Kunstners 'værdiløse' malerier skulle destrueres - nu vil kommunen give dem til borgerne

Kulturpolitik er lokalpolitik i Holstebro, hvor kommunen nu vil forære uønskede billeder af kunstneren Jens Nielsen væk.

Se kulturchef- og fritidschef Henrik Zacho fremvise de glemte billeder.

Rettelse: I 4. afsnit er Nørrelandscentret ændret til center.

I et kælderrum i Holstebro har en samling på 250 billeder af den lokale kunstner Jens Nielsen i årevis ligget i dvale.

Billederne har aldrig været udstillet, men nu er de op til kommunalvalget blevet genstand for en heftig politisk debat.

- Der er folk, der nærmest har sammenlignet det med at afbrænde bøger tidligere i verdenshistorien. Og det er jo ikke det, der har været intentionen på noget tidspunkt, fortæller kultur- og fritidschef Henrik Zacho fra Holstebro Kommune.

Han har inviteret DR med ned i kælderen under et halvtomt center i byen for at fremvise de omstridte billeder.

For Holstebro er nemlig en kulturby, og en indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget har sat sindene i kog. Det blev nemlig anbefalet at destruere billederne, der af eksperter er blevet vurderet til at have så ringe en værdi, at de ikke vil kunne sælges. Det har medført en storm af henvendelser fra vrede borgere.

- Vi har fået mange reaktioner, fortæller kulturchef Henrik Zacho.

- Det har både været folk, der synes, at vi skal lytte til de kunstfaglige og auktionshusets vurdering af, at det faktisk vil skade hans samlede værk, at vi sætter en masse billeder i omløb, som måske ikke har den samme kvalitet, som de andre, siger han.

- Men den største reaktion har jo været folk, som synes, nok helt inde i hjertet, at man ikke destruerer kunst.

Se billederne, som nu bliver tilbudt borgerne.

  • Jens Nielsen var en uhyre produktiv, religøs kunstmaler. Mange af hans billeder var inspireret af biblen.
  • Mange af billederne i kælderen er dog ikke religiøse i deres motiver.
  • I 1969 skænkede Jens Nielsen et stort antal malerier og grafiske arbejder til et nyoprettet Jens Nielsen Museum. Museet skiftede senere navn til Jens Nielsen og Olivia Holm-Møllers Museet.
  • Holstebro Kunstmuseum har stadig en stor samling af Jens Nielsens billeder. Billederne i kælderen er dog vurderet til at være af en ringere kvalitet.
  • Mange af malerierne er ikke gjort klar til udstilling, og er udstyret med billigere rammer.
  • I begyndelsen af det nye år vil billederne blive vist frem for offentligheden.
1 / 6

Derfor gik kulturudvalget i denne uge imod indstillingen og besluttede, at billederne i begyndelsen af det nye år skal fremvises for borgere, der så får mulighed for at få et eller flere værker med hjem.

- Skulle vi mod forventning stå tilbage med nogle billeder, som ingen vil have, så bliver de kørt ud til genbrugsbutikkerne i håb om, at de kan blive solgt, siger Lene Dybdal (S), formand for kultur- og fritidsudvalget i Holstebro Kommune.

Hun mener, at sagen har vist, at kulturpolitik er noget, som borgerne går op i.

- Jens Nielsen var en karismatisk person, der gik rundt i gaderne og levede sit liv i Holstebro. Han er så stor en del af vores kulturarv, at det skal vi passe godt på også i fremtiden, siger hun.

Havde sit eget museum

Jens Nielsen var en produktiv maler af især farverige oliemalerier med religiøs inspiration. I årtier havde han sit eget museum i byen. Men i 2014 blev det daværende Jens Nielsen & Olivia Holm-Møller Museet omdannet til Huset for Kunst og Design.

Over 580 af Jens Nielsen malerier blev gemt og klassificeret som bevaringsværdige. Men de 250 værker blev sorteret fra. Siden har kommunen forsøgt at finde ud af, hvad man skulle stille op med dem.

Man nedsatte i 2018 et Billedudvalg, der skulle komme med forslag til billedernes skæbne, men for cirka en måned siden gik formanden fra udvalget af i protest, da han erfarede, at forvaltningen ville indstille, at billederne blev destrueret.

Arne Nielsen fra Kristendemokraterne gik i protest af som formand for Billedudvalget, da han fik at vide, at man ville indstille, at de 250 billeder blev destrueret. (Foto: Dr)

- Så siger jeg, at det vil jeg ikke være med til, siger den tidligere formand, Arne Nielsen, der har siddet i byrådet for Kristendemokraterne.

