Forstå borgmesterballaden i Tønder: Venstre-borgmester blev vraget af sine egne og stiftede nyt parti

Venstre i Tønder er splittet i to lejre, og det påvirker vælgerne.

Efter den siddende borgmester, Henrik Frandsen, blev vraget til fordel for Martin Iversen som Venstres borgmesterkandidat, forlod Frandsen partiet og stiftede sit eget. (Foto: © (Grafik) Signe Heiredal)

På tirsdag er der lagt op til en valggyser, når Tønders siddende borgmester fra Tønder Listen, Henrik Frandsen, og Venstres Martin Iversen kæmper om vælgernes gunst.

De seneste år har der nemlig været kaos i byrådet i Tønder Kommune, hvor Venstre-lejren er blevet splittet i to. Og det er vel at mærke i en kommune, der hidtil har været en af Venstres højborge.

Og al balladen i Venstre påvirker flere af deres trofaste vælgere. Én af dem er Monica Schaumann, der selv er bosat i Tønder.

- Jeg har altid stemt på Venstre, men det er jeg ikke sikker på, at jeg gør i år. Der har været for meget fnidder-fnadder, siger hun.

Ifølge Uwe Iwersen, der er journalist hos Jydske Vestkysten i Tønder og har fulgt balladen i Venstre tæt, bliver kommunalvalget på tirsdag højdramatisk.

- Valget i Tønder har de sidste mange gange været helt forudsigeligt. Det var kun et spørgsmål om, hvor stor sejren ville blive for Venstre. Nu er det spørgsmålet, om det overhovedet bliver til en sejr for Venstre, siger han.

Herunder kan du blive klogere på, hvorfor borgmesterduellen i Tønder er endt med at blive så stort et drama.

Henrik Frandsen afløser afdød borgmester

Henrik Frandsen tiltrådte som borgmester i Tønder Kommune, da den foregående pludseligt døde. (Foto: © Oscar Scott Carl)

Efter Tønders Venstre-borgmester Laurids Rudebecks pludselige død i maj 2016 midt i en valgperiode, skal der hurtigt findes en afløser i Venstre-lejren.

Valget falder på partifællen Henrik Frandsen, der kort efter bliver indstillet af sit parti og officielt vælges af kommunalbestyrelsen som Tønders nye borgmester.

Henrik Frandsen har på det tidspunkt siddet i økonomiudvalget for Venstre siden valget i 2013. Før kommunalvalget i 2013 udfordrede Frandsen selv Laurids Rudebeck som Venstres spidskandidat i Tønder - men her fik Rudebecks altså flest stemmer.

Henrik Frandsen genvælges som borgmester

Ved kommunalvalget i 2017 får Henrik Frandsen suverænt flest personlige stemmer i Tønder, og han genvælges som borgmester. (Foto: © Jane R. OHLSENIN-FOTO, Jane R. OHLSENIN-FOTO)

Henrik Frandsen genopstiller som borgmester ved kommunalvalget i 2017. Her er han med sine 2.647 personlige stemmer suveræn favorit. Venstre får næsten halvdelen af alle stemmer og er kun et enkelt mandat fra at have flertal alene i byrådet.

Henrik Frandsen bliver genvalgt som borgmester, men idet Frandsen vil til at afslutte det konstituerende møde, meddeler partifællen Jens Møller, at han efter 38 år i Venstre nu ikke længere kan se sig selv i byrådet.

- Jeg gik i protest mod borgmesteren (Henrik Frandsen, red.) og den daværende partiformand (Lars Erik Skydsbjerg, red.), har Jens Møller tidligere udtalt til TV Syd.

Flere politiske sager puster til uenigheden i Venstre

Tønder Kommune solgte oldtidsparken ’Hjemsted – Danernes Verden’, hvor der i dag er skabt et oplevelsescenter med blandt andet det arkitekttegnede Marsk Tower. (Foto: © Michael Drost-Hansen, MichaelDrost-Hansen)

Beskyldninger og kritik hagler ned over Frandsen de følgende år – ikke mindst fra hans egne partifæller.

Han kritiseres blandt andet for at tilgodese sin egen hjemstavn og opstillingskreds, Skærbæk, hvor en nybygget skole hverken overholder budget eller tidsplan. Han bliver også beskyldt for vennetjenester i forbindelse med salget af den tidligere oldtidspark "Hjemsted – Danernes Verden", der af kritikerne anses for at blive solgt alt for billigt.

En afgørelse fra Ankestyrelsen slår dog senere fast, at Tønder Kommune ikke har handlet i strid med reglerne i forbindelse med salget af oldtidsparken.

- Faktum er, at de ikke har fundet noget på mig overhovedet. Salget var lige efter bogen. Men det er korrekt, at skolebyggeriet gik over budget, siger Henrik Frandsen til kritikken.

