Hospital stopper med at tilbyde sygeplejerskevagter til læger

Sygeplejersker har opsagt fleksibilitetsaftale med Region Midtjylland.

Sygeplejerskerne siger i stor stil nej til at tage ekstra vagter som følge af, at sygeplejestrejken ikke førte til, at de fik det ønskede lønløft. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Lægerne på Hjerte-, Lunge og Karkirurgi på Aarhus Universitetshospital (AUH) vil ikke længere blive bedt om at tage flere af de vagter, som sygeplejerskerne har sagt nej til.

Det oplyser ledende overlæge på afdelingen Lars Folkersen til DR.

Han ønsker ikke at kommentere beslutningen yderligere, men Anja Laursen, der er kredsformand i Dansk Sygeplejeråd i Midtjylland, er glad for beslutningen.

- Jeg synes, det er klogt at droppe det, for det er jo tudetosset, at lægerne, der kan og skal varetage andre opgaver, skal bruge deres kompetencer og tid på at løse de her opgaver, som sygeplejersker er fuldt kompetente til at løse, siger hun.

Det var desuden også langt dyrere at lade lægerne tage vagterne.

Danske Patienter: Meget bekymrende

Løsningen på AUH kom i spil, fordi sygeplejerskerne i stor stil takkede nej til at tage ekstra vagter som reaktion på, at sygeplejestrejken ikke førte til, at de fik det ønskede lønløft.

At den sættes i bero fra i dag betyder derfor også, at en række operationer bliver udsat. En "dybt beklagelig" konsekvens, mener Klaus Lunding, der er formand for foreningen Danske Patienter:

- Det er beklageligt set med patienternes perspektiv, fordi der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange patienter i øjeblikket, som står på ventelister, og ventelisterne de stiger - det er vores meldinger fra vores organisationer. Det, synes jeg, er meget bekymrende, siger han.

Han opfordrer til, at parterne sætter sig sammen og finder ud af at løse problemerne.

Det er der da også god grund til, for i fredags opsagde Dansk Sygeplejeråd den såkaldte fleksibilitetsaftale med regionen. Det betyder, at sygeplejerskerne fra 1. februar ikke længere er villige til at tage ekstravagter, når det kniber med at få vagtplanen til at hænge sammen.

- Nu bliver den mangel, der er på sygeplejersker på alle hospitaler i regionen, meget, meget tydelig, og dermed vil der jo være ting, som formentlig ikke vil kunne løses, fordi der ikke er tilstrækkeligt med sygeplejersker, siger Anja Laursen.

- Jeg har en klar forventning om, at regionen tager det her meget alvorligt og ser ind i, om der kan være nogen løsninger, som gør det her interessant igen.

Mulighed for lokale løntiltag

Formand for Region Midtjylland Anders Kühnau (S) siger, at regionen lige nu arbejder på en række initiativer, som skal være med til at løse situationen.

Blandt andet har regionsrådet bestilt en 360 graders plan med forslag og initiativer til konkret forbedring af situationen i sundhedsvæsenet. Initiativer, der blandt andet skal lette på arbejdspresset, fastholde sygeplejerskerne og forbedre deres arbejdsvilkår - herunder lønnen.

- Fordi overenskomsterne er overstået, kan vi ikke gøre noget ved grundlønnen nu - det er alle enige om, siger han dog.

- Men vi har jo selvfølgelig nogle muligheder for lokalt at gøre noget for at fastholde og tiltrække medarbejdere med lokallønstiltag. Det er jo heller ikke fordi, at vi bare har uanede ressourcer til at gøre det, men det er et værktøj, som de lokale ledelser har og kan bruge i nogle tilfælde.