Her er manden, der kan blive Kristendemokraternes første borgmester i det danske bibelbælte

I Ringkøbing-Skjern Kommune står Kristendemokraterne så stærkt, at Kristian Andersen har en chance for borgmesterposten.

Kristian Andersen var med over 3.000 personlige stemmer den mest populære kandidat I Ringkøbing-Skjern ved det seneste kommunalvalg. Borgmesterposten glippede, men nu forsøger han igen. (Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix)

Han er livslang abortmodstander, golfspiller og far til fire, og så håber han på at blive Kristendemokraternes første borgmester.

54-årige Kristian Andersen (KD) fra Ringkøbing-Skjern Kommune er på mange måder et særsyn i dansk kommunalpolitik.

Hans parti er med i alt syv mandater det næststørste i byrådet, og partiet har en reel chance for at få borgmesterposten, fortæller valgredaktør på DR Midt Vest Ingrid M. Schmidt, der har fulgt kommunen tæt.

- Det er gået frem for Kristendemokraterne ved de seneste valg. De står stærkt i byrådet, og de er så ovenikøbet gået frem, fordi der har været en partioverhopper i løbet af byrådsperioden, fortæller Ingrid M. Schmidt.

Ved det seneste kommunalvalg fik Kristian Andersen et kanonvalg med 3.618 personlige stemmer. Flest af alle kandidater i kommunen.

Der tegnede sig derfor et flertal uden om Venstre, som længe har siddet tungt på magten i kommunen.

Missede borgmesterposten på dramatisk aften

Men borgmesterposten glippede for Kristian Andersen i et dramatisk forløb, hvor han først troede, at han skulle være borgmester. Men da han var taget hjem for at spise, valgte Socialdemokratiet i stedet at pege på Venstres Hans Østergaard som ny borgmester.

Men denne gang har Kristian Andersen og Kristendemokraterne en ny chance.

- Der er mange, der kan se Kristian Andersen som borgmester, fordi han har potentialet rent personligt. Han er en behagelig person, han er velformuleret og en dygtig politiker, fortæller Ingrid M. Schmidt.

I partiet nedtoner man dog borgmesterdrømmen.

- Det var en hård omgang sidst at stå med det mandat, vi gjorde, og så oplevede vi, hvordan det endte, fortæller Kristendemokraternes lokalformand Johannes Jakobsen til Herning Folkeblad.

- Derfor er Kristian Andersen stadig vores spidskandidat og dermed borgmesterkandidat, men vi må se, hvordan vælgerne taler, før vi afgør, om der er opbakning til, at vi igen skal arbejde for, at Kristian skal være borgmester, siger lokalformanden.

Det spiller i høj grad ind, at hvis der er et såkaldt bibelbælte i Danmark, så ligger det i den del af Vestjylland omkring Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Det betyder meget. Folkekirken og Indre Mission står stærkt i Ringkøbing-Skjern Kommune, og han er rundet ud af det miljø, fortæller Ingrid M. Schmidt.

Efterskoleforstander og familiekonsulent

Kristian Andersen var i 20 år forstander på den kristne efterskole Solgården i Tarm, der tilhører Luthersk Mission, og i dag arbejder han som familiekonsulent i Luthersk Mission. En vækkelsesbevægelse, der går op i en bogstavelig fortolkning af biblen og er imod homoseksuelle ægteskaber.

Kristian Andersen har tidligere til B.T. oplyst, at han har været medlem af Luthersk Mission siden sin ungdom.

- Jeg trives rigtig godt der. Men som sagt mener jeg, det er et privat og personligt anliggende, som intet har med mit politiske virke at gøre, fortalte han dengang.

Ifølge byrådskollegaer er det da heller ikke noget, der præger hans arbejde i byrådet. Men familiepolitik ER en af partiets mærkesager.

Kristendemokraterne i Ringkøbing-Skjern Kommune har blandt andet fået igennem, at kommunen tilbyder gratis samtaleterapi til familier, der er truet af skilsmisse.

Her kan du se Kristian Andersen på Kristendemokraternes landsmøde i 2010 udlægge sit syn på familiepolitik:

Men familiepolitikken blev også Kristian Andersens akilleshæl ved valget i 2017, da Socialdemokraternes Søren Elbæk, når det kom til stykket, ikke ville bakke op om en borgmester, som ikke have et politisk netværk på Christiansborg og som ikke ville vie homoseksuelle.

- Det er jo ikke noget, der fylder meget i den kommunalpolitiske debat, men det repræsenterer et værdisæt, som jeg ikke bryder mig om, siger Søren Elbæk (S), der i 2017 knuste de kristendemokratiske borgmesterdrømme.

- Så mange homoseksuelle vielser har vi heller ikke, men jeg var bange for, at det ville blive noget, som Ringkøbing-Skjern ville blive identificeret med, siger han.

Kristian Andersens modstand mod abort har ofte påkaldt sig opmærksomhed landspolitisk, men den del af partiets politik spiller ikke den store rolle på kommunalt plan, siger Søren Elbæk (S).

Hør Kristan Andersen forklare, hvordan der både er plads til en abortmodstander som ham og en aborttilhænger som Jens Rohde i Kristendemokraterne:

Tværtimod har samarbejdet med Kristendemokraterne været godt i den nuværende byrådsperiode, siger Søren Elbæk. Man han afviser dog at pege på Kristian Andersen som borgmester efter valget.

- Det har jeg meget svært ved at se for mig, siger han.

Han peger på sig selv som borgmester. Andetvalget er nuværende borgmester Hans Østergaard fra Venstre.

Men det er langt fra sikkert, at Venstre igen løber med borgmesterposten, fortæller Ingrid M. Schmidt fra DR Midt & Vest. Der er nemlig mange borgere og lokale politikere, der ønsker et alternativt til partiets dominans.

- De synes, at der er mange ting, der bliver handlet af i sådan en lukket proces.

- Ved sidste valg gik Hans Østergaard (V) til valg på, at nu skulle der være mere åbenhed, og borgerne skulle inddrages mere, og alligevel sidder vi her fire år efter med frustrerede borgere, der føler, at de er ikke blevet hørt, blandt andet i processen omkring opførelsen af testvindmøller ved Lem Kær, siger hun.

Bror: Han er god til at samarbejde

Kristian Andersens lillebror, Henrik Andersen, kom også ind i byrådet for Kristendemokraterne ved det seneste valg.

Ifølge Henrik Andersen er det netop evnen til at samarbejde, der kendetegner hans bror.

- Han er enormt dygtig til samarbejde og lytte. Når bølgerne går højt, er han god til at bevare roen. I situationer, hvor man er presset og måske mest har lyst til at råbe tilbage, så er han konstruktiv, siger han.

Han fremhæver efterspillet efter konstitueringen som et eksempel.

- Selvfølgelig var han skuffet og overrasket, men alligevel formåede han at vende det til noget konstruktivt, og han var ret hurtig til at sige: "Vi er stadig indstillet på et godt samarbejde", fortæller Henrik Andersen (KD).

Han møder ikke alene sin bror i byrådssalen, men også på golfbanen i Dejbjerg Golf Klub. Ifølge Henrik Andersen "skiftes de til at vinde", og han tror også, at hans bror denne gang kan vinde borgmesterposten:

- Selvfølgelig tror jeg på det, siger han.

Valget den 16. november og den efterfølgende konstituering vil afgøre, om han får ret.

FacebookTwitter