Har Pape-effekten sat ind? Alt tyder på markant fremgang til Konservative i store dele af landet

To steder har det borgerlige parti fået absolut flertal.

Det Konservative Folkepartis formand Søren Pape Poulsen havde god grund til at smile, da han stemte på Viborg Stadion tidligere i dag. (Foto: © Morten Pedersen, Ritzau Scanpix)

Rettelse: I en tidligere udgave fremgik det at Enhedslisten havde fået borgmesterposten på Bornholm. Dette er ikke rigtig - Enhedslisten blev det største parti, men Konservative fik borgmesterposten.

Mens flere og flere kommuner optælles, bliver smilet nok større og større hos både Søren Pape og de Konservative byrødder.

Det ser nemlig ud til, at Det Konservative Folkeparti kan gå til forhandlingsbordene i de danske kommuner med en markant fremgang i ryggen.

I stort set hele landet går partiet nemlig frem, mens det allerede før midnat kunne sikre sig borgmesterposterne i både Lyngby-Taarbæk og Gentofte Kommune på grund af et absolut flertal.

I Gentofte lykkedes det at fastholde det absolut flertal på trods af en tilbagegang på et enkelt mandat, men der i Lyngby Taarbæk sikres et absolut flertal på grund af en fremgang på et enkelt mandag.

- De Konservative i Lyngby-Taarbæk med borgmester Sofie Osmani i spidsen får 11 ud af de 21 pladser i kommunalbestyrelsen og dermed absolut flertal. Så nu kan Sofie Osmani sådan set gøre præcis, hvad hun vil, siger DR's politiske analytiker Jens Ringberg.

Kigger man mod Silkeborg, ser det også godt ud for Konservative, der går frem med henholdsvis fem mandater.

Også på Bornholm kan Konservative glæde sig over, at man går fra nul til tre mandater og endda snupper borgmesterposten foran Enhedslisten, som blev det største parti.

- Man plejer at sige, at når det går frem på landsplan, så går det også frem i de lokale valg. Man taler om Pape-effekten og en særlig kommunal valgvind, der kommer fra de nationale målinger og skyller hen over kommunerne. Det er sådan set også det, der er sket her til aften, siger Jens Ringberg.

I Favrskov spiser man af Venstre

Også i Dragør, Vallensbæk og Allerød bliver Konservative største parti. I sidstnævte bliver man største parti foran Venstre, der er ellers også går frem.

Sådan er det dog ikke alle steder i landet.

- I Favrskov kommune vokser de Konservative med fire pladser i kommunalbestyrelsen, og det gør ondt på søsterpartiet Venstre, hvor de mister tilsvarende fire mandater. Så kan Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape jo tale om det næste gang de mødes på gangen inde på Christiansborg, siger Jens Ringberg.

Den store fremgang skal nu veksles til borgmesterkæder, siger Jens Ringberg.

- Om det også giver flere borgmesterposter samlet set, end de otte de har i forvejen, det finder vi ud af i løbet af aftenen, lyder det.

Lyngby-Taarbæk-borgmester: Lidt overraskende

En af de Konservative, der allerede kunne sætte borgmesterkæden om halsen tidligt på aftenen, var borgmester i Lyngby-Taarbæk Sofia Osmani, der altså fik absolut flertal med 11 mandater.

- Sidste gang havde vi et valgforbund, der tilgodeså os rigtig meget, og det samme valgforbund har vi ikke haft denne gang, så jeg havde ikke forventet at vi ville få så stor en fremgang. Det er selvfølgelig fantastisk og dejligt.

Sofia Osmani (K) kan kalde sig borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune med et absolut flertal i ryggen.

Og selvom Konservative længe er blevet spået et godt valg, så var det alligevel en overrasket borgmester.

- Det er svært at fornemme, hvor man står til sådan et kommunalvalg, for man har ikke nogen meningsmålinger at læne sig op ad, så på en måde er det lidt overraskende, hvad man står med, når stemmerne er talt op, fortæller Sofia Osmani.

Og ud over Lyngby-Taarbæk er de Konservative også blevet det største parti i Helsingør, Allerød, Hørsholm, Rudersdal, Genofte, Vallensbæk, Gribskov, Høje-Taastrup, Frederiksberg og Dragør Kommune.

Kæmpe overraskelse i Kolding

Stik mod al forventning lykkedes det også Konservative at snuppe borgmesterposten foran næsen på både SF og Villy Søvndal og Venstre og Eva Kjær Hansen.

Foran de to tidligere ministre bliver det altså Knud Erik Langhoff, der kan kalde sig Koldings borgmester.

Det sker dog med Søvndals velsignelse, da Konservative konstituerer sig med S, SF og De Radikale.

- Der var ikke nogen af de blå partier, der havde tilbudt, at vi kunne få en borgmesterpost, og det var vigtigt for os, lyder det fra Knud Erik Langhoff.

Pape: 'Jeg er kisteglad'

Og Søren Pape Poulsen, formand for de Konservative, havde et stort smil på læben, da han blev interviewet på valgnatten:

- Jeg er kisteglad for et kommunalvalgsresultat, der ser ud til at være det bedste i 36 år. Vi har fået borgmesterposter meget bredt fra øst til vest, og det skal man virkelig anstrenge sig for at være ked af, siger han.

Der er dog skår i glæden, for på Frederiksberg har Enhedslisten, Socialdemokratiet og Radikale dannet et flertal uden om de Konservative og ser dermed ud til at sætte en stopper for 112 års konservativt styre.

Du kan se resultatet fra alle optalte kommuner herunder:

Opdateret med rettelse ang. Bornholm og citater fra Søren Pape.