Er du lige vågnet? Her er de mest opsigtsvækkende resultater fra natten

Kolding leverer valgets måske mest overraskende borgmester.

Der er forhandlet flere steder i landet natten lang. (Foto: Grafik: Morten Foged Christensen)

Alle stemmerne er talt op, og mange steder er der også fundet en borgmester.

En af de største overraskelser står de for i Kolding, mens forhandlingerne fortsat er i gang i blandt andet Fredericia, Faxe og flere nordsjællandske kommuner.

Du kan få de mest opsigtsvækkende resultater herunder.

Enhedslisten bliver størst i København

Line Barfod ankommer til valgfest hos Enhedslisten på Vega i København. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

Enhedslisten går frem over hele landet, men mest markant er det i Københavns Kommune. Her overhaler partiet Socialdemokratiet som det største parti og tager næsten hver fjerde københavnske stemme.

Dermed får de 15 ud af 55 mandater, hvor Socialdemokratiet går fem mandater tilbage og får 10.

Alligevel bliver det socialdemokraten Sophie Hæstorp Andersen, som tager overborgmesterposten. I stedet får Enhedslisten ikke mindre end to borgmesterposter.

De Konservative kan glæde sig over den største mandatfremgang. Det er blevet til i alt 5, hvilket er over en fordobling, og dermed er partiet det tredjestørste i København.

Konservative overrasker alle efter 'præsidentopgør' i Kolding

Selvom SF og Villy Søvndal selv gik markant frem, pegede de, noget overraskende, på de konservatives Knud Erik Langhoff som borgmester. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

Kolding Kommune har gennem hele valgkampen trukket mange overskrifter, særligt på grund af hele to landskendte borgmesterkandidater: Ville det blive tidligere SF-formand og minister Villy Søvndal, eller den tidligere venstreminister Eva Kjer Hansen?

Svaret blev: hverken eller.

Den konservative spidskandidat Knud Erik Langhoff tog fusen på alle, der har forsøgt at spå om Kolding Kommune og løb med borgmesterposten med god hjælp fra SF'eren Villy Søvndal samt Socialdemokratiet og De Radikale, som altså nu sidder på flertallet i Kolding Kommune.

Tysk mindretalsparti vinder Tønder

Jørgen Popp Petersen fra Slesvigsk Parti er valgt som borgmester med opbakning fra Venstre, Borgerlisten, Socialdemokratiet, Nye borgerlige og Konservative. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Ritzau Scanpix)

I Tønder var der lagt op til et bittert borgmesterdrama mellem Venstre og borgmesterpartiet Tønder Listen, som er ledet af den tidligere venstremand Henrik Frandsen, der blev vraget som spidskandidat for Venstre og derfor stiftede lokallisten.

Udfaldet blev dog, her på onsdagens tidligste timer, et helt andet.

Det blev nemlig Jørgen Popp Petersen fra det tyske mindretals parti, Slesvigsk Parti, der løb med borgmesterkæden.

Byrådet har 31 pladser, og Jørgen Popp Petersen konstitueres med i alt 21 mandater bag sig med støtte fra Borgerlisten, Socialdemokratiet, Venstre, Nye Borgerlige og De Konservative.

Den konservative højborg er faldet

Et rødt flertal har væltet 112 års konservativ styre i Frederiksberg Kommune. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Et af valgets største gysere har været på Frederiksberg, en konservativ enklave midt i København, der i 112 år har været konservativ.

Det slutter nu.

Den lidt ombruste hidtidige borgmester, Simon Aggesen, får godt nok et flot valg med fremgang og hele 40,4 procent af stemmerne, men han taber magten. Han må overlade borgmesterkæden til Socialdemokratiet og spidskandidat Michael Vindfeldt. Det faldt på plads kort før klokken seks her til morgen.

Han konstitueres med mandaterne fra SF, De Radikale og Enhedslisten.

Socialdemokratiet mister Region Nordjylland

Afgående S-regionrådsformand Ulla Astman (tv) på gaden med statsminister Mette Frederiksen (S). (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

De blev størst, men tabte magten.

Sådan går det nogle gange, og sådan er det også gået for Socialdemokratiet i regionsrådet i Region Nordjylland.

For første gang er der nemlig borgerligt flertal i Region Nordjylland, som altså tipper fra rød til blå, og ny regionrådsformand bliver Mads Duedahl fra Venstre.

Socialdemokratiets nuværende regionsrådsformand, Ulla Astman, erkender, at valget er tabt.

- Jeg er da ked af resultatet, men er også afklaret med det. I 14 år har arbejdet som regionsrådsformand været et af omdrejningspunkterne i mit liv, så det bliver da underligt at skulle stoppe, siger hun til Nordjyske.

S- og V-massakre gør solskinsøen grøn

Borgmester Thomas Thors fra Socialdemokratiet kunne ikke mønstre flertal. (Foto: Pelle Rink © Ritzau Scanpix)

Massakre er et voldsomt ord særligt over morgenkaffen, men det er ikke desto mindre det ord, de selv bruger på Bornholm.

Socialdemokratiet bliver halveret og går fra otte til fire mandater. Endnu værre gik det for Venstre og borgmesterkandidat Søren Schow, der må nøjes med to frem for fem mandater.

I den ellers historisk socialdemokratiske kommune åbnede det altså for et et nyt byråd med den konservative Jacob Trøst som borgmester.

Det bliver han ikke mindst med rødgrønne mandater fra Enhedslisten, der med knap hver fjerde bornholmske stemme blev valgets helt store vinder.

Bornholm hedder flertallet nu: Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Konservative og Kristendemokraterne.

Tidligere stemmesluger taber Hjørring

Arne Boelt må aflevere nøglerne til Søren Smalbro fra Venstre. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

Efter 12 år på posten må socialdemokraten Arne Boelt i Hjørring Kommune måske noget overraskende aflevere nøglerne til Venstres Søren Smalbro.

Boelt blev ved valget i 2017 valgt ind med et meget stærkt mandat og fik 10.257 personlige stemmer. Det var næsten lige så mange, som Konservative og Venstre fik tilsammen.

Men den 60-årige nu afgående borgmester ser dog optimistisk på sin fremtid:

- Jeg er udlært tømrer, har været ved Falck, kørt bus og kan køre lastbil. Der er meget, jeg kan. Jeg skal nok finde mig et job, og det skal jeg have, for jeg skal have noget at arbejde med.

Hjørring Kommune, der var den første kommune, som blev ramt af coronasmitte blandt mink, får nu et smalt flertal bestående af De Konservative og Venstre og et enkelt mandat fra Det Radikale Venstre.

FacebookTwitter