(Foto: Kim Toft Jorgensen © Kim Toft Jorgensen)

Kæmpe silo splitter slotsby: Øjebæ eller vartegn?

Silos fremtid skal afgøres, da Augustenborg skal igennem en stor byfornyelse.

Er den store foderstof silo på havnen i Augustenborg et vartegn eller en øjebæ? Skal den væk eller blive?

Det er lige nu et af de helt store debatemner i den sønderjyske slotsby.

Mikkel Blønd Vestergaard bor i byen og er konservativ kandidat til kommunalvalget i Sønderborg Kommune - han vil have siloen ned.

- Det er en øjebæ, og den er ikke pæn på nogen måde. Så nu vil vi udnytte muligheden for at få den væk, siger han.

Socialdemokraten Karen Mølbæk bor også i Augustenborg og er kandidat til kommunalvalget. Hun er hverken for eller imod bygningen, for politikerne skal lytte til borgerne, inden de tager en så stor beslutning, mener hun.

- Jeg forholder mig ikke til enkelte bygninger. Jeg respekterer havnegruppens frivillige arbejde. De er kommet med input til kommunens masterplan – og det er den, vi skal tage stilling til.

Siloen bliver ikke brugt mere, og den bliver debatteret, da Augustenborg skal igennem en stor byfornyelse.

 • Siloen har ligget på havnen i 100 år, men bliver ikke længere brugt. I 2023 ophører kontrakten mellem Sønderborg Kommune, der ejer grunden, og foderstofsvirksomheden DLG der har lejet sig ind og brugt siloen til at opbevare dyrefoder. (Foto: Kim Toft Jorgensen © Sønderborg Kommune)
  1 / 8
 • Morten Ringive er født og opvokset i Augustenborg. Han synes, det vil være ærgerligt at fjerne siloen, da han mener, den har masser af muligheder. - Vi har fundamentet til at bygge noget stort op. Om den skal males og laves til en bane til gokart, bueskydning eller paintball ved jeg ikke, men jeg synes, det er vigtigt at se på, hvad man kan gøre, inden man bare river den ned, siger han. (Foto: (Privat foto))
  2 / 8
 • Ved siden af siloen står Ole Andresen og ordner sin båd. Han tror det vil blive alt for dyrt, hvis man skal renovere den, så den kan bruges til andre formål. Han vil gerne have den væk - Den pynter jo ikke. Det er da det grimmeste vartegn, vi har her i byen. Hvad skal den være der for, når den ikke bruges? Riv lortet ned, siger han. (Foto: Søren Bruhn Kongsted)
  3 / 8
 • Den store hvide foderstof silo ligger på en af havnens bedste pladser lige ned til vandet, og den er det første man møder, når man kommer til byen. Det er Sønderborg Kommune, der ejer grunden. (Foto: Kim Toft Jorgensen © Kim Toft Jorgensen)
  4 / 8
 • Karen Mølbæk bor også i Augustenborg. Hun stiller op til kommunalvalget i Sønderborg Kommune for Socialdemokratiet. Og det overrasker hende faktisk, at siloen er en torn i øjet på mange i byen. - Den vækker positive følelser hos mig. Den er byens vartegn - på godt og ondt. Om den står eller falder er ikke så vigtigt for mig. Jeg opfordrer bare til, at vi tager udgangspunkt i det, der er byens og havnens særpræg. Det er også kulturhistorie, siger hun. (Foto: Søren Bruhn Kongsted)
  5 / 8
 • Et enigt byråd satte sidste år 2,5 millioner kroner af til en byfornyelse af Augustenborg. Nogle af de penge er brugt på at lave en endnu ikke offentliggjort masterplan for området. Det er den masterplan, som Karen Mølbæk gerne vil se, før hun vil tage stilling til, hvad der skal ske med siloen. (Foto: Kim Toft Jorgensen © Sønderborg Kommune)
  6 / 8
 • - Den skal bare væk. Den dominerer havnen både visuelt og arealmæssigt og ødelægger en masse muligheder. Jeg har to krav: Siloen skal ned, og arealet skal bruges til et byrum for borgerne. Sådan lyder den klare udmelding fra Mikkel Blønd Vestergaard, der stiller op til byrådet for de konservative. (Foto: Søren Bruhn Kongsted)
  7 / 8
 • Augustenborg er nok mest kendt for sit slot, Augustenborg Slot. På luftfotoet her af Augustenborg kan man både se slottet og siloen. Ifølge Mikkel Blønd Vestergaard er siloen ikke byens vartegn - det er slottet. Andre er uenige. (Foto: Jan Laursen - ABC LUFTFOTO © www.abcluftfoto.dk)
  8 / 8
FacebookTwitter