspriser og sende en julehilsen til børnene på Frederiksberg.

Sådan ser nogle af opslagene ud, hvor borgmester i Frederiksberg Kommune, Simon Aggesen, medvirker.

  • (Foto: (Screenshot))
  • (Foto: (Screenshot))
  • (Foto: (Screenshot))
1 / 3

Borgmesterens massive optræden på facebooksiden er et problem, lyder det fra Socialdemokratiet på Frederiksberg.

- Det er alt for meget. Hvis man skal have politikere på, så må man også veje sol og vind lige, så det ikke bliver sådan en borgmesterkanal, siger Socialdemokratiets spidskandidat på Frederiksberg, Michael Vindfeldt.

Michael Vindfeldt, der er formand for kommunens undervisningsudvalg, optræder selv på Frederiksberg Kommunes facebookside fire gange i løbet af et år, og enkelte andre politikere optræder få gange.

Frederiksberg er ikke den eneste kommune, hvor borgmesteren er repræsenteret en del på kommunens facebookside.

Også Roskilde, Gentofte og Gladsaxe giver opslagsplads til borgmesteren, viser optællingen som DR har lavet i de fem største kommuner i hovedstadsområdet.

Kun i Københavns kommune er der ingen optræden af borgmestrene i kommunen.

Bliver 'propaganda-apparat' for borgmesteren

Ifølge kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch må en kommune ikke udelukkende fokusere på borgmesteren, når man laver opslag til facebook på kommunens kanaler, der typisk drives af kommunens kommunikationsafdeling.

Der er nemlig et forvaltningsretsligt krav om, at man som kommune skal agere upartisk, forklarer han.

- En kommune må ikke fremme partipolitiske interesser, det er ikke lovligt, og det er reelt set det, der foregår her, siger Roger Buch og henviser til Frederiksberg kommune.

- De er nødt til at sørge for, at borgmesteren ikke står alene. Ellers bliver man et propaganda-apparat for borgmesteren, for det er klart, at det er en kæmpe fordel for borgmesteren at få en hel masse positiv omtale, siger Roger Buch.

Borgmester på Frederiksberg, Simon Aggesen har ikke ønsket at stille op til interview om sin optræden på facebook.

Heller ikke forvaltningen, som bestyrer kommunens facebookside, har ønsket at stille op.

Men sekretariatet i kommunen skriver til os, at, 'som øverste leder af forvaltningen har borgmesteren en repræsentativ rolle ved bl.a. uddeling af priser, mærkedage, indvielser', og derfor er han med i det omfang på kommunens Facebook.

Men Nikolaj Bøgh, der er konservativt medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg synes, at kritikken er helt forkert.

- Kommunens facebook har til formål at oplyse borgerne om, hvad der sker i kommunen, men også at fortælle nyheder om hvad der sker i kommunen. Det kan være prisoverrækkelser og indvielser, og der er det naturligt, at borgmesteren som kommunens repræsentant er i front, siger han.

I den helt anden ende finder man Københavns kommune, der har besluttet at gøre den kommunale facebookside helt politikerfri.

- På kommunens sociale medier er vi mere borgernære i forhold til de konkrete tilbud og aktiviteter. Det politiske liv foregår så på politikernes egne platforme, fortæller Solvej Jakobsen, der er pressechef i Kultur- og Fritidsforvaltningen, som bestyrer Københavns Kommunes facebookside.

Det er en god ide at skille tingene ad, mener overborgmesteren i København.

- Det fungerer rigtig godt i København. Det er er klart og tydeligt, hvad det er for typer af debatter, der foregår på kommunens facebookside. Det mere politiske, det foregår på vores egne facebooksider, siger overborgmester Lars Weiss fra Socialdemokratiet.

Og netop 'københavnervejen' er en god vej at gå, mener Roger Buch.

- Enten må man lade være med at bruge borgmestrene og politikerne i kommunikationen, altså køre en fuldstændig ren linje. Hvis man så bruger politikerne, så skal man sikre sig, at man er politisk neutral, siger han.