Har du også sat dit kryds fra forsædet i bilen? Sådan ser et kommunalvalg ud i coronaens skygge

Overalt i landet har valgstederne taget mundbind, sprit og udluftning i brug for at gøre dagens valghandling coronasikker.

Du kan blive siddende i bilen, få en privat valgpavillon - eller måske bare bære handsker, mundbind og spritte af?

Uanset hvad man foretrækker, har valgtilforordnede fra Skørping til Frederiksberg siden i morges stået klar til at sikre, at danskerne sikkert og trygt kan afgive deres stemme ved dagens kommunal- og regionalvalg.

Og det er uanset, om man har corona eller bare føler sig utryg ved at begive sig ind i et tætpakket valgsted, fortæller Jan Krogh Rasmussen, som er valgtilforordnet på valgstedet ved Virring skole i Fruering Sogn i Skanderborg.

- Er man smittet og sidder i isolation, så er man mere end velkommen, siger Jan Krogh Rasmussen.

Fruering sogn er et af de steder i Danmark, hvor corona-smitten lige nu har bedst fat. Men det skal ikke stoppe vælgerne, så længe de er med på at følge anbefalingerne, siger den valgtilforordnede.

- Vi ønsker selvfølgelig, at flest mulige afgiver deres stemmer. Vi vil dog gerne have, at de fortæller, hvis de er smittede eller tror, de er det. Men i øvrigt holder vi den afstand, og efterlever de regler, der er givet, men alle er meget velkomne.

Skiltet her møder vælgerne ved valgstedet på Virring Skole i Fruering Sogn i Skanderborg, hvor man kan stemme både ude og inde. (© DR Nyheder)

Ingen forsinkelser

Også i Næstved Kommune har man taget tiltagene til sig. Det fortæller valgansvarlig Gitte Nonbo, da DR Nyheder møder hende ved valgstedet i Arena Næstved.

- Der er en masse sprit, så er der plexiglasskærme ved vores valgtilforordnede, både af hensyn til vælgerne, men også af hensyn til vores egne. Så er der rigtigt meget aftørring i vores stemmerum, der er bolsjer i papir, der afmærkninger på gulvet, så man kan holde afstand, og så sørger vi for at få luftet ud i vores valgrum.

I Næstved og Skanderborg har man taget en hel række af de anbefalinger til sig, som Indenrigs- og Boligministeriet er kommet med til kommunerne. De lyder blandt andet på, at vælgerne holder afstand, at der bliver luftet ud, og at der er mulighed for at spritte af.

I Næstved kommer tiltagene dog ikke til at påvirke hastigheden på stemmeoptællingen senere i dag, fortæller Gitte Nonbo.

- Vi har det samme antal tællere og fintællere på, og vi bruger værnemidler, når vi tæller stemmerne. Det gør vi også i morgen, når vi fintæller, siger hun.

Der bliver sprittet af på et valgsted i Ishøj Bycenter, tirsdag den 16. november 2021. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Rasmus Stuhr er en af de vælgere, der har sat sit kryds i Næstved, og for ham var retningslinjerne ikke til besvær, fortæller han, da DR møder ham foran valgstedet.

- Jeg synes, det fungerer meget fint. Der er afstandsmarkeringer og plexiruder og blyanter, der bliver skiftet ud, så jeg synes, at det er gået meget glidende, fortæller Rasmus Stuhr, der havde benyttet muligheden for at tage sin egen kuglepen ind i stemmeboksen.

Valgsted i Sdr Bjert Hallen i Bjert uden for Kolding tirsdag den 16. november 2021. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix Denmark)

Afstandsskilte, håndsprit og "alle mulige ting"

Også i Sdr. Bjert lidt uden for Kolding har man gjort meget ud af, at vælgerne trygt kan afgive deres stemme. Her kan man stemme både inde og ude, og det er faktisk også muligt at afgive sin stemme uden at forlade sin bil.

Det fortæller borgmester Jørgen Pedersen:

- Udover det med, at dem med symptomer kan stemme i deres biler, har vi lavet afstandsskilte, der er selvfølgelig masser af håndsprit, og man kan bruge sin egen kuglepen, så der er alle mulige ting, der gør det trygt og sikkert, så man roligt kan komme og afgive sin stemme.

Vælgere iklædt mundbind afgiver deres stemmer i Sdr Bjert Hallen i Bjert uden for Kolding tidligere i dag. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix Denmark)

Det samme fortæller borgmester i Aarhus og valgstyreformand, Jacob Bundsgaard, kort efter han i morges erklærede valget for åbent på valgstedet på Aarhus Rådhus.

- Der er værnemidler, der er mundbind, der er håndsprit. Og hvis man er syg, så kan man også komme ned og stemme, det bliver bare udenfor, så man ikke smitter andre, siger Jacob Bundsgaard, som tilføjer, at man også kan stemme udenfor, hvis man er rask, men bekymret for at blive smittet.

- Der er alle tænkelige værnemidler, så vi kan gennemføre det her valg på en god og sikker og tryg måde, siger han.

Også i Odense har både raske og smittede mulighed for at stemme udenfor. (Foto: © Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix)

Kommer ud med en valgboks

På et valgsted i Skørping har man også siden klokken 8 i morges stået klar til at tilbyde mundbind og stemmeafgivelse fra bilen, fortæller Bent Siggaard, som er valgtilforordnet.

- Her i Skørping har vi gjort det tiltag, at vi tilbyder mundbind, at man kan spritte af, og skulle man være i den situation, at man er smittet, eller at man føler sig utryg ved at komme ind på valgstedet, så tilbyder vi også, at man kan ringe til os, så kommer vi ud til bilen med en valgboks, fortæller han.

På Frederiksberg kan man også få lov til at stemme fra bilen, hvis man er smittet med corona eller bare foretrækker ikke at gå ind på valgstedet. Her sætter Ulla og Erik deres krydser foran valgstedet på Skolen på Duevej på Frederiksberg. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Også på afstemningsstedet Vestrup Skole i Vesthimmerlands Kommune er håndsprit, mundbind og visir sat frem - og krydserne bliver sat med god afstand mellem vælgerne. Anette Grotrian var en af de morgenfriske, og hun havde også medbragt egen kuglepen.

- Det er jo også en af forholdsreglerne. Det gør jeg af hensyn til mig selv og andre vælgere, sagde hun.

Anette Grotrian har sat sit kryds med egen kuglepen på Vestrup Skole i Vesthimmerlands Kommune. (Foto: © Rasmus Jungersen DR Nordjylland, DR Nyheder)

Valgsteder over hele landet er åbne til klokken 20 i aften.