Efter møgsager i Fredericia: Borgerliste vil høste hjemløse stemmer hos utilfredse vælgere

Der skal ryddes op i sagerne efter den tidligere borgmester, mener borgerliste.

Borgerligt Fællesskabs spidskandidat, Kirstine Holst, deler valgmateriale ud i Fredericia. (Foto: © Anders Debel hansen)

Efter et år med politiske skandaler skal der ryddes op i byrådet i Fredericia, mener en helt ny lokalliste, der er på stemmesedlen i Frederica.

Kort efter at den socialdemokratiske borgmester Jacob Bjerregaard havde meddelt, at han stoppede, begyndte møgsagerne at rulle, hvorefter kommunaldirektøren blev bortvist, og yderligere to kommunale chefer blev fyret.

Sagerne handlede blandt andet om, at borgmesteren fik fordele, da han købte en attraktiv byggegrund, at hans forhold til kommunaldirektøren måske var for tæt, og at kommunen i nogle tilfælde håndterede regninger forkert.

Den politiske uro på rådhuset overdøvede i nogen grad den almindelige politiske debat. Og nu har den givet liv til lokallisten Borgerligt Fællesskab.

Spidskandidat: Brug for kritiske stemmer

Kirstine Holst er listens spidskandidat. Hun ville egentligt have stillet op for De Konservative, men blev afvist. Så nu står hun sammen med andre partiløse borgerlige bag listen.

- Jeg synes, at det er tiltrængt, at der kommer nogle kritiske stemmer ind, siger hun.

Hun havde håbet, at de øvrige partier havde benyttet valget til at sætte nye hold og skifte ud blandt kandidaterne. For det at have siddet i byrådet giver problemer i forhold til at være med til oprydningen, mener hun.

- De har alle sammen noget, de skal forsvare. De skal forsvare deres egen ageren, og hvorfor de ikke handlede på den viden, de havde. Derfor er det ikke muligt at have en åben, kritisk og objektiv dialog, mener Kirstine Holst.

  • Kirstine Holst (Borgerligt Fællesskab) mener, at listen har en stor fordel ved IKKE at have siddet i byrådet, mens skandalerne rullede. Derfor har man ikke lig i lasten. (Foto: © Peter Frandsen Siggaard, (c) DR)
  • Steen Wrist (S) blev borgmester med kort varsel, og han vil gerne gøre op med det, han betegner som den lidt usunde enigheds-kultur, der har præget byrådet i Fredericia. (Foto: © Peter Frandsen Siggaard, DR)
  • Viceborgmester Susanne Eilersen (DF) håber, at vælgerne anerkender, at hun har taget et stort slæb med oprydningen efter de mange sager. (Foto: © Peter Frandsen Siggaard, DR)
  • Venstres spidskandidat, Peder Tind, erkender at politikerne har en udfordring, og det handler om at skabe noget mere tillid. (Foto: © Foto: Peter Frandsen Siggaard, DR)
1 / 4

Ved valget i 2017 stemte hver tredje vælger på borgmester Jacob Bjerregaard, og det var i høj grad medvirkende til, at socialdemokraterne sikrede sig absolut flertal i byrådet.

Steen Wrist (S) overtog posten som borgmester i Fredericia, da Jacob Bjerregaard trak sig med kort varsel i december 2020. Nu forsøger han at blive genvalgt, men er godt klar over, at sagerne formentlig vil koste stemmer.

- En ting er, at man har en borgmester, der har gjort nogle ting, men på toppen sidder også 20 byrådsmedlemmer. Den gruppe er jeg en del af. Men det ansvar synes jeg, at jeg har taget på mig ved at rydde op på den måde, jeg har gjort, siger Steen Wrist.

Betina er i tvivl om sin stemme

En af dem, der regner med at flytte sin stemme, er Betina Madsen. Hun tilhører den tredjedel af fredericianerne, der bakkede op om Jacob Bjerregaard i 2017.

- Jeg synes, at vores tidligere borgmester (Jacob Bjerregaard, red.) gjorde det rigtigt godt, og så lige pludselig kom der bare alle de ting her. Jeg aner ikke, hvem jeg skal stemme på, siger hun fra frisørstolen.