Også Frandsens kamp for et turistsamarbejde med de andre sydvestjyske kommuner skaber for alvor en synlig splittelse i Venstre. For mens borgmesteren og hans støtter ønsker et fælles samarbejde, vil Venstre-medlemmet og formanden for Rømø-Tønder Turistforening, Martin Iversen, på ingen måde indgå i samarbejdet og modsiger sig partifællen og borgmesteren.

Martin Iversen opstiller som borgmesterkandidat

Martin Iversen (V) udfordrer Henrik Frandsen som Venstres borgmesterkandidat ved kommunalvalget 2021. (Foto: © Foto: Uwe Iwersen, Foto: UWE IWERSEN)

I maj 2020 træder erhvervsmanden Martin Iversen så frem på scenen som udfordrer til Henrik Frandsen. Iversen sidder ikke i byrådet, men han vil være Venstres nye borgmesterkandidat, når der halvandet år senere skal være kommunalvalg.

- Jeg stiller ikke op i protest, men med budskabet om, at det er tid til noget nyt. Jeg vil gerne stå i spidsen for et hold, der vil ordentlighed, sagde Martin Iversen dengang til Jydske Vestkysten.

Bykongen bliver væltet på en græsmark

Henrik Frandsen taber borgmesterkandidaturet til Martin Iversen. 19 stemmer deler dem. (Foto: © Foto: Uwe Iwersen / JydskeVestkysten, Foto: UWE IWERSEN)

På en græsmark ved Agerskov skal det store slag stå. Efter flere måneders uroligheder i Venstre i Tønder skal medlemmerne ved et drive-in-møde den 18. juni 2020 vælge, om Martin Iversen eller Henrik Frandsen skal være partiets borgmesterkandidat ved det kommunalvalg, vi nu skal stemme til på tirsdag.

Og slagmarken i Agerskov bliver Henrik Frandsens Waterloo, som Jydske Vestkystens Tønder-reporter Uwe Iwersen beskriver det. Martin Iversen vinder med sine 305 stemmer - kun 19 flere end Henrik Frandsen. Og til trods for, at der ikke længere er fuld opbakning fra Frandsens politiske bagland, har han tænkt sig at blive siddende på borgmesterkontoret perioden ud.

- Jeg er valgt af borgerne i Tønder Kommune. Jeg har det stærkeste, største mandat, nogen borgmester nogensinde har haft i Tønder Kommune. Og det mandat har jeg i hvert fald ikke tænkt mig at løbe fra, sagde han dagen derpå til Jydske Vestkysten.

Frandsen bryder med Venstre og stifter lokalliste

Henrik Frandsen melder sig ud af Venstre og stifter sit eget parti, Tønder Listen. (Foto: © (C) DR)

- Fra i dag er jeg siddende borgmester for Tønder Listen, hvor vi har seks siddende byrådsmedlemmer.

Sådan siger Henrik Frandsen til TV Syd 14. oktober sidste år.

Efter borgmesteren ikke længere har opbakning fra sit politiske bagland, vælger han at trække sig fra Venstre. I stedet stifter han partiet Tønder Listen.

Og han er ikke den eneste, der vender Venstre i Tønder ryggen. Også byrådsmedlemmerne Bo Jessen, René Andersen, Irene Holk Lund, Anita Uggerholt Eriksen, Daisy Dahl og Karl Henning Clausen meddeler løbende, at de ikke genopstiller for Venstre ved kommunalvalget i år. De slutter sig i stedet til Henrik Frandsen og Tønder Listen.

Også venstremanden Philip Tietje, der sidder i Aabenraa Byråd, dropper Tønder-kredsen som sin opstillingskreds til Folketinget. Med splittelsen i Venstre i Tønder bliver opgaven simpelthen for stor, lyder meldingen.

- Jeg forstår godt, at de ikke gider at være en del af dette cirkus. Venstre i Tønder er jo i direkte opløsning, sagde Henrik Frandsen til DR Nyheder sidste sommer.

Iversen og Frandsen er begge indstillet på at samarbejde

De to borgmesterkandidater i Tønder er enige om, at der skal samarbejdes fremover, hvis de begge bliver valgt ind i byrådet. (Foto: © (Grafik) Signe Heiredal (DR))

Ifølge Martin Iversen er der nu ro på i Venstre i Tønder.

- Der har været et billede af, at det var ragnarok. Men det er det altså ikke mere. Vi har en rigtig velfungerende gruppe, og den har ikke fungeret bedre de sidste fire år, end den gør nu.

Og når vælgerne har talt, og de nye byrødder kan sætte sig til rette, skal der samarbejdes, siger den nuværende borgmester, Henrik Frandsen.

- Så tænker jeg, at vi skal give hinanden håndslag på, at vi fra nu af arbejder sammen.

Og den er Martin Iversen med på.

- Politikken er gået i baggrunden på grund af de stridigheder og mudderkast, der har været. Det er der ingen, der ønsker.