Efter 'høj bølgegang' i byrådssalen er det rart at mødes til kogt skinke og kartofler i kantinen

I Svendborg Kommune har man en fast tradition med at synge og spise sammen i forbindelse med byrådsmøderne.

Fællessang inden byrådsmødet i Svendborg tirsdag aften.

Der er noget særligt ved at diskutere højlydt med et andet menneske for derefter at sidde ved siden af ham over en omgang kogt skinke, farserede porrer og ovnkartofler. Med jordskokkesovs.

Det er ihvertfald svært ikke at se ham i et lidt andet lys, når man sidder dér med kniv og gaffel. Uanset, hvor uenige man så lige har været.

Lige om lidt forstummer debatten for en stund rundt i de danske byrådssale, mens der skal føres valgkamp op mod kommunalvalget, men når der bliver diskuteret blandt 'byrødderne', kan bølgerne indimellem godt gå lidt højt.

Før sommerferien sendte DR Nyheder et spørgeskema ud til samtlige cirka 2.400 kommunalpolitikere i Danmark. 686 af dem svarede på rundspørgen, der handlede om deres oplevelse af tonen på sociale medier og chikane helt generelt.

Resultatet viste, at næsten 40 procent af dem mener at være blevet chikaneret som følge af deres politiske virke. I hvert tredje tilfælde stod en byrådskollega bag.

I Svendborg Kommunes byråd har man de seneste mange år holdt fast i to traditioner, som netop har til formål at skabe bedre stemning blandt dem, der sidder med det politiske ansvar.

For det første indledes alle byrådsmøder med fællessang, og opgaven med at vælge en sang går på skift. Efter møderne er alle velkomne til at deltage i en fælles middag i rådhusets kantine.

DR Nyheder kiggede med, da der i aftes var møde i byrådssalen.

Denne aften var det Socialdemokratiets Pia Dams tur til at vælge en sang fra højskolesangbogen, og hun havde tydeligvis gjort sig grundige overvejelser omkring valget af Halfdan Rasmussens digt 'Noget om helte' fra 1955, som Robert Normann har skrevet melodien til.

- Jeg synes, I alle er en type helte. Måske ikke den type helt, de fleste mennesker spejler sig i, men den type, der brænder for at skabe et svendborgensisk smørhul. Som lokalpolitikere drager vi ikke i krig, men vi udkæmper nogle slag og tager imod tæsk. Nogle gange er det svært, fordi de beslutninger, vi tager, vedrører vores børn, forældre, bedsteforældre, venner, dem på vejen og dem, vi holder af, sagde Pia Dam blandt andet og ønskede sine byrådskolleger god valgkamp, hvorefter der blev sunget højt til tonerne fra klaveret.

  • Jesper Kiel har siddet i byrådet i Svendborg siden 2007. (Foto: Egon Rix © (c) DR)
  • Dorthe Ullemose har været med i byrådet siden 2013. (Foto: Egon Rix © (c) DR)
1 / 2

Jesper Kiel fra Enhedslisten er et af de 29 medlemmer af Svendborgs byråd.

Han synes, traditionen med at synge og spise sammen, før vejene skilles ud på aftenen, er en god anledning til at vende nogle ting, man ellers ikke ville snakke med eksempelvis politiske modstandere om.

- Vi kender jo også hinanden personligt, så det er rart at snakke om andet end politik. Er der så røget en finke af panden, så man får sagt noget hårdt, kan man bløde lidt op under middagen. Det virker bare godt, siger Jesper Kiel.

- Vi tilbringer meget tid sammen med vores politiske modstandere, og det er ikke til at være i det, hvis det skal være krig hele tiden. Det er vigtigt at holde fast i, at vi kæmper for vores sag, når vi diskuterer, men indimellem skal der findes kompromiser, for at vi kan finde frem til løsninger. Vi er jo valgt, fordi vi er rygende uenige, siger Jesper Kiel.

Hans byrådskollega Dorthe Ullemose fra Dansk Folkeparti deler den opfattelse.

- Politik handler om at have holdninger og om at gå på kompromis, så jo mere man snakker sammen - desto bedre er det, siger hun.

- Bølgerne kan gå højt i salen, og vi kan være uenige politisk. Jeg synes, det løsner op for nogle ting, når vi så kan gå op og spise sammen bagefter. Det giver noget på det menneskelige plan, så jeg håber da, vi holder fast i den tradition.

Svendborgs borgmester Bo Hansen (S) vurderer, at det koster i omegnen af 3.000 kroner for en fællesspisning, som de holder 12 gange om året.

Se her, hvordan det gik for sig, da politikerne mødtes til fællesspisning efter tirsdagens møde:

Chikane førte til psykolog-ordning i Slagelse

I Slagelse Kommune har flere byrådspolitikere oplevet chikane i form af truende beskeder og grimme kommentarer.

Det har fået den konsekvens, at man har vedtaget en ordning, som skal give gratis psykologbistand til byrådspolitikere, der har brug for det.

Én af dem er SF'eren Helle Blak, som efter 16 år i byrådet ikke genopstiller til valget den 16. november. Blandt andet som konsekvens af chikane, fortalte hun for nylig.

- Man betaler en høj pris for at være i lokalpolitik på så mange planer, og alt det lort, der ligger på internettet, forsvinder jo ikke, siger hun.

Det er Kommunernes Landsforening, der har opfordret byrådene rundt omkring i landets kommuner til at blive enige om en ordning, der kan sikre psykologhjælp til lokalpolitikere, hvis de udsættes for trusler og chikane.

- Det er ekstremt vigtigt, at folk vil stille op til vores demokrati og engagere sig, så det er jo totalt uholdbart, at man bliver skræmt væk på grund af chikane og trusler, siger administrerende direktør i KL Kristian Wendelboe.

Facebook
Twitter