De er trætte af vindmøller på Mors - alligevel vil spidskandidat have endnu flere

Kommunen har vedtaget et stop for nye vindmøller, men De Konservative går til valg på et opgør med møllestop.

Thomas Jensen, spidskandidat for De Konservative i Morsø Kommune, forslår, at der bygges nye vindmøller i Sindbjerg Plantage, hvor der allerede står seks høje vindmøller. (Foto: (C) DR)

Politikerne i byrådet var enige. Det skulle være slut med nye vindmøller på Mors.

Den vindblæste ø i Limfjorden producerede allerede mere strøm, end morsingboerne selv kunne bruge, og der var bøvl og naboklager, hver gang nye møller skulle placeres.

Derfor vedtog et enigt byråd i 2017 et stop for nye vindmøller på land.

Men nu går Thomas Jensen, spidskandidat for De Konservative, der ikke sidder i byrådet, til valg på at gøre op med den beslutning.

- Vindmøllestrømmen er nok den mest kendte teknologi, vi har, og vi bor i det allerbedste vindbælte i hele Europa - Vestkysten, Thy og Mors. Så hvorfor skal vi ikke udnytte en af de ressourcer, som vi er allerbedst til i hele Europa?, siger han.

DR møder ham i området Sindbjerg Plantage på det sydlige Mors, hvor der i forvejen står seks vindmøller, der måler 145 meter fra jorden til øverste vingespids.

- Nu står vi i Sindbjerg Plantage, hvor jeg synes, det var oplagt at udvide de eksisterende møller med 6 eller 12 møller. Men ellers har vi et industrikvarter midt på øen, hvor vi har nogle store forbrugere. Der vil det også være oplagt, siger han.

For selvom Mors hører til de kommuner, der har været flittige til at sætte vindmøller op, kan kommunen ikke bare melde sig ud af klimakampen, mener Thomas Jensen.

- Staten skal jo prøve at ramme 70 procent CO2-reduktion, og det kan de jo ikke gøre alene. Det skal de jo have kommunerne med på, siger han.

V-borgmester: Vi har taget vores del af ansvaret

Borgmester Hans Ejner Bertelsen fra Venstre er dog slet ikke klar til at opgive møllestoppet.

- Helt principielt synes jeg ikke, at vi skal have flere vindmøller på Mors. Vindmøllerne kan fint stå i havet. Der generer de ingen. Hvis vi ønsker at have Mors som et attraktivt sted at bosætte sig, så nytter det ikke, at vi plastrer øen til med vindmøller og solceller, siger han.

Morsø Kommunes borgmester, Hans Ejner Bertelsen (V), er stadig glad for det stop for nye vindmøller, som et enigt byråd vedtog i 2017.'Hver gang du sætter en mølle op, så generer du nogle mennesker', siger han. (Foto: Dr)

- Vi er nødt til at tænke os grundigt om, og når vi har taget vores del af ansvaret, så synes jeg, at vi står i en gunstig situation, siger Venstre-borgmesteren.

Mors producerer i øjeblikket omkring 30-40 procent mere vindenergi, end man selv kan forbruge. Men mange af vindmøllerne er gamle og vil løbende blive taget ud af produktion.

Hvis møllestoppet står ved magt yderligere fire år, frygter De Konservatives Thomas Jensen, at morsingboerne kan blive tvunget af regeringen til at opføre nye vindmøller.

- Hvis vi som kommune kommer til at halte bagefter, så tror jeg også, at enten bliver der en straf, eller også bliver der et påbud om, hvad vi skal. Så er det da rarere, at vi er et skridt foran, end at vi starter to skridt bagud, siger Thomas Jensen.

Han tror ikke på, at kommunen undgår nye vindmøller på land, da behovet for grøn strøm vil stige voldsomt over de næste år.

- Så vi bliver nødt til at være fremme i skoene nu og se på: Hvor skal vi hen? Og hvor skal vi ende? siger han.

Vindmølle-nabo: Sæt dem inde i byen

Godt 500 meter fra vindmøllerne i Sindbjerg Plantage bor Anton Hansen, og han er alt andet end glad.

- De knurrer! Mølleopsætteren sagde, da de satte dem op, at de kommer ikke til at lave ballade, for der er ingen gearkasser i dem her. Men de knurrer. Ad pommeren til! siger han.

Og han er slet ikke glad for, at den konservative kandidat nu forslår, at der skal opføres flere i hans område.

- Jeg har ikke noget imod vindmøller. Overhovedet ikke. Bare de ikke står i min have, siger han.

- Sådan har de fleste det. Det er derfor, de ikke sætter dem inde ved Nykøbing (Mors, red.) De kunne ligeså godt sætte den derinde, hvor de bruger al strømmen, siger han.

Men hvis vi skal i mål med klimaambitionerne, er det så ikke en god ide at sætte flere vindmøller op?

- Hvis du skal i mål med de klimaprojekter, som de har gang i – at det skal bringes ned - så kan det ikke hjælpe, at du klister hele Danmark til med møller. De når aldrig i mål med det der. Om de så slagter alle køer, så får de ikke nedsat det der CO2, mener Anton Hansen.

I byrådet er Socialdemokratiet ikke klar til at gøre op med vindmøllestoppet.

- Vi er heller ikke interesseret i, at der skal rejses flere vindmøller. Vi er overproducerende af grøn energi i de næste mange, mange år, siger partiets lokale spidskandidat, Tore Müller (S).

I SF er spidskandidat Viggo Vangsgaard, der som socialdemokrat stemte for vindmølle-stoppet, knap så afvisende.

- Vi står der, at hvis der kommer nogle ansøgninger, så er vi klar til at se på dem, men det kræver, at man tager X antal vindmøller ned på Mors. Hvis man vil have en af de store op, så skal man tage 10-15 af de andre på øen ned, siger Viggo Vangsgaard.

Som SF'er bakker han dog generelt op om mere grøn energi.

Straf til politikere, der godkender møller

Men som lokalpolitiker gør man generelt klogt i at tage sig i agt for nye mølleprojekter.

Vælgerne straffer nemlig lokalpolitikere, der godkender nye vindmøller, viser forskning, som lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet Martin Vinæs Larsen og hans kollegaer har lavet.

- Når der bliver stillet en vindmølle op i et lokalområde, så kan vi se, at vælgerne, der bor i den del af kommunen, bliver mindre tilbøjelige til at stemme på borgmesteren og formanden for teknik- og miljøudvalget, som typisk er dem, der godkender opstilling af vindmøller, siger Martin Vinæs Larsen.

Omvendt straffes landspolitikere, der går ind for vindmøller, ikke i samme grad.

- Det handler nok om, at det er kommunerne, der helt konkret godkender placeringen af de her vindmøller. De nationale politikere kan et eller andet sted tale lidt uden om og sige, at de går ind for flere vindmøller, uden at de skal træffe de her hårde beslutninger.

I Sindbjerg Plantage snurrer de seks vindmøller videre.

Anton Hansen føler sig i den grad snydt, selvom han, da møllerne blev opført i 2014, fik en kontant erstatning for værditabet på sit hus.

- Det gjorde alle heromkring. En bette lille smule, men det er da ikke noget, der hjælper noget. For med en bolig som den her, og den ballade som møllerne laver, så vil jeg holde på, at den er usælgelig. Man kan måske nok få lidt for det, men det bliver ikke meget, siger han.

FacebookTwitter