Kommunernes Landsforening: Brevstem, hvis du frygter at blive smittet med corona

Kommunalvalget må ikke blive en supersprederevent. KL opfordrer derfor til, at folk brevstemmer, hvis de har mulighed for det.

Fyldte valglokaler og en epidemi i vækst er ikke nogen god cocktail. Derfor kan det være en god idé at brevstemme. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Det går den gale vej med coronasmittetallene i Danmark. Der er registreret 1.981 nye coronasmittede det seneste døgn, hvilket er det højest antal smittede siden begyndelsen af januar i år.

Samtidigt er kontakttallet steget til 1,1, hvilket ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) indikerer, at Danmark står med en epidemi i vækst.

Udviklingen får nu Kommunernes Landsforening (KL) til at opfordre til, at man benytter sig af muligheden for at brevstemme, når danskerne den 16. november går til kommunalvalg.

- Vi er interesserede i at få så høj en valgdeltagelse som muligt og skabe så stor tryghed om den valghandling, som vi overhovedet kan, siger administrerende direktør i KL, Kristian Vendelbo.

- Så hvis man har en utryghed, så har man jo mulighed for at brevstemme, og så skal man benytte sig af det, siger Kristian Vendelbo, der understreger, at kommunerne arbejder på højtryk for at gøre landets valgsteder sikre i forhold til corona.

- Der vil være afspritning, folk vil blive opfordret til at holde afstand og der vil være god udluftning.

Lektor og forsker ved Roskilde Universitet med speciale i matematisk epidemiologi Viggo Andreasen, kan godt se en vis fornuft i at få folk til gå udenom de overfyldte valglokaler den 16. november.

- Det er et sted med en vis risiko, når man går ned for at stemme, så hvis man har muligheden, så er det en god idé at få stemt tidligt eller brevstemme, siger han.

- Hvis vi ikke får dæmpet smitteudviklingen de næste par uger, så er der faktisk ret mange smittede, når vi når hen mod kommunalvalget. Derfor kan det godt være en god idé at overveje, hvordan man kan undgå at komme sammen med for mange, der potentielt kan smitte en.

- Det skulle nødigt ende med, at man er bange for at blive smittet og derfor ikke tør gå ned og stemme på selve dagen.

I Dalum kan man allerede stemme sikkert

På biblioteket i Dalum er coronaforanstaltningerne allerede på plads og man kan trygt komme ned og brevstemme, siger teamleder Karen Korntved.

På Dalum Bibliotek i Odense er man klar til at tage imod brevstemmer fra borgerne, der blot skal huske én ting, ifølge teamleder Karen Korntved.

- Vi har rykket rundt på det hele, så vi har plads til to stemmebokse. Så man skal bare gå ned til min kollega ved brevstemmestedet og vise sit sundhedskort eller anden legimitation. Man kan også bruge sit valgkort.

På biblioteket i Dalum er man også klar til at dæmme op for coronasmitten, da man allerede har opsat plexiglasskærme mellem de ansatte og bibiliotekets brugere.

- Vi har snakket om, om vi skulle af med dem, men vi har valgt at beholde dem indtil, da vi jo kunne se, at smittetallene går én vej, siger Karen Korntved.

Ved det seneste kommunalvalg i 2017 var godt og vel fem procent af de gyldige brevstemmer. Et tal, som Kommunernes Landsforening altså nu opfordrer til bliver markant højrere denne gang.