Fejl på alle stemmesedler i Københavns Kommune

Fire kandidater mangler et afkrydsningsfelt. Stemmerne er dog gyldige, lyder det fra Københavns Kommune.

Københavns Kommune opfordrer vælgere til at søge hjælp hos de valgtilforordnede, hvis der opstår forvirring i stemmeboksen. (Foto: © Rebecca Christie, Grafik: Morten Fogde Christensen)

På alle stemmesedler burde der ud for hver kandidat være en afkrydsningsboks, hvor dit kryds skal sættes. Men den boks mangler ud for fire kandidater fra partiet Frihedslisten, som stiller op i Københavns Kommune.

Dermed er der fejl på samtlige stemmesedler i hovedstadskommunen, bekræfter Københavns Kommune overfor DR Nyheder.

- Det er korrekt, at der beklageligvis er en fejl. Ud for et af partierne mangler der en lille firkant ud for fire navne, siger Solvejg Schultz-Jakobsen, der er leder af Rådhussekretariatet og pressechef i Kultur- og Fritidsforvaltningen i København Kommune.

Hun kalder fejlen ”meget beklagelig”, men understreger, at alle stemmer vil være gyldige, så længe krydset sættes i den boks, der omkranser kandidatens navn.

- Jeg forventer ikke, at det får konsekvenser for kandidaterne. Stemmerne bliver talt med som gyldige. Man kan som vælger fint sætte sit kryds ud for de her navne alligevel, både før og efter navnet, siger Solvejg Schultz-Jakobsen.

Hun opfordrer alle vælgere til at søge vejledning hos de valgtilforordnede, hvis de bliver forvirrede i stemmeboksen.

’Folk sætter deres kryds i bokse’

Fra en af de involverede kandidater lyder det, at valget bør gå om. Også selv om stemmerne, der skulle gå til ham, er gyldige.

- Hvis du giver folk valgmuligheden mellem at sætte et kryds i en boks, eller ud for et navn, hvor der ikke er nogen boks – så vil de fleste nok ikke sætte deres kryds der, hvor der mangler en boks, siger Per Brændgaard. Han er nummer to på Frihedslistens liste.

(Foto: © Rebecca Christie)

Helt så alvorligt mener valgforsker ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Rune Stubager dog ikke, at fejlen er.

Ifølge ham kan man ikke sige noget systematisk om, hvad den slags fejl gør for vælgeradfærden, når først en vælger opdager, at der er en fejl på stemmesedlen.

Fejl bør ikke ske

Principielt bør den slags fejl ikke ske, siger valgforskeren, men formentlig vil Frihedslistens vælgere blot undre sig og alligevel sætte krydset ud for deres ønskede kandidat, selvom der ingen boks er – eller ud for selve listen.

- På den måde er man jo ikke frataget muligheden for at stemme på Frihedslisten eller dens kandidater, siger Rune Stubager.

Men det kan dog komme til at gøre en forskel internt for Frihedslistens kandidater, vurderer valgsforskeren.

- Det er klart en ulempe for de kandidater, der står efter den første kandidat, eftersom nummer et kan komme til at fremstå som en mere ”rigtig” kandidat, siger han.

Rune Stubager er professor i statskundskab. (Arkivfoto)

Hvis fejlen var sket ved et større parti, så ville man formentlig også i højere grad kunne se en effekt af fordelingen af vælgere mellem den første kandidat med boks og de resterende uden. Men selv her ville man med al sandsynlighed ikke lade valget gå om, vurderer han.

- Det ville man næppe, fordi det ikke ville rykke på mandatfordelingen mellem partierne. Dermed ikke sagt, at de personlige stemmer ikke har betydning, men mandaterne er det helt afgørende.

Kun krydset dur

Der er ikke andre metoder end krydset, der dur, hvis man vil markere sin stemme på en stemmeseddel, hvor boksen til krydset mangler.

Ifølge Indenrigsministeriet skal det nemlig tages særdeles bogstaveligt, når man taler om at sætte et kryds på valgsedlen. Det skal enten være i form af et x eller et +. Hverken understregninger eller cirkler omkring den ønskede kandidat, bogstaver eller smileyer kan gøre det.

Det skyldes, at vi i Danmark har stemmehemmelighed og at stemmesedlen ikke må få et særpræg, der gør, at man kan identificere vælgeren ved optællingen.

Af samme grund må der heller ikke være tegnet på stemmesedlen eller påskrevet navnet på den, man vil stemme på, og selvom man gerne må sætte krydset med sit eget skriveredskab, så må heller ikke det have nogle særlige kendetegn.