Favrskov får konservativ borgmester efter langstrakte forhandlinger

Den nye borgmester Lars Storgaard var 'lidt i chok over valgresultat' efter tredobling af mandater.

Den konservative Lars Storgaard bliver borgmester i Favrskov Kommune efter en klar valgsejr til hans parti.

Den tidligere politibetjent bidrager dermed til landstendensen, hvor Konservative har haft et historisk godt valg med stor fremgang.

Der gik imidlertid næsten et døgn, efter det sidste kryds blev sat, før de hårde forhandlinger om konstitueringen førte til, at borgmesterposten faldt på plads her onsdag aften.

Borgmesterposten kommer, efter at de konservative vandt en stor valgsejr med en tredobling af mandattallet fra to til seks mandater blandt de 25 medlemmer af byrådet i Favrskov.

Samtidigt fik den blå side flertal med 13 mandater mod 12. Alligevel faldt der altså i løbet af natten ingen konstitueringsaftale på plads mellem de borgerlige partier: Konservative, Venstre, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.

'Nødt til at tage ansvar'

- Vi så vælgernes resultat i går, og de pegede på et systemskifte med et borgerligt flertal. Så bliver vi nødt til at tage ansvaret på os og søge den indflydelse, der er, sagde Lars Storgaard efter de borgerlige partiers aftale onsdag aften.

- Jeg er stadig lidt i chok over det valgresultat, mit eget parti fik. Det havde jeg ikke lige set komme. Det har gjort, at det har trukket lidt ud, for det skulle lige bearbejdes lidt, sagde han og pegede også på personlige forhold, der skulle tages i betragtning.

- Men nu er vi her, og vi er klar til at trække i arbejdstøjet.

Partierne er også enige om, at Venstres spidskandidat Birgit Liin bliver første viceborgmester, og partiet er garanteret to udvalgsposter. Det sker, efter at magtbalancen mellem Konservative og Venstre blev forrykket markant med tirsdagens valgresultat.

Snart forhenværende borgmester: 'De havde lovet at bakke mig op'

Socialdemokraten Nils Borring, der har været borgmester i tre perioder, sad længe med ved forhandlingsbordet, før han forlod det ved tretiden i nat. På det tidspunkt var han med egne ord "mellemfornøjet".

Nils Borring mener nemlig, at han havde en forhåndsaftale med Lars Storgaard om, at de konservative ville pege på Borring til en fjerde periode som borgmester.

- De havde lovet at bakke mig op. Men det er så åbenbart ikke dér, den lander, sagde Nils Borring, før udpegningen af den nye borgmester var en realitet.

Lars Storgaard erkendte før de afsluttende forhandlinger, at han havde talt med Nils Borring om borgmesterposten før valget.

- Jeg har sagt til Nils Borring, at hvis valget stod mellem ham og Birgit Liin, så ville jeg pege på ham. Men nu har vi en helt ny situation, hvor der måske kan blive peget på mig, og hvor vi gik så markant frem, mens de to andre store partier gik tilbage, sagde Lars Storgaard.

Den konservative spidskandidat har lagt vægt på at lave en bred konstitueringsaftale, der rækker ud over de borgerlige partier.

Partierne mødes torsdag med socialdemokraterne i et forsøg på at nå en bredere konstitueringsaftale.

Lars Storgaard oplyser til DR Nyheder, at han allerede i nat tilbød Nils Borring og socialdemokraterne fire formandsposter, hvis partiet går med i en bred konstituering.

FacebookTwitter