Hvorfor står der stadig hr. og fr. på dit valgkort? Drop det, siger LGBT+ Danmark

På dit valgkort står der enten 'hr.' eller 'fr.' foran dit navn. Men det skal væk, mener LGBT+ Danmark, der bakkes op af valgforsker.

Hvornår er du sidst blevet tiltalt med herre, fru eller frøken?

Faktisk er det ikke så lang tid siden. For er du stemmeberettiget dansker, så har du inden for de sidste uger modtaget et valgkort, hvor der enten står forkortelserne 'hr.' eller 'fr.' foran dit navn.

Og det undrer 33-årige Cecer Bjørk, der identificerer sig selv som non-binær, altså hverken som mand eller kvinde og dermed hverken som udelukkende 'hr.' eller 'fr.'

Cecer Bjørk, der bor Aalborg, synes hr. og fr. skal droppes helt. (Foto: PRIVATFOTO)

- Det er ikke sådan, at det decideret ødelægger min dag, men jeg studser da over det. For jeg føler hverken, at herre, fru eller frøken passer til mig. Jeg synes, det er en underlig måde at titulere mig på. Hvorfor kan de ikke bare nøjes med at skrive mit navn?

Men kan det ikke være lige meget, at der står 'hr.' og 'fr.' på valgkortet?

-Det synes jeg ikke, fordi det handler om at blive genkendt som den, man er, forklarer Cecer Bjørk.

Cecer Bjørk bakkes op af LGBT+ Danmark, der også mener, at de kønnede tiltaleformer hører fortiden til.

- Det er unødvendigt, fordi det jo er en kønsforståelse, der opererer meget binært - enten kan man være det ene eller det andet. Men der er jo folk, der ikke opfatter sig som værende det ene eller det andet, forklarer Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatschef i LGTB+ Danmark.

Ifølge hende fylder det rigtig meget for dem, der ikke identificerer sig som enten mand eller kvinde, når de 'tvinges' til at vælge et køn i deres CPR-nummer, pas og kørekort med videre.

- For dem er det en daglig påmindelse om, at de ikke bliver set eller anerkendt som dem, de er. Så vores anbefaling vil være, at man bare lader være med at bruge det. For der er nogle, der vil føle sig fejlkønnet af staten.

Kan forhindre 'uberettiget stemmeafgivning'

Ifølge Indenrigsministeriet er der flere forklaringer på, hvorfor du skal tiltales med enten 'hr.' eller 'fr.' på dit valgkort.

Ministeriet oplyser i et skriftlig svar til DR Nyheder, at det til dels skyldes, at kommunerne automatisk trækker oplysningerne fra CPR-registret, hvor dit køn er angivet.

Men de for mange lidt gammeldags tiltaleformer har ifølge ministeriet også en praktisk funktion, oplyser valgkonsulent Christine Boeskov.

- Det er jo ikke, fordi kønsangivelsen på valgkortet er en selvstændig kontrol. Men den fungerer som et supplerende kontrolspor, der er med til at sikre, at det er det rigtige valgkort, du har med.

På den måde kan kønsangivelsen ifølge ministeriet altså være med til at forhindre 'uberettiget stemmeafgivning. For eksempel 'hvor en vælger - bevidst eller utilsigtet - forsøger at stemme med sin ægtefælles valgkort,' skriver ministeriet. Det sidste er ifølge ministeriet tidligere sket i virkeligheden.

Forsker: Hr. og fr. kan sagtens fjernes

Men den forklaring køber kommunal- og valgforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole ikke. Han mener sagtens, at myndighederne kan droppe 'hr.' og 'fr.' på det hvide valgkort.

- Jeg kan ikke se, at der er nogen praktisk årsag til at beholde det. Ude på valgstederne kan de jo godt se, hvis der dukker en anden person op end det køn, man forventer ud fra valgkortet, og så kan de jo bede om ekstra identifikation.

Valgforsker Roger Buch synes heller ikke, det er nødvendigt at angive, om man er en hr. eller fr. på valgkortet (Arkivfoto). (Foto: Kim Haugaard © Kim Haugaard Århus Stiftstidende)

Han mener, at 'hr.' og 'fr.' udelukkende er et levn fra fortiden, der derfor sagtens kan undværes.

- Det er bare en gammel tradition og måske også en tradition, der er lidt ude af trit i en tid, hvor vi diskuterer køn og identitet på en helt anden måde, end vi gjorde for bare ti år siden. Så hvis der er nogle, der bliver stødt over, at der står 'hr.' og 'fr.', så kan jeg ikke se, hvorfor man ikke skulle fjerne det, siger Roger Buch.

LGBT+ Danmark og Cecer Bjørk forstår heller ikke Indenrigsministeriets forklaring.

- Forklaringen giver ikke helt mening hos mig. Fordi man kan jo hedde 'hr.' og komme i både kjole og neglelak. Så jeg har meget svært ved at se, hvad det er for en form for snyd, som kønstilkendegivelsen skulle kunne dæmme op for, siger Susanne Branner Jespersen fra LGBT+ Danmark, der bakkes op af Cecer Bjørk:

- Hvad nu, hvis der kommer nogle, der er svære at kønsidentificere? Jeg kender masser af mennesker, hvis udtryk er anderledes end det køn, der er angivet i deres CPR-nummer.