København har langt flere biler end parkeringspladser: ’Til sidst opgiver man at parkere lovligt’

På Østerbro i København overvejer bilejer Mikkel Engmark Christensen, om han skal flytte ud af byen.

I København er der kamp om parkeringspladserne - både på vejene og blandt kandidaterne til kommunalvalget.

Årsagen er, at københavnerne til sammen ejer 138.666 biler, og det er et problem, når der kun er lige over 125.000 kommunale parkeringspladser, som pendlere og besøgende fra andre kommuner også benytter.

Med andre ord er de kvadratmeter asfalt, der skal til for at rumme en parkeret bil, en akut mangelvare i hovedstaden.

På Rådhuset markerer partierne sig derfor også skarpt i debatten, og forslagene spænder over alt fra at sløjfe tusindvis af parkeringspladser til at lave endnu flere.

Mikkel Engmark Christensen foran den Seat Ibiza, han har svært ved at finde en parkeringsplads til. (Foto: © Elisabeth Thiis, DR)

Den kommunalpolitiske kamp vender vi tilbage til. I stedet begynder vi på gaden, hvor Mikkel Engmark Christensen fra den københavnske bydel Østerbro hver dag mærker manglen.

I sin sorte Seat Ibiza bruger han efter hver arbejdsdag lang tid på at trille rundt på udkig efter et hul, hvor den kan holde.

- Der holder biler alle steder, hvor de kan, også ulovligt. Og folk er meget kreative med, hvor de vælger at parkere. Det må man også selv være, når man har brugt en halv time eller mere på at finde en plads. Til sidst opgiver man at parkere lovligt, siger han.

Han arbejder uden for byen som lastbilchauffør og vagt, og han har skiftende arbejdstider, der betyder, at han ofte vender hjem sent på aftenen eller natten.

Derfor tager han nu også sine forholdsregler, inden han vender hjem til den efterhånden rituelle jagt på ledig asfalt.

- Jeg bliver nødt til at tisse af, inden jeg kører fra arbejde, for jeg ved, at jeg skal bruge i hvert fald en halv time på at finde en parkeringsplads, siger han.

Flere gange har han følt sig nødsaget til at holde ind på en nærliggende tank og vente på, at solen stod op og nogle af Østerbros øvrige bilejer kørte på arbejde.

En optælling fra Københavns Kommune viser, at der mange steder i byen er en belægningsgrad på over 100. Det betyder, at der holder flere biler, end der er parkeringspladser til.

Det gælder også på store dele af Østerbro, men modsat Mikkel Engmark Christensen, mener Christina Nørland ikke, at det er et problem.

Hun bor også på Østerbro og har kastet sig ind i debatten om antallet af parkeringspladser på de sociale medier.

- Vi har valgt at bo i en storby, og så kan alle altså ikke have en parkeringsplads lige foran deres hoveddør. Man må ligesom gøre op med sig selv, om man vil bo i en by, hvor der er plads til udeservering og grønne områder, eller om man vil bo i en by, hvor der bare skal være plads til parkering, siger hun.

Christina Nørland bor også på Østerbro og mener ikke, der er behov for flere parkeringspladser. (Foto: © Elisabeth Thiis, DR)

Hun ejer ikke selv en bil, men anerkender, at der er borgere, der ikke kan undvære et køretøj. Derfor vil hun heller ikke gøre København helt bilfri, men hun mener, at der er flere, end der bør være.

Et problem, der i hendes øjne kan løses ved, at flere begynder at dele dem, der er.

- Vi er nødt til at tænke på, at der er nogle, der har brug for en bil, men også på, hvordan vi bedre kan udnytte de biler, der skal være i København. Så i stedet for, at tre familier har hver deres bil, så har de en sammen, siger Christina Nørland.

De røde områder viser, hvor der efter klokken 22 holdt flere biler, end der er parkeringspladser til. Optællingen er foretaget af kommunen.

(Foto: © https://kbhkort.kk.dk/spatialmap, Københavns kommune)

Samme uenighed finder man på det københavnske rådhus, hvor politikerne alle har en holdning til hovedstadens manglende parkeringsmuligheder.

Socialdemokraternes kandidat til overborgmesterposten, Sophie Hæstorp Andersen, har spillet ud med at fjerne 42.000 parkeringspladser fra bybilledet. Det svarer til cirka en tredjedel.

En del af dem - hun har ikke sagt hvor mange - skal så genskabes i underjordiske parkeringshuse.

Enhedslisten vil gå endnu mere drastisk til værks og helt skrotte en del af byens parkeringspladser.

- Vi foreslår ikke at fjerne alle parkeringspladser, men vores plan er, at hvis mange af dem, der kun bruger deres bil en gang imellem, holder op med at have en bil, skulle der gerne blive flere pladser til dem, der rent faktisk er afhængige af at have bil, siger spidskandidat Line Barfod.

Hun ser gerne, at en større andel af parkeringspladserne samtidig reserveres til blandt andet elbiler og delebiler.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Hetz mod bilejerne

Begge forslag møder skarp kritik fra de borgerlige partier.

- Jeg synes, at man skal have respekt for, at rigtig mange københavnere indimellem også har brug for at køre i Silvan og købe en vaskemaskine eller køre i Bilka og handle stort, siger Cecilia Lonning-Skovgaard, der er kommunens beskæftigelses- og integrationsborgmester og Venstres spidskandidat.

Hun mener, at der er tale om "en hetz" imod de københavnske familier, der er afhængige af en bil.

De Konservatives borgmesterkandidat, Jakob Næsager, stemmer i og forudser endnu større problemer.

De Konservatives Jakob Næsager har gjort parkering til et tema på sine valgplakater. (Foto: © Kristian Djurhuus, Ritzau Scanpix)

- Hvis Socialdemokraterne får held med at fjerne hver tredje gadeparkeringsplads, så er der rigtig mange københavnere, der ikke kan få en parkeringsplads, når de kommer hjem fra arbejde, siger han.

Han vil bruge de penge, som københavnerne betaler til kommunen for deres parkeringstilladelser, til at skabe flere underjordiske parkeringsanlæg.

Liberal Alliance og Nye Borgerlige vil skabe flere parkeringspladser i byen.

Overvejer sin fremtid i København

Mikkel Engmark Christensen fra Østerbro er ikke i tvivl om, hvem der får hans stemme 16. november.

- Det her har gjort, at jeg har fået øjnene op for, at jeg er nødt til at sætte min stemme efter, at der bliver gjort noget ved det her, siger han.

Bliver det ikke nemmere at finde plads til bilen, når han kommer hjem fra arbejde, er hans dage i København måske talte.

- Det skal sådan set bare fortsætte, som det er nu, i nogle måneder, før jeg alvorligt vil begynde at overveje, om jeg skal blive, siger han.

Rettelse: Vi skrev, at Enhedslisten vil fjerne en tredjedel af parkeringspladserne i kommunen. Partiet har dog ikke sat tal på, hvor mange parkeringspladser, der skal fjernes.