DF får 'jammerligt' resultat på landsplan: Men har de knækket koden på Bornholm?

Dansk Folkeparti beholder alle fire mandater og undgår dermed DF's nationale nedsmeltning.

Det startede med stegt flæsk og skåltaler til Dansk Folkepartis valgfest i Rønne på Bornholm. Efter timers forhandlinger endte valgnatten med en aftale, der samlede den yderste venstrefløj og den yderste højrefløj på øen, da DF, K, KD og Ø konstituerede sig.

- Det er helt vildt. Især hvis jeg ser på Dansk Folkepartis resultater på den anden side af Sundet. Og rend mig et vis sted, hvor er det jammerligt.

Sådan lyder DF-kommunalpolitiker René Danielssons reaktion på et bornholmsk valg, hvor Dansk Folkeparti har formået at holde fast i hele 15,3 procent af stemmerne på øen.

Selvom partiet fik en marginal tilbagegang på -0,4 procentpoint, så var der i går tre en halv gange flere, der stemte DF på Bornholm, end der var på landsplan.

Samlet set stemte nemlig kun 4,1 procent på Dansk Folkeparti i hele Danmark, og det kostede partiet hele 60 procent af sine byrådsmedlemmer.

Kontroversiel fortid og hård facon høstede stemmer

På andenpladsen over personlige stemmer på Bornholm ligger René Danielsson.

Med omkring 2800 personlige stemmer inden den endelige fintælling, har kommunalpolitikeren haft et fænomenalt valg. Dermed står René Danielsson til at nærme sig en fordobling af resultatet i 2017, hvor 1545 bornholmere stemte på ham.

Spørger man Thomas Kofoed Poulsen, redaktionsleder ved DR Bornholm, så kan en del af valgsejren for DF og Danielsson tilskrives politikerens facon.

- Han har en hård fremtoning og taler et gadedrengesprog. Rene Danielsson angriber sine modstandere med aktindsigter, klager, politianmeldelser og bider sig virkelig fast på en offensiv måde. Det tror jeg, DF-vælgerne har lagt mærke til, siger Thomas Kofoed Poulsen.

I toppen af Dansk Folkeparti på Bornholm sidder et politisk makkerpar i René Danielsson og Linda Kofoed Persson. Thomas Kofoed kalder samarbejdet for et 'good cop, bad cop-samarbejde', hvor militærmanden René Danielsson tager sig af de sager, hvor DF er meget i opposition, og der skrues op for retorikken.

Den analyse køber kommunalpolitikeren også selv.

- Jeg er en spradebasse, og det har jeg været hele mit liv. Det er rigtigt, at i de dagsordener, hvor man kunne slå sig, der har jeg ikke haft noget problem med at skulle agere skjold, fordi jeg måske har nemt ved at ryste de verbale svinere af mig, siger han.

Lige inden kommunalvalget i 2017 kom det frem, at René Danielsson har en fortid som aktiv i den stærkt højreorienterede og fremmedfjendske bevægelse Dansk Front. En fortid, han fortæller, han skammer sig over i dag.

Men selvom nogen måske kunne tro, at den nyhed ville koste på stemmekontoen, så havde Danielsson i 2017 et rigtig godt valg og endte også der som stemmesluger nummer to på Bornholm.

- Nyheden om Dansk Front virkede ikke til at skade ham dengang, han fik et kanon valg. Og endnu bedre denne gang. De bornholmske DF-vælgere ser ud til at belønne den type politikere, siger Thomas Kofoed Poulsen.

Er DF blevet 'good cop' på landsplan?

Noget kunne tyde på, at der er kommet en ny 'bad cop' på den landspolitiske scene.

Nye Borgerlige gik til dette års kommunalvalg frem fra et enkelt mandat på landsplan til hele 64 mandater, og partiet slår sig op på at have en udlændingepolitik, der er strammere end Dansk Folkepartis.

Nye Borgerlige har også en politisk tone, der er ud over det sædvanlige.

For eksempel ekskluderede Nye Borgerlige i denne kommunalvalgkamp en lokalpolitiker, der havde skrevet "Jeg dræber også gerne en muslim eller to" på sin Facebook-profil, ligesom partiets valgkamp har været præget af racismeanklager og en lang række møgsager.

René Danielsson er til daglig befalingsmand hos Forsvaret på Bornholm. Det gode valgresultat har derudover kastet en udvalgsformandspost i Social- og sundhedsudvalget til Danielsson af sig. (Foto: DR Bornholm)

Med andre ord: Der er for alvor kommet en ny sherif i byen, når det kommer til højreorienteret hård tone og ufravigelig udlændingepolitik.

Og det rejser samtidig spørgsmålet om, hvorvidt Dansk Folkepartis valgnederlag kan tilskrives, at de er blevet 'good cop', en slags højrefløjens lillebror.

En ting er sikkert: Dansk Folkeparti på Bornholm er lykkedes med at trække stemmer nok på solskinsøen til, at Nye Borgerlige slet ikke har fået en plads i kommualbestyrelsen. Og det kan blandt andet tilskrives partiets 'bad cop', René Danielsson:

- På landsplan er det lykkedes Nye Borgerlige at udfordre DF med offensiv strategi og fremtoning. Fordi René Danielsson i forvejen har den facon, har det ikke efterladt plads til Nye Borgerlige på Bornholm, siger Thomas Kofoed Poulsen.

Hovedpersonen selv mener, at han har en persona, som DF-vælgerne kan lide, og han mener ikke, der bør ændres på retorikken fremover.

- Jeg synes faktisk, at vi har en passende retorik. Vi et folkeparti, og det skal kunne afspejle alle typer mennesker. Der skal være plads til både en Amager-dreng med slips som jeg selv, men der skal altså også være plads til fru Kofod på 70, siger René Danielsson.

FacebookTwitter