København mangler hjælpere på valgdagen: Kan føre til lange køer

Coronasituationen kommer også til at få indflydelse til valget på tirsdag.

Der kan blive særdeles travlt ved valgstederne på tirsdag, forudser Københavns Kommune. (Arkivfoto). (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix Denmark)

Når Danmark går til stemmeurnerne på tirsdag og stemmer til regionsråds- og kommunalvalget, så er hele valgmaskineriet afhængig af, at tusindvis af hjælpere sørger for, at det hele glider.

Der er de valgtilforordnede, der for eksempel udleverer din stemmeseddel, og så er der de myreflittige hjælpere, der optæller millioner af stemmer.

I Københavns Kommune har det dog denne gang været svært at skaffe nok personel.

I går formiddag var meldingen fra kommunen, at der i alt mangler 188 valgtilforordnede og stemmetællere.

Og hvis ikke flere melder sig, så kan det give problemer på valgdagen, fortæller Merete Evers Dewilde, der har det overordnede ansvar for valgafviklingen i Københavns Kommune.

- Vores medarbejdere kommer til at løbe ekstra stærkt, men væsentligst af alt så kan vi ikke udelukke, at det kan give yderligere kødannelse på valgstederne, siger hun og understreger, at man kan melde sig som frivillig helt frem til valgdagen på kommunens hjemmeside.

- Og vi skal nok sørge for, at der bliver et valg, og at det bliver afviklet i god ro og orden i Københavns Kommune, siger Merete Evers Dewilde.

På Københavns næststørste valgsted - Ørestad Skole, der potentielt betjener 17.000 vælgere - kan det få stor betydning, hvis der ikke er valgtilfordnede nok, fortæller stedets valgstyreformand, Karl Vogt-Nielsen.

- Normalt har vi 40 tilforordnede. Hvis nu kun halvdelen dukker op, eller der ikke er nok, så vil jeg nok fjerne nogle af valgbordene. Det vil så betyde, at det vil gå langsommere, og at køen udenfor valgstedet vil blive meget længere, siger han og fortsætter:

- Selv om vi normalt betjener rigtig mange, så kan køen godt gå flere hundrede meter ude foran, og det kan altså blive endnu værre.

Corona er en udfordring

Ud over den mulige mangel på hjælpere er der også en anden årsag til, at tirsdagens valg bliver lidt anderledes, end det plejer.

I mandags sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at det bliver muligt at sætte sit kryds ude i den friske luft. Både så coronasmittede får mulighed for at stemme, men også hvis man synes, at det er utrygt at skulle stemme indendørs.

Det bliver også en mulighed i København, men det kommer også til at føre til et øget pres på kommunens valgsteder, fortæller Merete Evers Dewilde.

- Vi er selvfølgelig forberedte på rigtig mange ting omkring valget, og derfor har vi også taget de nationale udmeldinger til os. Det kan komme til at føre til øget kødannelse, så derfor opfordrer vi rigtig meget vælgerne til at komme i tidsrummet 10 til 15, hvor færrest normalt stemmer, siger hun.

Københavns Kommune vil også gerne give sine borgere rådgivning, hvis de er nervøse forud for valgdagen.

- Hvis man er smittet eller utryg, så henviser vi til kommunens hjemmeside, hvor der er et telefonnummer. Så kan vi nemlig guide vælgerne til, hvordan de får den bedste oplevelse på netop deres valgsted, siger Merete Evers Dewilde, der har hovedansvaret for valget i landets folkerigeste kommune.

På Ørestad Skole er de også klar til at håndtere, at vælgere vil stemme i den friske luft. Stedets valgstyreformand vil dog ikke love, at man kan komme hurtigt til fadet, hvis krydset sættes udendørs.

- Hvis mange folk stiller sig i kø til at stemme udendørs, så skal de regne med, at det tager sindssygt lang tid, i forhold til hvis man vil stemme i valglokalerne, siger Karl Vogt-Nielsen.