Snakken går i Salon Mae West, og Betina Madsen er en af dem, der nu er meget i tvivl om, hvem hun skal stemme på, når det nye byråd i Fredericia skal sættes sammen den 16. november. (Foto: © Peter Frandsen Siggaard, DR)

Hun er efterhånden ret træt af sagerne.

- Jeg er født og opvokset her, og jeg elsker bare min by. Jeg får et lille sug i maven, når jeg møder andre, der siger, "I har da nok været 'heldige' med jeres borgmester". Nu er jeg virkelig frustreret, for jeg ved virkelig ikke, hvem jeg skal stemme på, siger hun.

Per holder sig til Socialdemokraterne

En af de andre kunder hos salon Mae West er Per Johannson. Hans stemme er der ingen tvivl om. Han er og bliver socialdemokrat.

- Det er jo noget rod. Sådan siger Per Johannson om skandalerne i Fredericia. Han er dog tryg ved den nuværende borgmester, Steen Wrist, så hans stemme bliver på liste A og socialdemokraterne. (Foto: © Peter Frandsen Siggaard, DR)

- Jeg var meget glad for Jacob (Bjerregaard, red.). Jeg synes sgu, at han var en dygtig borgmester. Når jeg mødte ham, hilste han pænt, så der var ikke noget der, siger han.

Sagerne har ikke rykket ved hans tillid til politikerne, og han ser lyst på fremtiden.

- Det betyder ikke noget for tilliden, for vi har fået en solid mand på posten. Han er en med benene på jorden. Ham tror jeg på, for vi bliver jo nødt til at tro på noget i det her rod, for fanden, siger Per Johannson.

Bent ærgrer sig over dårligt image

Bent Bjerre Jørgensen er også på plads under frisørslaget.

Den tidligere chef for Fredericia Idrætscenter og Madsby Legepark er meget optaget af, at de mange sager har været dårlige for Fredericias omdømme.

Bent Bjerre Jørgensen er indfødt fredericianer, og meget stolt af sin by. Han er til gengæld ikke så begejstret for den dårlige omtale, som kommunen har fået det seneste år. (Foto: © Peter Frandsen Siggaard, DR)

- Jeg er meget stolt af at bo her. Jeg synes Fredericia er en fantastisk by, og det synes jeg stadig væk. Vi har måttet slås for vores image. Det har lidt skade, og det er nok det, der har irriteret mig mest, siger han.

Han går nu med overvejelser om, hvor krydset skal sættes til det kommende valg.

- Det gør, at jeg tænker mig om en ekstra gang, og ser på, hvem der kan byde ind med en god løsning for fremtiden, siger Bent Bjerre Jørgensen.

Om der ligefrem bliver tale om et partiskifte, har han endnu ikke afgjort, men partiet er heller ikke det vigtigste i kommunalpolitik.

- Et kommunalvalg er ikke så meget et parti-valg. Det er et personvalg, for det handler om, at have tillid til personen, siger han.

Politikere: Vi skal genskabe tilliden

Blandt partierne i byrådet er der stor enighed om, at man har en kæmpe-opgave med at få skabt tillid mellem vælgere og politikere igen.

- Det bedste er at være synlig og tilgængelig for borgerne, så de kan få svar på de spørgsmål, de måtte have. Vi skal tage ved lære at sagen, og lave nogle arbejdsformer, der gør, at det ikke kan ske igen, siger 1. viceborgmester Susanne Eilersen (DF).

Borgmester Steen Wrist er inde på noget af det samme. Og så noterer han sig, at byrådet næsten altid har været enige.

- I april talte vi op, at der har været omkring 3.500 sager til beslutning i udvalg og byråd. Kun i 23 tilfælde var der ikke fuld enighed. Så måske har vi haft en lidt usund enigheds-kultur, siger han.

Formanden for byrådets næst-største gruppe er Venstres Peder Tind. Han vil gerne øge åbenheden i byrådet, og drømmer om, at der bliver indført spørgetid.

- Vi er meget fokuserede på, at vi skal lære af det, der er sket. Vi skal tage det alvorligt, men vi skal også have et politisk fokus på, hvor vi skal hen, siger han.