Kun seks unge tilbage i håndboldklubben: Hver sjette borger er flyttet fra Nordborg de seneste ti år

Flere turister og en indsats for at tiltrække tyske tilflyttere skal sikre flere beboere i den lille by på Als.

Håndboldklubben i Nordborg har måttet slå alle ungdomsårgangene sammen til træning, men til trods for det kan de ikke stille et hold. (Foto: © Peter Øvad Halkjær)

På papiret kører det for Nordborg.

Nær byen ligger to af landets helt store virksomheder, Linak og Danfoss, der er udsigt til store turismestrømme med et nyt ferieresort, der er på vej, og med sin placering på spidsen af øen Als er Nordbog omringet af naturskønne omgivelser.

Men Nordborg har et stort problem. Ikke særligt mange gider at bo der.

I runde tal er hver sjette borger forsvundet fra byen de seneste ti år - indbyggertallet er dalet med 1.100.

Især mangler der i Nordborg børn og unge. Og det viser sig tydeligt, hvis man tager en tur til håndboldtræning i den lokale klub, Nordals Håndboldklub.

Før havde klubben hundredvis af aktive medlemmer - heriblandt en masse unge, fortæller formand for håndboldklubben Hanne Berthelsen Schmidt.

- I dag er der kun de seks tilbage, siger hun og peger på de seks unge, som løber og træner bag hende.

Her kan du høre Hanne Berthelsen fortælle om udviklingen i klubben.

Nordborg og Sønderborg Kommunes problem er en velkendt udfordring, som er til debat rundt omkring i det ganske land her under kommunalvalgkampen. Det er et simpelt regnestykke, der i 20 af landets 98 kommuner går i minus - flere flytter fra yderkommunerne, end der flytter til.

Egentlig burde de unge spillere, der er mødt op til håndboldtræning, spille på forskellige hold fordelt på deres alder, men de er for få. Derfor træner alle ungdomsårgangene sammen.

Til trods for det er der ikke nok til at kunne stille et hold og spille kampe mod andre klubber. Det eneste reelle hold i Nordals Håndboldklub er for kvinder over 28 år - i håndbold-analogi kaldet 'old girls'.

Det ærgrer Theis Missfeld, som går i 8. klasse, at der ikke er flere på hans alder i klubben.

- Det er øv. Vi kunne godt bruge lidt flere, så vi kunne skabe et hold og komme ud og spille kamp, siger han, før han sender en lang aflevering på tværs af hallen.

Alligevel kan han godt lide at gå til håndbold i klubben, fordi det er socialt, og man kan blive "god til at kaste ting" - meget nyttigt, når der for eksempel skal spilles stikbold i skolen, fortæller han.

Hør Theis Missfeld fortælle om de manglende holdkammerater.

Turisme skal redde byen

Ikke kun håndboldklubben er presset af manglende tilflytning. Går man en tur rundt på folkeskolen Nordals Skolen, er børnemanglen tydelig. Skoleleder Tine Christensen kan vise rundt i det ene tomme klasselokale efter det andet.

Der er simpelthen ikke nok børn længere til at fylde dem op.

- Det er jo dejligt, at man har god plads, men det er på en trist baggrund, siger Tine Christensen.

Borgmester Erik Lauritzen (S) erkender, at manglende tilflytning er "den helt store udfordring" i kommunen generelt og særligt på Nordals.

Turismen er et af de steder, der skal vende udviklingen, forklarer han og peger på det ferieresort, som er på vej.

- Det skal give en lang række arbejdspladser til området her - og også nogle andre typer arbejdspladser end Danfoss og Linak leverer, siger Erik Lauritzen, som har været borgmester i kommunen de seneste knap otte år.

Resortet skal rumme intet mindre end 440 ferieboliger og vandland, og hvis alt går efter planen, skal det trække en masse turister til Nordals, når det åbner i 2024.

Borgmesteren er optimistisk

Derudover forsøger kommunen også at tiltrække tyske tilflyttere, som viser god interesse for området, fortæller borgmesteren.

Her fortæller Erik Lauritzen om stigende interesse fra tyskere, der overvejer at flytte til Als.

- Hvis man ser på situationen nu i Nordborg og på Nordals, så er der en begyndende optimisme igen. Det mærker jeg, når jeg er her i Nordborg og omegn. Der er kommet en ny tro på tilværelsen, og det er det, der skal til, siger borgmesteren.

Kommunens egne befolkningsfremskrivninger giver dog ikke just grund til optimisme - tværtimod ser udviklingen blot ud til at fortsætte. Og der er heller ingen hurtige løsninger, lyder det fra Erik Lauritzen, som tror på, at udviklingen kan vendes i det lange løb.

- Jeg mener faktisk både generelt for hele Sønderborg Kommune og også for det her område, at vi er inde i en udvikling, som giver mig tro på, at om to-tre år er vores befolkningsudvikling positiv igen, siger borgmesteren.

Borgmesterkandidat: Mere handling og mindre snak

Ellen Trane Nørby (V) går efter borgmesterposten i Sønderborg Kommune. (Foto: © Peter Øvad Halkjær)

Lauritzens udfordrer til borgmesterposten - det mangeårige folketingsmedlem og tidligere minister Ellen Trane Nørby (V) - mener dog ikke, at der er blevet gjort nok i kommunen for at vende udviklingen.

- Vi har nogle nye og klare bud på, hvordan vi kan gøre det, og det er der behov for, fordi der skal mere handling til og mindre snak, siger hun og nævner blandt andet en styrkelse af folkeskolen som et konkret initiativ.

Den kritik giver borgmesteren dog ikke meget for.

- Det er jo den måde, Ellen Trane Nørby har valgt at føre sin valgkamp på - at kritisere det, som er gjort, fremfor at snakke lidt mere om, hvad det så er, der skal til. Jeg er helt enig - der er masser af arbejde endnu, og jeg har tænkt mig at fortsætte det gode arbejde sammen med resten af byrådet, siger Erik Lauritzen.

I håndboldklubben har formand Hanne Berthelsen Schmidt modvilligt accepteret, at udviklingen er gået, som den er. Optimismen er dog ikke til at tage fejl af - særligt ferieresortet giver tro på forandring.

Og når Hanne Berthelsen Schmidt kigger rundt på de nye spillere på 'old girls'-holdet, hvor hun selv spiller, ser hun flere yngre kvinder med små børn. Det giver håb.

- Man kan ikke stampe børn op af jorden, der ikke er der. Det eneste, man kan håbe, er, at Nordals udvikler sig, og jeg synes, vi er godt i gang, siger hun.