Furesø Kommune vil have flere pædagoger, selvom det betyder færre hænder i børnehaven

I 2030 skal 70 procent af de ansatte i den nordsjællandske kommunes daginstitutioner være uddannede pædagoger.

Står det til byrådet i Furesø Kommune, skal der ansættes flere pædagoger frem mod 2030. (Arkivfoto) (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

Der skal være flere pædagoger i Furesøs daginstitutioner, selvom det vil betyde, at det samlede antal af voksne hænder til at passe børnene bliver færre.

Det har byrådet i den nordsjællandske kommune besluttet med en plan, der skal sikre, at der i 2030 er minimum 70 procent uddannede pædagoger blandt de ansatte i de kommunale og selvejende dagtilbud.

- Vi skal have et fokus ikke kun på hænder, men også på kvalitet i vores dagtilbud, siger Bettina Ugelvig Møller, der er byrådsmedlem for Socialdemokratiet.

I daginstitutionerne i Furesø Kommune er der i øjeblikket en andel af pædagoger på 59 procent.

Ifølge kommunen vil det i alt koste, hvad der svarer til 11 fuldtidsstillinger, at gennemføre planen.

Sammen med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti stemte partiet for forslaget, mens Enhedslisten, De Radikale og Liberal Alliance gik imod.

For selvom der er politisk enighed om, at flere pædagoger er godt, så mener Enhedslisten ikke, at det må føre til færre ansatte samlet set.

- Det er jo ikke, fordi jeg er imod at hæve andelen af pædagoger. Det er fordi, at forslaget lider af den alvorlige skavank, at det ikke er finansieret. Det vil sige, at samtidig med, at vi hæver pædagog-andelen, så kommer vi til at sænke antallet af ansatte i kommunens institutioner, og det vil jeg ikke være med til, siger byrådsmedlem for Enhedslisten Øjvind Vilsholm.

Krav til pædagogerne

En af dem er Paletten, der ligger i Farum. Der er Susanne Rolighed daglig leder, og hun mener, at det er den rigtige vej, kommunens politikere er blevet enige om at gå.

Også selvom det skulle betyde, at hun i de kommende år skulle få lidt færre medarbejdere til at tage sig af børnene.

- Jeg tænker, at børnene vil kunne mærke en forskel ved, at kvaliteten øges, siger hun.

For selvom hun sætter stor pris på sine pædagogmedhjælpere, så har folk med flere års pædagogisk uddannelse en helt anden ballast i arbejdet med børnene.

Faglig viden slår med andre ord den indsigt, man kan opbygge igennem erfaring.

- Det afgørende for god trivsel er et godt barnesyn. Det er pædagogerne ansvarlige for. Og til dem kan jeg stille krav om, at de har en viden om det, og jeg kan stille krav om, at de løbende opdaterer sig om ny viden. Det kan man ikke stille krav om til en uuddannet medarbejder, siger Susanne Rolighed.

Ville aldrig gælde for tømreren

At det kan være af afgørende betydning for børnene at være omgivet af pædagoger, er der også masser af forskning, der peger på.

Faktisk viser den, at børn i institutioner med relativt flere pædagoger klarer sig bedre, fortæller sociolog Dina Celia Madsen, der er områdechef for dagtilbud ved Danmarks Evalueringsinstitut.

- Det har rigtig stor betydning. Det er fra et til seks år, hvor vores børn lærer rigtig meget på det blandt andet det sociale, motoriske og sproglige område. Så det betyder noget, at personalet ved, hvordan de skal støtte børnene, siger hun.

Dina Celia Madsen mener derfor også, at det har stor betydning at få opgraderet andelen af pædagoger i daginsitutionerne.

For uanset hvor dygtige pædagogmedhjælperne er, opvejer det ikke den viden, der følger med en uddannelse.

- Det er pudsigt, at det er et område, hvor man taler om, at det måske er ligegyldigt, hvilken uddannelse man har. Det ville man jo aldrig sige om tømreren, elektrikeren eller nogen andre, siger hun.

På landsplan er 57 procent af de ansatte i landets institutioner pædagog-uddannede.

Ikke langt fra enighed

I Furesø Kommune vil Enhedslisten gerne forfølge målet om at få ansat flere pædagoger, men samtidig mener partiet, at der skal sættes yderligere en halv million kroner af, så der kan ansættes flere med uddannelse uden, at det koster på det samlede antal af voksne i institutionerne.

- Det håber jeg, vi kan rette op på senere, når nu det er vedtaget, siger partiets byrådsmedlem, Øjvind Vilsholm.

Et ønske, der i hvert fald ifølge Socialdemokratiets Bettina Ugelvig Møller formentlig slet ikke vil være umuligt at indfri.

- Det er en halv million om året, vi skal finde i budgettet, og det er jeg helt sikker på, at vi finder i en ny byrådsperiode. For jeg oplever egentlig blandt alle partier, at der er et stærkt fokus på, at vi skal have hævet kvaliteten og antallet af hænder i vores daginstitutioner, siger hun.