Kommune renoverer rådhus for over 100 millioner: Imens må forældre aflevere børn i midlertidige barakker

Børneområdet er blevet et varmt kommunalvalgsemne i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Lise Marie Thy har haft alle sine tre børn i daginstitutionen Trinbrættet. Hendes datter Agnes på to år går i vuggestuen. (Foto: © Anne Diklev Pallesen og grafik af Signe Heiredal, (c) DR)

Lise Marie Thy tager sin datter Agnes på to år op på skødet og giver hende små lysebrune sutsko på.

- Der er simpelthen så utrolig koldt på gulvet.

Hun går med datteren ind på stuen, hvor flere farverige tæpper dækker det grå linoleumsgulv i børnehuset Trinbrættet.

- Vi bliver opfordret til, at børnene har sutsko og varmt tøj på hjemmefra, siger Lise Marie Thy.

Daginstitutionen består af to lave barakbygninger, der egentlig var tænkt som en midlertidig løsning.

Men indtil videre har de været i brug i ti år, også selvom flere forældre til børn i børnehuset ikke mener, at bygningerne er for børn.

De kritiserer indeklimaet, for de mener, der er for dårlig udluftning, tynde vægge og kolde gulve.

Blandt andet bliver der visse vintre så koldt, at vandrørene i institutionen fryser til is, så der ikke er rindende vand. Børnene kan ikke vaske hænder, skylle ud i toilettet og personalet kan ikke vaske op, beretter forældrene om.

- Man bliver lidt ulykkelig over, at de har været i det hele dagen. Det kan ikke være rigtigt, at vores børn skal leve i så koldt et miljø, siger Lise Marie Thy, hvis tre børn enten går eller har gået i Trinbrættet.

Hun har forsøgt at flytte sine børn fra institutionen, men på grund af det store pres på daginstitutioner i Lyngby-Taarbæk Kommune har det ikke været muligt for hende endnu.

Ikonisk men nedslidt rådhus

Godt halvanden kilometer fra daginstitutionen ligger Lyngby-Taarbæks rådhus, hvor kommunens politikere har deres daglige gang.

Rådhuset er et arkitektonisk ikon, bygget færdigt i 1941 og med en genkendelig krum facade.

Men det er også nedslidt og har brug for en renovering.

I billedhjulet her kan du se, hvordan rådhuset trænger til istandsættelse.

  • (Foto: © Lyngby-Taarbæk Kommune, Lyngby-Taarbæk Kommune)
  • (Foto: © Lyngby-Taarbæk Kommune, Lyngby-Taarbæk Kommune)
  • (Foto: © Lyngby-Taarbæk Kommune, Lyngby-Taarbæk Kommune)
  • (Foto: © Lyngby-Taarbæk Kommune, Lyngby-Taarbæk Kommune)
  • (Foto: © Lyngby-Taarbæk Kommune, Lyngby-Taarbæk Kommune)
1 / 5

Derfor har en enig kommunalbestyrelse besluttet, at bygningen skal renoveres for 160 millioner kroner med mulighed for, at de samlede udgifter til projektet kan løbe op i en kvart milliard kroner.

- Nu er vi bare nået til et kritisk punkt med rådhuset, hvor man ikke kan sige, at vi gør noget andet først. Også selvom vi godt ved, at det vil være populært at gøre noget andet, siger borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune, Sofia Osmani (K).

Den prioritering har fået forældrene op i det røde felt.

Det fortæller Helle Binzer, der er medstifter af forældregruppen 'Bedre børneliv i Lyngby-Taarbæk'.

- Når de bruger så mange penge på rådhuset, så føler jeg som borger, at det er en hån, at jeg skal sende mine børn afsted i nogle faldefærdige dagtilbud, og sådan er der mange forældre, der har det, siger Helle Binzer.

Mens der i daginstitutionen Trinbrættet er koldt om vinteren, er det noget helt andet om sommeren.

Her har forældrene målt op til 35 grader i en af barakkerne.

- Når man kommer og henter dem, så drypper sveden ned af hovedet på dem, og håret er helt vådt, selvom de har siddet stille, siger forælder Lise Marie Thy.

I billedhjulet her, kan du se nogle af de billeder, forældrene har taget fra daginstitutionen Trinbrættet. Blandt andet en af dagene, hvor temperaturen var oppe på omkring 35 grader.

