Her er hvert fjerde barn overvægtig: Parti vil give gratis mad til skolebørn i hele Tønder

Gratis skolemad kan styrke sundheden hos børn og unge – noget der er kraftigt brug for i Tønder Kommune.

Eleverne her går i 8. klasse på Tønder Distriktsskole. De synes, at gratis skolemad lyder som en rigtig god idé - særligt fordi, de har flere klassekammerater, der slet ikke spiser noget, mens de er i skole, fortæller de. (Foto: © Mikkel Jensen DR Nyheder)

En lunken leverpostejmad med slatne agurker eller et par krydderboller fra brugsen.

Det skal ikke længere være det, der mætter børn og unge på skolerne i Tønder Kommune.

I hvert fald ikke, hvis det står til Borgerlisten, der har 18 opstillede kandidater til kommunalvalget på tirsdag.

Partiet foreslår nemlig at indføre madordning på alle skoler i Tønder Kommune, så eleverne er sikret et måltid hver dag.

- Vi har en ambition i Borgerlisten om at udvikle Danmarks bedste folkeskole. Og vi mener, at skolemad vil være med til at gøre vores skoler endnu mere attraktive og dermed øge tilflytningen til kommunen, siger Thomas Ørting Jørgensen, der er spidskandidat hos Borgerlisten.

Gratis skolemad kan reducere ulighed

Gratis skolemad kan være en god idé, siger Dorte Ruge, der er lektor på Læreruddannelsen i Odense og har forsket i skolemad, og hvad det har af betydning for børn og unge.

Undersøgelser har nemlig vist, at skolemad kan spille en afgørende rolle for eleverne, siger hun.

- Flere studier fra blandt andet Norge og Sverige viser, at en gratis skolemadsordning kan være med til at reducere ulighed blandt børn og unge – både i forhold til sundhed og i forhold til læring.

Og netop sundhedsfaktoren er en væsentlig drivkraft for, at Borgerlisten stiller forslaget.

I Tønder er 25 procent af kommunens børn og unge i 7.-9. klasse nemlig overvægtige eller svært overvægtige. Kun på Lolland og i Ishøj Kommune er der en større andel af overvægtige og svært overvægtige børn i de ældste klassetrin. Det viser tal fra Danmarks Statistik og Sundhedsdatastyrelsen.

  • - Jeg kender mange, der slet ikke spiser, så jeg synes, det er en rigtig god idé, hvis man kan få et måltid mad på skolen, siger Elias Barsø (tv.), der går i 8. klasse på Tønder Distriktsskole. Og klassekammeraten Anida Bektic (th.) er enig - dog med forbehold. - Det er godt med noget sundt mad, men bare det ikke kun bliver grøntsager, siger hun. (Foto: © Mikkel Jensen DR Nyheder)
  • - Jeg synes, idéen er god, men jeg tror ikke på, at kommunen kan finde penge til det. Som forældre vil jeg gene smide noget ekstra til det hver måned, lyder det fra Sandra Schenk, der er mor til en elev i fjerde klasse på Bredebro Skole. (Foto: © Mikkel Jensen DR Nyheder)
1 / 2

Tvivl om, hvor pengene skal findes

I København har nogle skoler en ordning, hvor skolemaden koster 30 kroner per barn om dagen. Hvis man overfører den beregning til Tønder, vil den gratis skolemad koste kommunen op mod 17,5 millioner kroner om året.

- Det er en dyr satsning, som skal findes i vores fælleskasse. Og det kan vi godt, siger forslagsstiller Thomas Ørting Jørgensen, der dog ikke vil svare på, hvor kommunen skal spare for at få råd til madordningen.

Venstres spidskandidat Martin Iversen vil gerne se nærmere på forslaget, men han tror dog, at det bliver svært at finde penge til at gøre skolemad gratis.

- Vi er positive, og vi vil gerne gå i dialog. Men vi skal have nogle faktuelle tal på plads, og så kan vi se på, om der eventuelt skal være noget brugerbetaling på noget af det, siger han.

Også socialdemokraterne synes, at det lyder som et godt initiativ, men har heller ikke noget bud på, hvor i budgettet de 17,5 millioner kroner skal findes.

I første omgang vil Borgerlisten køre den kommunale skolemad som en forsøgsordning på udvalgte skoler og derefter tage stilling til, hvorvidt skolemaden skal ud til alle elever.