Kandidater dropper valgplakater for at skåne klimaet: 'Vi skal have stoppet det plakatræs'

Vælger kandidaterne deres valgplakater fra, risikerer de at blive usynlige og glemt, vurderer ekspert.

Den 16. november er der kommunalvalg, og det betyder, at du inden længe vil se plakater fra diverse kandidater hænge i bybilledet.

Mens bladene er begyndt at blæse af træerne, så er der til gengæld noget andet, der inden længe klistrer sig op på dem.

For kommunalvalget 2021 nærmer sig, og fra den 23. oktober må kandidaterne begynde at sætte deres plakater op i alt fra træer til lygtepæle og hegn.

Men nogle kandidater har valgt at droppe plakaterne helt eller delvist af hensyn til klimaet, selv om undersøgelser tidligere har vist, at det er noget af det, der virkelig kan rykke stemmer.

I Albertslund Kommune kommer borgerne eksempelvis ikke til at se nogen plakater fra to Liberal Alliance-kandidater.

Michael Melchert stiller op til kommunalvalget 2021 i Albertslund Kommune for Liberal Alliance - uden valgplakater. (Foto: (Privat foto))

- Det er en beslutning, vi har taget, fordi vi kan se, at det er et ræs uden ende. Samtidig er vi midt i en klimadagsorden, og derfor er det oplagt at gå forrest og vise vejen. Vi skal have stoppet det plakatræs, siger Michael Melchert, som er den ene af kandidaterne, til P1Morgen.

Længere mod syd finder vi 31-årige Jonas Sylvester Kaspersen, der er førstegangskandidat for Lokallisten Lolland og en del af The Green House. Han vil køre så klimavenlig en kampagne som muligt, og derfor var hans første tanke også at droppe valgplakaterne.

Alligevel endte han med at købe seks plakater, hvilket dog stadig er langt fra de flere tusinde, som andre kandidater køber.

Hvis du helt vil droppe plakaterne, hvorfor har du så alligevel købt seks?

Jonas Sylvester Kaspersen, kandidat for Lokallisten Lolland. Stiller for første gang op til kommunalvalg - næsten uden valgplakater. (© Nils Lund Pedersen)

- Det er et godt spørgsmål. Det var også min første indskydelse (at droppe dem helt, red.), men jeg havde kort tid til at beslutte mig, fordi jeg ret sent fandt ud af, at jeg ville stille op. Og så blev jeg anbefalet i hvert fald at have én med.

- Men jeg lægger vægt på, at hele min kampagne er klimavenlig, og derfor noterer jeg, hvad jeg potentielt har af CO2-aftryk undervejs, og så klimakompenserer jeg for det bagefter.

Med de få plakater han har, er planen i hvert fald at cykle rundt med en på ryggen og ellers være ude til forskellige events.

Ekspert: 'Enhver kandidat bør sætte plakater op'

Det er ikke første gang, at kandidater har overvejet eller helt droppet plakater - enten af hensyn til klimaet, for at skåne træer eller af æstetiske grunde. Men gang på gang har det vist sig, at kandidater simpelthen får flere stemmer ved at sætte valgplakater op, fortæller Kasper Møller Hansen, der forsker i vælgeradfærd og valgdeltagelse på Københavns Universitet.

- Uden plakater mister man stemmer og risikerer at blive usynlig og glemt i valgkampen. Især som ny kandidat.

- Jeg vil anbefale enhver kandidat at sætte plakater op.

Der er dog én god ting ved det.

- De kandidater, der har valgt at gå den vej, har allerede fået lidt ekstra opmærksomhed, og det kan de glæde sig over. Måske kan det kompensere lidt. Men på deres vegne er jeg bange for, at de risikerer at blive glemt.

'De første plakater er meget vigtigere end de sidste'

For ti år siden var det under halvdelen af kandidaterne, der satte plakater op, hvilket gjorde, at man havde nemmere ved at se på, hvor stor effekten af dem var. Men i dag er det blevet svært at måle, fordi stort set alle bruger valgplakater.

- Ligesom hvis alle drikker sodavand, så vil det også være svært at vise, om det er det, der giver dårlige tænder, forklarer Kasper Møller Hansen.

Men analyser viser, at man ikke bare kan blive ved med at sætte plakater op for at øge effekten.

- De første plakater er meget vigtigere end de sidste. De første 100 er langt vigtigere end de sidste 100.

Har Jonas Sylvester Kaspersen så ikke været smart, når han alligevel har købt seks plakater?

- Seks styks er stadig meget meget lavt. Det er de første 100, der er vigtige.

Kandidaten fra Lolland, Jonas Sylvester Kaspersen, håber dog, at han bliver valgt ind, så han kan vise, at man faktisk godt kan stille op stort set uden valgplakater.

FacebookTwitter