Konservative overrasker alle og løber med sejren efter 'præsidentopgør' i Kolding

Villy Søvndal (SF) ender med at lægge stemmer til en konservativ borgmester.

Den såkaldte præsidentvalgkamp i Kolding har fået en overraskende vinder.

Det bliver nemlig den konservative spidskandidat, Knud Erik Langhoff, der ender med at kunne kalde sig borgmester i fjordbyen.

- For første gang i 60 år får Kolding en konservativ borgmester, slog den pensionerede bankmand fast på Kolding Rådhus umiddelbart efter midnat.

Ved det seneste valg blev Knud Erik Langhoff stemt ud af byrådet i Kolding - nu kan han kalde sig borgmester. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix Denmark)

Valgkampen krævede to tidligere ministre

I over et år har linjerne til kommunalvalgkampen i Kolding været trukket knivskarpt op.

Efter byens populære Venstre-borgmester gennem 12 år, Jørn Pedersen, sidste sommer meddelte, at han ikke genopstiller, øjnede den tidligere minister Villy Søvndal (SF) muligheden for at blive borgmester i sin hjemby.

Dét kandidatur besvarede Venstre med en lige så markant politisk profil og endnu en tidligere minister: Eva Kjer Hansen.

- Analysen var, at hvis vi skulle fastholde borgmesterposten hos Venstre, så var der behov for, at jeg kastede mig ind i det arbejde, har Eva Kjer Hansen selv tidligere forklaret til Altinget.

Men ingen af de politiske giganter kan altså iklæde sig borgmesterkæderne. Det står klart, efter at stemmerne er talt op.

SF fik et forrygende valg og gik hele 10,2 procentpoint frem, men også Det Konservative Folkeparti er gået frem og ender med 10,6 procent af stemmerne.

Modsat er Venstre gået 14,5 procentpoint tilbage.

Efter forhandlinger uden for Kolding Rådhus' mure har Socialdemokratiet, SF, De Radikale og Konservative Folkeparti indgået en aftale og er blevet enige om at pege på 71-årige Knud Erik Langhoff som den kommende borgmester.

Villy Søvndal og SF ender altså med at lægge stemmer til en borgmester, der gerne vil have skattelettelser.

- Vi har lavet en aftale om, at vi holder skatten i ro, og vi har indgået en rigtig god aftale, garanterer Villy Søvndal.

Venstres Eva Kjer Hansen er heller ikke sen til at sige, at Konservative har svigtet den borgerlige familie.

- Jeg er dybt overrasket over, at De Konservative ikke engang har villet tale med os, og nu vil regere Kolding på røde mandater, siger hun.

Det afholdt dog ikke konservative byrådspolitikere og støtter i at feste.

Der var fest blandt de konservative på Kolding Rådhus både da stemmetallene blev opgjort, og da det stod klart, at Kolding de kommende fire år får en konservativ borgmester. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix Denmark)