DF'er skifter pludselig til De Konservative og udløser stor ballade om borgmesterposten i Sorø

- I går var lidt af en mavepuster. Det skal jeg ærligt indrømme. Jeg var da lidt rystet, siger S-medlem, der stod til at blive borgmester.

Anne Madsen så ud til at blive Sorøs næste borgmester. Men så skiftede Lars Schmidt parti. (Foto: Anna Granskov)

Borgerne i Sorø Kommune holder vejret i disse dage.

Knap en uge efter kommunalvalget er det stadig uklart, hvem der bliver kommunens borgmester i de kommende fire år.

På valgnatten lignede det, at Socialdemokratiets Anne Madsen skulle overtage borgmesterkæden efter siddende borgmester Gert Jørgensen fra De Konservative, blandt andet med støtte fra Dansk Folkeparti.

Men i går skiftede byrådsmedlem Lars Schmidt pludselig fra Dansk Folkeparti til De Konservative, og dermed ligner det nu, at det snævre flertal tipper til Gert Jørgensens fordel.

Dansk Folkeparti sikrede sig ét mandat ved valget, så med Schmidts skifte er DF nu ikke længere repræsenteret i byrådet.

Lars Schmidt begrunder blandt andet skiftet til De Konservative med, at han er "borgerlig, blå og konservativ", og at der var manglende tillid fra den tidligere partiforening.

- Jeg kan godt forstå, hvis der er nogen, der sætter spørgsmålstegn ved det her. Det kan være svært at forstå, men jeg må indrømme, at jeg agerede efter den bedste overbevisning, i forhold til hvad der skete på valgnatten, og det der er sket i den forgangne lille uge, lyder det fra Lars Schmidt.

Det nyudklækkede konservative byrådsmedlem forstår, hvis der er nogle vælgere, der har svært ved at stole på ham.

- Det kan jeg godt, og det er jeg ked af. For sådan er jeg ikke som person. Men under de her omstændigheder kan jeg godt forstå dem, siger han.

'Ja, det er ordentligt'

Gert Jørgensen har været borgmester i otte år, og som landet ligger nu, ligner det, at han tager fire år mere.

Men det bliver ikke med en dårlig smag i munden, hvis han rent faktisk ender med at beholde borgmesterkæden. Han medgiver overfor DR Sjælland, at forløbet har været lidt turbulent.

Er det ordentligt det her?

- Det er det absolut. Det er ordentligt, at jeg afsøger mulighederne for et borgerligt flertal, når borgerne har sagt, at der skal være et borgerligt flertal og en borgerlig borgmester, så jeg har en forpligtelse til at afsøge det, jeg har gjort, siger Gert Jørgensen.

Er det ordentligt at gå fra en aftale?

- Jeg har ikke gået fra nogen som helst aftale.

Men du er blevet borgmester på baggrund af Lars Schmidt, der er gået fra en aftale.

- Ja. Men sådan er det jo. Et er, hvad vi kan gøre i Det Konservative Folkeparti, og noget andet er, hvad folk vælger at gøre. Som jeg ser det, handler det om, at den lokale vælgerforening mistede tilliden til Lars, og af den vej rundt ønskede han jo ikke at arbejde videre for Dansk Folkeparti og meldte sig derfor ind i Konservative. Når man er medlem af Konservative, er man også med i den gruppe, der danner flertal her.

Sådan lød det i aftes fra Gert Jørgensen:

S: Lidt af en mavepuster

Hos Socialdemokratiet, der lige nu ser ud til at blive snydt for borgmesterposten, har man ikke opgivet, at en anden end Gert Jørgensen sætter sig i stolen.

I stedet peger partiet på Venstres Kasper Nygaard, fortæller Socialdemokratiets Anne Madsen.

- I går var lidt af en mavepuster. Det skal jeg ærligt indrømme. Jeg var da lidt rystet, siger hun.

- Jeg sagde ja til en konstitueringsaftale med Dansk Folkeparti, der nu ikke eksisterer mere, og Lars Schmidt som nu er blevet konservativ over natten.

Anne Madsen erkender, at hun "regnede forkert".

- Det gjorde jeg vel, fordi når folk viser den form for initiativ, når man går ud og siger, at man vil det her samarbejde, og at man vil skrive under med det samme, så viser det et jo "drive", som man bliver nødt til at tro på.

Derfor peger partiet nu på Kasper Nygaard som borgmester.

- Det her kan ikke fortsætte. Det er ukonstruktivt, og det er ikke produktivt for Sorø Kommune. Vi håber, at Venstre vil gribe chancen og muligheden. Det er jo det, de er gået til valg på.

'Som en hund med halen mellem benene'

Men det giver Venstre-manden ikke meget for.

- Hvis man laver en aftale med mig, så er et ord et ord, og en aftale er en aftale. Det skal man vide.

- Nu kommer man lidt løbende til os som en hund med halen mellem benene, så er det svært at se for mig, om det oprigtigt var det, man ville fra starten, for nu mangler man så nogle afgørende mandater til at få indflydelse i Sorøs kommunalbestyrelse.

Han henviser til, at Venstre hurtigt blev ført uden for døren på valgnatten, og så kan det være lige meget, at Socialdemokratiet ønsker at servere borgmesterposten på et sølvfad.

- Nu tilbyder man mig så en borgmesterpost, men er det reelt det, man ønskede? På daværende tidspunkt ville man jo ikke kendes ved Venstre, siger han.

Byrådet skal stemme om den endelige konstitutering den 1. december. Først der ligger det helst fast, hvem der bliver borgmester.

FacebookTwitter