Ferieboliger splitter Ringkøbing: 'Det skal jo ikke være sådan et Disneyland, vi går rundt i'

Forslag om 250 ferieboliger deler både befolkning og politikere.

De nye ferieboliger på havnen vil kunne huse cirka 1.000 turister (Grafik: Nathalie Nystad, DR Nyheder)

250 nye ferieboliger med udsigt over fjorden skal efter planen opføres ved Ringkøbing Havn.

Men forslaget, der endnu ikke er vedtaget i byrådet, møder modstand blandt en del af indbyggerne.

- Det er jo os, der lever i det, siger Anne-Julie Hansen, der bor ved Ringkøbing Havn og frygter, at byen bliver overrendt af turister.

- Det skal ikke være et nationalmuseum, men det skal jo heller ikke være et Disneyland, vi går rundt i, siger hun.

I kølvandet på coronapandemien, hvor mange har afholdt ferie i Danmark, er debatten om mængden af turister blusset op over hele landet.

- Der er stemmer rundt i det ganske, danske land, der nu siger: Nu er det altså nok, vi kan ikke selv være her, siger Janne Liburd, der er professor i turisme ved Syddansk Universitet.

'Med til at skabe udvikling'

Ringkøbing-Skjern er landets fjerdestørste turistkommune og har årligt tre millioner tyske overnatninger.

I forvejen er et stort badeland og 500 feriehuse ved at blive bygget i nabobyen Søndervig, men spørgsmålet om, hvorvidt yderligere 250 nye ferieboliger skal opføres på havnen, splitter byrådet op til kommunalvalget.

- Jeg er tilhænger af projektet. Det er med til at skabe en udvikling her i Ringkøbing, siger Hans Østergaard, der er borgmester fra Venstre.

- Vi skal selvfølgelig sikre os, at vi ikke har flere turister, end området kan bære, men det mener jeg sådan set, det kan indtil nu.

Men byrådsmedlem Jørgen Rabjerg fra SF er uenig. Han er medlem af Erhvervs- og Vækstudvalget og vil stemme nej til forslaget.

- Jeg tror, at det fuldstændig vil ødelægge det unikke havnemiljø, vi har i Ringkøbing, siger han.

Der bor lige under 10.000 indbyggere i Ringkøbing, og de nye ferieboliger på havnen vil kunne huse cirka 1.000 turister. Den forventede pris er 500 millioner kroner.

Frygter at ende som Venedig

Anne-Julie Hansen bor ved Ringkøbing Havn og kan se frem til at blive nabo til de nye feriehuse, hvis forslaget bliver vedtaget.

- Vi er bekymrede for, om byen bliver ved med at have de kvaliteter, den har, hvis man ødelægger den smukke harmoni mellem byen og naturen, der ligger uden for vores dør, siger hun.

Anne-Julie Hansen og Peter Søe Larsen frygter at Ringkøbing bliver overrendt af turister (Privatfoto)

Hendes kæreste, Peter Søe Larsen, er enig.

- En turistby herude med 800-1.000 mennesker, det bliver simpelthen for meget. Specielt også fordi vores infrastruktur ikke kan bære alle de biler, der holder alle vegne, siger han.

- Det er faktisk sådan nu, at ældre mennesker ikke kan få en parkeringsplads, hvis de skal ind i Brugsen. Der er ikke rigtig til at komme rundt derinde.

Er du ikke bange for, at udviklingen og væksten i Ringkøbing dør, hvis man siger nej til flere turister?

- Tværtimod tror jeg, det dør, hvis der kommer for mange, ligesom i Venedig og Barcelona. Ringkøbing skal jo ikke ende som en by, man kører udenom, fordi der er for mange turister. Det ville være synd og skam, siger Peter Søe Larsen.

'Turismen skal gentænkes'

Når turisterne kommer til byen, bruger de gerne deres penge i butikkerne. Ifølge købstadschef i Ringkøbing Handelsforening, Jacob Muldkjær Rasmussen, så kommer halvdelen af omsætningen fra turister.

- Noget af det man glemmer i den her debat, det er, at vi har en hammergod handelsby. Der er 1.300 årsværk, der lever af handel og turisme her. Så jeg tror alle kender nogen, der er dybt afhængige af turismen.

Han medgiver, at der godt kan være udfordringer med mange folk i byen i højsæsonen. Men de kommer fra sommerhusene langs kysten, og de vil ikke nødvendigvis være i byen på samme tid som turister, der bor i Ringkøbing.

- Hvis vi får ferieboligerne ved havnen, så spreder vi turisterne bedre ud, da de er væk fra byen i løbet af dagen og så kommer tilbage om eftermiddagen og benytte sig af eksempelvis spisesteder, siger Jacob Muldkjær Rasmussen og fortsætter:

- Detailhandelen er heller ikke interesseret i, at der kommer så mange, at det ødelægger oplevelsen. Vi varetager butikkernes interesse, fordi vi gerne vil tjene nogle penge og skabe velstand i byen. Og vi er ikke interesseret i at ødelægge det for os selv.

Og det er ikke kun i Ringkøbing, det bliver diskuteret, hvor meget turisterne skal fylde.

På Møn i Vordingborg Kommune har flere borgere valgt at hænge skilte op med budskabet "Feriefabrikker? Nej tak" i protest mod kommunens beslutning om at lægge en feriepark på øen.

Ifølge professor Janne Liburd har frygten for at blive overrendt af turister sammen med klimakrisen og coronakrisen sat fokus på at gentænke turismeindustrien.

- Der er kommet fokus på, at vi bliver nødt til at handle og tage ansvar. I stedet for bare at buldre derudaf, skal turismen være en motor, der kan bidrage til en mere bæredygtig udvikling i lokalområdet, siger hun.

Og hun mener, at debatten om turisme i lokalområderne er ekstra relevant op til kommunalvalget i november:

- Det at gå ind og være med til at sætte en dagsorden og være med til at skabe en debat på en ordentlig vis, det er i min optik vejen frem for at skabe en mere bæredygtig udvikling, siger Janne Liburd.

Facebook
Twitter