- De har slet ikke været ude og spørge private, om de vil have dem, eller genbrugsbutikkerne. Så der sagde jeg fra. Jeg var skuffet, siger den tidligere viceborgmester.

- Det er en lokal kunstner, som man på et tidspunkt har rejst et museum over, og som har haft stor, lokal betydning. Så skal man ikke brænde hans billeder, 20 år efter at manden er død, siger han.

Ejer af auktionshus: Han malede hele tiden

Hans Jørgen Eriksen, indehaver af Holstebro Auktioner, undrer sig dog over sagen. Det er ham, der har vurderet, at de kasserede malerier ikke havde en salgsværdi.

- Jeg forstår ikke, at sagen er kommet så vidt. Har de overhovedet set billederne? spørger han.

Hans Jørgen Eriksen har et godt kendskab til Jens Nielsen. To gange har han afholdt store auktioner over billeder, der var i familiens eje, og han har flere gange gennemgået de frasorterede værker. Blandt andet sammen med repræsentanter for det lokale kunstmuseum.

Da Jens Nielsen levede, besøgte Hans Jørgen Eriksen ham flere gange i atelieret. Han er derfor ikke i tvivl om, at Jens Nielsen ikke forventede, at alle hans malerier blev gemt for eftertiden.

- Jeg så meget af det som en form for beskæftigelsesterapi.

- Han malede bare. Han malede også, mens jeg sad og snakkede med ham. Han malede hele tiden.

Det dyreste værk af Jens Nielsen, som han har været med til at sælge, gik til 18.000 kroner, men i dag er efterspørgslen efter værkerne ikke stor, siger han.

- Jeg skal ikke kunne udelukke, at der er noget iblandt, som man kunne sælge. Men jeg har set rigtigt meget, som jeg ikke skønner, at man ville kunne sælge. Og du kan også se, hvis du slår priserne op på nettet, at de sælger overhovedet ikke, siger han.

Det hører også med til historien, at Jens Nielsen efter en hjerneblødning mistede brugen af sin højre hånd, og derefter trænede sig op til at male med venstre. Det er dog uvist, om billederne i kælderen er malet med venstre eller højre hånd.

De lokale kalder den 'Grædemuren', men Dansk Folkeparti og De Konservative vil have skulpturen 'Vandkunsten' flyttet fra gågaden i Holstebro, så der blandt andet kan blive plads til udeservering. (Foto: Dr)

Lokal debat om 'Grædemuren'

Nu får borgerne i Holstebro så muligheden for selv at tage stilling. Billederne vil blive fremvist i begyndelsen af det nye år.

Skulle der komme budkrig eller penge ind i forbindelse med fremvisningen, vil pengene gå til unge kunstnere i Holstebro, fortæller Lene Dybdal (S).

Hun er ikke i tvivl om, at kulturspørgsmål kan flytte stemmer i Holstebro. I forbindelse med kommunalvalget har der været stor debat om skulpturen 'Vandkunsten' af kunstneren Helge Bertram.

'Grædemuren', som de lokale kalder den, står midt på gågaden, og Dansk Folkeparti og Folkeparti mener, at skulpturen står i vejen.

- De har et ønske om, at den skal flyttes til et andet sted, og det har vi ikke, siger Lene Dybdal.

- Den er stedbunden. Den er bygget til, at den skal være der, så det vil ikke være det samme kunstværk, hvis du flytter den, siger hun.

Kulturchef Henrik Zacho er ikke overrasket over, at kulturdebatten kan vække følelser i Holstebro. Han er dog overrasket over, at folk har reageret så stærkt.

- Der er jo tale om værker, der har stået i omkring 40 år, hvor ingen har vidst, at de var her, og derfor ikke har talt om dem, siger han.

Hør Jens Nielsen fortælle i et radiointerview fra 1968, hvordan han ser på sine billeders fremtid.

- Det er ikke sådan, at vi havde tænkt, at vi skulle lave et stort bål foran rådhuset og have fejret det. Det ville jo også være noget, som vi vil have følelser i og ikke synes, var supernemt, siger han.

Formanden for kulturudvalget, Lene Dybdal, kan dog ikke lade være med at se det smukke i, at billederne kommer op af kælderen og frem i lyset.

- Jeg tænker, at Jens Nielsen må sidde på en sky og kigge ned og tænke: 'Jeg har alligevel rørt så mange mennesker med min kunst, at selv de billeder, som ingen ville have, har værdi', siger hun.

FacebookTwitter