I Silkeborg lokker kampagner nye familier til byen, men det vil Enhedslisten have stoppet: 'Vi bliver kvalt i vores egen succes'

Mange kommuner jagter børnefamilier i bosætningskampagner. I Silkeborg vil Enhedslisten sige stop.

”Silkeborg har alt – vi mangler bare dig.”

Sådan hedder det i den kampagne, der under overskriften 'Silkeborg Kalder', skal lokke nye beboere til kommunen. Det sker i kamp med mange andre kommuner, der også markedsfører sig som tilflytterkommuner.

Men står det til Enhedslisten i byrådet, skal Silkeborg til at holde mund og ikke kalde mere. Kommunens bosætningskampagne skal stoppe for 8600-området, der omfatter Silkeborg by og det nærmeste opland, der ligger nær den midtjyske motorvej, lyder kravet.

Det er ganske enkelt for svært at finde ordentlig pasning til tilflytternes børn, siger byrådsmedlem Lene Fruelund (EL).

- Det er at lokke folk til på falske forudsætninger. De tager jo hertil i tillid til, at de kan få passet deres børn i nærområdet. Men det ender med discount-pasning for manges vedkommende, mener hun.

Tiltrækker mange nye tilflyttere

Silkeborg Kommune har igennem flere år haft held med at tiltrække nye tilflyttere. Ifølge kommunen selv er der i årets første ni måneder kommet cirka 1.200 nye borgere, og næste år ventes en befolkningstilvækst på næsten to procent.

Så et stop for bosætningskampagner vil ifølge Lene Fruelund give ro til at komme på omgangshøjde med byggeri af nye daginstitutioner og skoler.

- Vi er ved at blive kvalt i vores egen succes. Vi kan slet ikke følge med, siger hun.

Et sted, hvor det forslag vækker begejstring, er i Silkeborg-forstaden Gødvad.

Her er pasningsbehovet vokset så hurtigt, at kommunen vil udvide den integrerede institution Tumlehøj fra 112 børn til 184 børn.

Underskrifter mod udvidelse

Trine Nielsen, der har barn i institutionen, har startet en underskriftsindsamling imod udvidelsen og mener, kommunen skal stoppe med at lokke flere familier til.

- Der er allerede nu udfordringer med daginstitutioner. Vi ser, at der bliver lavet en masse hovsa-løsninger lige i øjeblikket. Det går ud over børnene, siger hun.

Trine Nielsen fik før sommerferien en besked om, at hendes ældste datter ville blive flyttet til en børnehave på en anden adresse. Til foråret skal den yngste datters institution så udvides med 72 børn.

- Det sker blandt andet ved, at de fjerner noget af legepladsen. 72 ekstra børn er også rigtig mange. Jeg synes, det er en klar forringelse, siger Trine Nielsen.

- Vi bliver nødt til at bremse nu, for at det her ikke bare eskalerer.

'Kun midlertidig udfordring'

Jarl Gorridsen (V), der er næstformand i Børn- og Ungeudvalget i Silkeborg Kommune, erkender, at det nogle steder er hurtige løsninger med for eksempel pavillon-byggeri, der bliver lavet lige nu.

- Men at kalde det discount, synes jeg, er voldsomt. Det er gode løsninger, vi har brugt i andre sammenhænge. Men jeg kan berolige folk med, at alle de steder, der er stor vækst, sætter vi rigtige byggerier i gang. Vi har både planen og ressourcerne, og vi ved, hvor folk kommer. Så det er en udfordring, der kun opstår midlertidigt.

Venstre-politikeren erkender dog, at nogle familier vil opleve, at de er nødt til at køre deres barn lidt længere, end de regnede med.

- Men jeg tænker, at det retter sig rimelig hurtigt, siger Jarl Gorridsen.

Han vurderer, at Silkeborg Kommune i løbet af halvandet års tid vil have bygget de institutioner, der er brug for.

Ønsker stop for tilflytterkampagne

Men det er netop behovet for at bygge daginstitutioner og skoler, der får Lene Fruelund til at mene, at Silkeborg må stoppe med at føre kampagne for at få flere tilflyttere.

- Det er den eneste løsning, jeg kan se, med mindre vi skal bruge hele vores anlægsbudget de næste tre år alene på at bygge daginstitutioner. Det er ikke holdbart, for vi har også borgere, der har boet i kommunen i mange år, der har behov for plejehjem, og store udfordringer med handicapboliger, vi også skal have bygget, siger hun.

Jarl Gorridsen mener tværtimod, at tilflytterne vil styrke kommunens økonomi:

- Der er faktisk ikke noget, der er vigtigere for en kommunal økonomi end gode tilflyttere, og det er folk med gode uddannelser og gode job, vi får til Silkeborg. De flytter hertil for livet, tror vi. De skatteindtægter, vi får fra de borgere, giver så meget andet godt til kommunen. Så at sige nej til dem, ville give helt andre problemer.

Facebook
Twitter