I en lygtepæl i Hanstholm hænger en valgplakat og minder om, at det på disse kanter slet ikke er glemt, at statsminister Mette Frederiksen (S) for et år siden meddelte, at alle mink i Danmark skulle aflives.
Den socialdemokratiske borgmesters slogan er ellers "Dialog fremmer forståelse". Men henover Ulla Vestergaards portræt har en ukendt tilføjet kommentaren "Mink?".
For Hanstholm ligger i Thisted Kommune, hvor der lå 42 minkfarme, og med mindre end to uger til kommunalvalget er der intet, der tyder på, at minkssagen er gået i glemmebogen.
Tværtimod. På et pressemøde i aftes forsvarede hun igen beslutningen: 'Afliv alle mink'.
- Det var en meget svær beslutning at træffe, men det var det eneste rigtige at gøre, sagde hun med henvisning til situationen for et år siden, hvor virusmutationer med forbindelse til minkfarme spredte sig i Nordjylland.
'Folk er stadig ramt'
Men vreden mod den socialdemokratiske regering kan være så stor i mink-områderne, at det vil gå ud over partifællerne, der skal forsøge at generobre en plads i byrådet.
Det bekymrer i hvert fald socialdemokraten Lisbet Emmery i Gjøl i Jammerbugt Kommune, hvor koncentrationen af minkfarme var høj.
- Folk er rigtig ramt stadig og rigtig vrede på Socialdemokratiet - og i særdeleshed jo Mette Frederiksen. Og når man så repræsenterer det parti, så synes jeg ikke, at man kan være andet end bekymret, siger hun.
- Jeg synes, det er ærgerligt, at kommunalvalg skal smudses til af sådan nogle ting, der foregår på Christiansborg, siger Lisbet Emmery.
I Thisted trækker den socialdemokratiske borgmester, Ulla Vestergaard, dog på skulderen over hærværket mod hendes valgplakat, som hun ikke har tralvt med at erstatte.
- Jeg har bare tænkt: 'Lad den hænge'. Der er jo demokrati herhjemme, og folk har nogle holdninger, så fred med det, siger hun.
Hun frygter ikke, at minksagen vil koste hende genvalget.
- Stemmer flyttes afhængigt af, hvad det er for nogle vinde, der blæser også over landspolitikken, men det her er kommunalpolitik. Det er lidt noget andet end bare hardcore at stemme på Socialdemokratiet, Venstre eller Konservative. Der stemmer man også rigtigt meget på personer, man kender, siger hun.
Forsker: Kan flytte stemmer
Minksagen kan dog godt risikere at smitte af på socialdemokraterne i de områder, hvor der er eller var mange minkavlere, vurderer Ditte Shamshiri-Petersen, der er valgforsker på Aalborg Universitet.
- Borgerne skelner normalt mellem landspolitik og lokalpolitik, men i det her tilfælde er der tale om en sag, der kører landspolitisk, men som har en meget lokal dimension, siger hun.
I områder som Gjøl og Jammerbugt Kommune er minksagen nemlig ikke kun en landspolitisk sag, men også en lokalpolitisk sag, som forsat berører mange af byens borgere.
- Den her sag kan godt kan ende med at flytte stemmer, siger Ditte Shamshiri-Petersen.
- Jeg tror, at der vil være mange vælgere, der vil orientere sig mod den landspolitiske begivenhed, og dermed orienter de sig mod de partier, der er ansvarlige for den her sag i deres optik, siger hun.
Overvejede at stoppe
I Gjøl er den ellers vellidte kandidat Lisbet Emmery (S) bekymret for, om regeringens minksag vil koste hende genvalg.
I 2017 blev hun valgt ind i byrådet i Jammerbugt Kommune, som Gjøl er en del af. Kommunen er ellers helt farvet blåt, og kun på to valgsteder i kommunen blev det til et flertal for Socialdemokratiet. De resterende 18 valgsteder var blå.
I alt stemte 304 vælgere på Socialdemokratiet ved valgstedet på Gjøl, og ud af dem var hele over 60 procent personlige stemmer til Lisbet Emmery.
Lisbet Emmery håber - og tror på - at vælgerne ved, hvad hun står for og er i stand til at skelne mellem hende og Mette Frederiksen, når der skal stemmes denne gang.
- Men jeg har da haft mine bekymringer. Og hvis du havde spurgt mig for et halvt år siden, så tænkte jeg, at det kunne være, at jeg slet ikke skulle stille op, for så slap jeg for at få den problemstilling ind på livet.
Her er et overblik over de 20 valgsteder i Jammerbugt Kommune, hvor to fik rødt flertal i 2017. Grafik: Diede Linnet Van De Mosselaar
Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, mener dog ikke, at minksagen vil koste partiet borgmesterposter eller byrådsmandater.
- Det er grundlæggende ikke en bekymring, jeg deler, siger han.
- Vi har i Socialdemokratiet heldigvis dygtige kandidater rundt omkring i landet, og vi har samtidig en regering, som har håndteret coronakrisen resolut, siger han.
S-borgmester: Jeg har været på minkavlernes side
I Holstebro Kommune, hvor der også var mange minkfarme, og hvor den omstridte minkgrav i Nørre Felding blev placeret, frygter den mangeårige socialdemokratiske borgmester H.C. Østerby heller ikke efterdønningerne fra minksagen.
Han siger, at han ikke fået et eneste spørgsmål omkring mink i valgkampen.
- Det er min fornemmelse, at vælgerne i Holstebro godt kan skelne mellem kommunalpolitik og landspolitik, siger han og tilføjer:
- De ved godt, hvad mine synspunkter er. Jeg har hele tiden stået på minkavlernes side.
Trænger du til at få opridset mink-forløbet, er her et overblik: