I Danmark hedder tre personer Arne Lægaard: To af dem stiller op for Venstre i samme region

Indenrigsministeriet medgiver, at der er en udfordring i, at to kandidater på samme liste har det samme navn.

Den ene er fra Holstebro, men den anden er fra Skanderborg. Grafik: Nathalie Nystad

Arne Lægaard fra Venstre eller Arne Lægaard fra Venstre?

Det er det valg, som vælgerne i Region Midtjylland står overfor, når der er kommunal- og regionsrådsvalg den 16. november.

For her har man den kuriøse situation, at der er to, der hedder Arne Lægaard, som begge stiller op for Venstre ved regionsrådsvalget i regionen.

Den ene er fra Holstebro, og den anden er fra Skanderborg.

- Det er da lidt spændende, for det giver en særlig udfordring og en opgave, vi skal have på plads. Vi skal have overbevist vælgerne, om de skal stemme på Arne Lægaard fra Holstebro eller Arne Lægaard fra Skanderborg, siger den Arne Lægaard, der kommer fra Holstebro.

Det lyder som noget rod. Er det ikke lidt irriterende?

- Næh. Men det er da udfordrende. Men nu er jeg jo kommet i Dagbladet Holstebro-Struer, og TV Midtvest har lavet et indslag på to minutter, så det giver jo noget positiv omtale. Jeg er blevet spurgt, om det kan koste mig nogle vælgere, og det tror jeg egentlig ikke. Det kan godt være, at jeg mister 50 personlige stemmer, men så må jeg finde 51 på en anden måde, siger han.

Arne Lægaard fra Holstebro har tidligere været borgmester i kommunen.

Hvad skal jeg egentlig kalde dig i min artikel - Arne Lægaard nummer 1 eller Arne Lægaard nummer 2?

- Ha ha. Kald du hellere mig for Arne Lægaard fra Holstebro.

Den anden Arne Lægaard fra Skanderborg er med på, at situationen kan skabe lidt forvirring. Han varmer sig dog ved, at medier, som blandt andet DR Nyheder, er begyndt at ringe ham op.

Ville du ikke hellere ringes op på grund af din politik?

- Jo, selvfølgelig ville jeg det. Men nu er vi jo to, der hedder Arne Lægaard, der stiller op, og selvfølgelig tager det lidt opmærksomhed, siger Skanderborg-varianten.

Brevstemmer giver panderynker

De to kandidater er ikke så bekymrede for, om vælgerne kommer til at forveksle Lægaard med Lægaard, når de står i stemmeboksen. For her får man udleveret en liste over alle kandidaterne, og her vil der også stå, hvilken kommune kandidaten tilhører.

Omvendt bekymrede er de for vælgere, der brevstemmer. For her får man ikke udleveret en liste med alle kandidaterne, og hvad gør man så?

Hos Indenrigs- og Boligministeriet er meldingen, at man ikke kan identificere, hvem stemmen er tiltænkt på en brevstemme, hvis man ikke tilføjer kommunenavnet efter Arne Lægaard.

Derfor vil stemmen gå til listen og ikke kandidaten, fortæller valgkonsulent Christine Boeskov.

- Jeg kan sagtens se udfordringen. Normalt vil en stemme blive erklæret ugyldig, hvis man skriver noget andet på sedlen, men jeg vil tro, at man vil gå langt, når det handler om at identificere en kandidat.

Den endelige bedømmelse af stemmesedlerne ligger ude på valgstederne.

- Det vil være en konkret vurdering hver gang hos valgbestyrelserne, for det er dem, der er ansvarlige for at opgøre valget og for at tage den endelige vurdering af stemmesedlen, siger Christine Boeskov.

Forvirringen har givet lidt ekstra arbejde, fortæller Arne Lægaard fra Holstebro.

- Jeg har jo fået trykt alle mine plakater, så nu er vi nødt til at gå ud til hver enkelt og skrive "Holstebro" samt "nummer ti", fordi jeg er nummer ti på listen. Det er alligevel 600 plakater, men det arbejde tager vi med, siger han.

Hvem er den bedste Arne Lægaard?

- Det skal du ikke spørge mig om. Men jeg går da ud fra, at vi hver især synes, vi er bedst. Ellers skulle vi nok ikke stille op.

Arne Lægaard fra Skanderborg arbejder som konsulent hos Seges Digital (Landbrug & Fødevarer).

Der er også en tredje

Da Arne Lægaard fra Skanderborg besluttede sig for at stille op, vidste han, at der godt kunne opstå lidt rod.

For han har længe været bekendt med, at han har en navnebror i det vestjyske.

- Jeg har sådan set altid vidst, at han var der. For han har været nabo til min morbror.

Det er dog ikke nok med to Arne Lægaard'er i Danmark. Ifølge Danmarks Statistik findes der faktisk også en tredje.

- Det er lidt kuriøst, men den tredje Arne Lægaard er faktisk min fars fætter. Jeg har altid vist, at vi var tre, så det har jeg lært at leve med, lyder det fra Skanderborgs Arne Lægaard.

Det vides ikke, hvor den tredje Arne Lægaard bor.

Men sikkert er det, at han ikke stiller op for Venstre i Region Midtjylland til valget i november.

Facebook
Twitter