Forældre frygter, at nye normeringstal kan misbruges i valgkampen

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der var flere ansatte i daginstitutionerne i 2020.

Nye tal om normeringer kaster grus i valgkampen, mener FOLA, der frygter, at politikerne vil misbruge dem frem mod kommunalvalget. (Foto: Signe Goldmann © Ritzau Scanpix)

Der er masser af voksne til at passe vores børn i børnehaven.

Sådan ser de nyeste tal for normeringerne ud fra Danmarks Statistik, hvor de fleste sjællandske kommuner ser ud til at klare sig godt.

Men tallene er fra 2020, hvor coronaen rasede, og der kom statslige penge til at ansætte ekstra personale i daginstitutionerne til at gøre rent og holde børnene i små grupper.

Og det giver misvisende tal, mener Stine Andersen, som er medlem af forældrenes landsforening FOLAs bestyrelse, og det er uheldigt her op til kommunalvalget.

- Jeg har lyst til at grine af det, men jeg bliver også en smule indigneret over det, siger hun og fortsætter:

- Det bliver meget nemt at fortælle folk, at nu lever vi op til nogle minimumsnormeringer, så det behøver vi slet ikke at diskutere i en valgkamp. Men det gør vi, for vi er slet ikke i mål, siger hun.

Debatten om minimumsnormeringer har raset i flere år med forældrebevægelse "Hvor er der en voksen?" i front, som i en længere periode afholdte demonstrationer både lokalt rundt om i kommunerne og på Christiansborg.

I december 2020 indgik Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet en aftale om minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver.

Aftalen betyder i følge Børne- og Undervisningsministeriet lovbundne minimumsnormeringer på kommuneniveau fra 2024 og et løft af normeringer i årene frem til da. Ifølge aftalen vil det svare til, at der kommer mere end 3.900 ekstra pædagogisk personale i daginstitutionerne frem mod 2024.

Målet er som minimum 6 børn per voksen i børnehaver og 3 per voksen i vuggestuer fra 2024.

Kommuner bryster sig af gode tal

Ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statistik lever for eksempel Odsherred Kommune mere end op til minimumsnormeringerne i børnehaverne. Det har borgmester Thomas Adelskov (S) da også været ude at bryste sig af på Facebook.

Men det er ikke i orden at bryste sig af gode normeringer, når tallene er fra et coronaår, der gav ekstra penge fra staten, lyder det fra Pernille Duus, der er fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Odsherred:

- Sådan er virkeligheden og hverdagen jo ikke længere. Nu er vi tilbage til det, som kommunen bestemmer i budgettet og de tildeler institutionerne, siger hun.

Men det er Odsherreds borgmester Thomas Adelskov uenig i:

- I det omfang, at vi har hyret ekstra rengøringsfirma ind, så er de ikke med i opgørelsen og går man tilbage til tallene fra 2019, så lægger vi også pænt i forhold til normeringerne dér, siger han.

BUPL Odsherred har søgt aktindsigt i budgetterne for 2019, og de viser, at både personale på barsel og langtidssygemeldte tæller med i normeringen.

Men sådan gør alle kommuner, lyder forklaringen fra borgmesteren.

Også i Næstved Kommune ser det ud til, at man allerede har nået minimumsnormeringerne i børnehaverne, for ifølge Danmarks Statistik var der i 2020 mellem 5,6 og 6 børn per voksen i gennemsnit i børnehaverne i Næstved.

Men det er ikke den oplevelse, som Stine Andersen fra FOLAs bestyrelse har, når hun taler med forældre og pædagoger i Næstved.

- Jeg talte med en pædagog den anden dag, der fortalte om en situation, hvor hun står om morgenen med nummer 12, 13 og 14 barn som kommer ind, alle med et behov for hjælp. Og så må hun prioritere, hvem der er mest brug for hjælp. Hun var ret bevæget af det her, siger Stine Andersen.

Men begge sider i sagen er i valgkamp, mener formand for Næstveds Børn- og skoleudvalg, Lars Hoppe Søe (R), som mener at de pæne normeringer er reelle.

- I Næstved har vi en valgkamp kørende i øjeblikket, og der er nogle, der har interesse i at tegne et billede af, at der mangler voksne omkring børnene. Og det ville også være dejligt med flere voksne. Men det ændrer ikke ved, at Næstved Kommune har investeret massivt i at få flere voksne ud i vores dagtilbud, og det er jo det, tallene afspejler.

Facebook
Twitter