  • Et skilt på vinduet i institutionen, der opfordrer til ikke at åbne vinduer og døre. (Foto: © (Privat foto), (Privat foto))
  • Sådan ser institutionen Trinbrættet ud udenfor. (Foto: © (Privat foto), (Privat foto))
  • Forældrene i institutionen Trinbrættet har målt op til 35 grader om sommeren i barakbygningen. (Foto: © (Privat foto), (Privat foto))
  • Gulvet i institutionen Trinbrættet som ifølge forældrene bliver meget koldt om vinteren. (Foto: © (Privat foto), (Privat foto))
1 / 4

Børneboom og kommunerapport

En rapport, som kommunen selv har lavet, bakker forældrenes kritik op.

Rapporten viser, at ni daginstitutioner har en miljømæssig og vedligeholdelsesmæssig stand 'under middel' og er i så dårlig stand, at de slet ikke egner sig til at blive brugt til dagtilbud på længere sigt.

Trinbrættet er en af de ni institutioner.

- Det er helt forrykt, at de fortsætter med, at børnene må komme hernede, og at politikerne ikke får gjort noget ved det, siger Lise Marie Thy.

Lyngby-Taarbæk er en af de kommuner i landet, der har oplevet et sandt børneboom.

Antallet af 0-6-årige stiger i de kommende år, og det er svært at finde plads til de mange små børn, der skal i vuggestue og børnehave.

Derfor står kommunen overfor en udfordring i de kommende år, og der skal gøres noget drastisk, mener blandt andre SF's spidskandidat til kommunalvalget i Lyngby-Taarbæk Kommune, Sigurd Agersnap, som dog også støtter rådhusrenoveringen.

Han mener, at kommunen har brugt for lidt penge på anlæg.

- Jeg kan godt forstå forældrene. Jeg tror ikke, man kommer udenom at renovere rådhuset, men det skal ikke blive en undskyldning for ikke at gøre noget drastisk på børneområdet. Når man kigger på en institution som Trinbrættet, så er det tydeligt, at det, vi tilbyder børnene og pædagogerne, ikke er godt nok, siger han.

Politikerne i kommunalbestyrelsen besluttede i år at sætte 427 millioner kroner af til daginstitutionsområdet over en tiårsperiode.

De første to år har politikerne besluttet af sætte 33,6 millioner kroner af.

De resterende år er beløbet stadig til forhandling. Det skal blandt andet gå til renovering af eksisterende institutioner og byggeri af fire nye institutioner, som dog først vil stå klar i henholdsvis 2026, 2027 og 2028.

Borgmester: Behovet størst på rådhuset

Borgmester Sofia Osmani (K) anerkender også problemerne med institutionerne i kommunen.

- Det er en kæmpe udfordring, vi står med helt generelt for vores institutioner, at vores børnetal er så stigende for øjeblikket.

Sofia Osmani er borgmester i Lyngby-Taarbæk kommune. Hun er valgt for de Konservative. (Foto: © Taarbæk Kommune, Ritzau Scanpix)

Men hun holder fast i, at kommunen lige nu bliver nødt til at prioritere rådhuset, og at forældrene må væbne sig med tålmodighed i forhold til renovering og byggeri af nye daginstitutioner.

- Det er ikke prangende forhold, vi har i vores daginstitutioner, det er ikke prangende forhold, vi har på ret mange af kommunens ejendomme. Det må man bare være ærlig og sige. Det er sådan, rammevilkårene er for en kommune. Vi kan ikke gøre alting spritnyt hele tiden. Vi er nødt til at tage det i etaper, og der hvor behøvet er størst.

Og er behovet størst på rådhuset?

- Lige nu er behovet størst på rådhuset. Vi har i rigtig mange år valgt at prioritere mange andre ting end rådhuset. Men nu er vi nået et punkt, hvor vi bliver nødt til at gøre noget, ellers kan vi ikke have medarbejdere siddende der, siger Sofia Osmani (K).

Den melding vækker ikke begejstring hos forælder Lise Marie Thy. Hun holder fast i, at det er de små Lyngby-Taarbæk-borgere, der skal komme først i køen.

- Det virker så forkert, at de ikke prioriterer børnene før dem selv. Alternativt kunne de jo selv oppe på rådhuset bo i barakker, indtil der er nok penge til, at man kan renovere rådhuset ordentligt, siger hun.