Landsbyboere kræver klart svar fra politikere om kæmpe solcelleprojekt før valget

Men det kan vi ikke få, siger Niels Holm Larsen fra Ålsrode. Borgmester afviser.

Niels Holm Larsen er overrasket over, at lokalpolitikerne i Norddjurs Kommune ikke vil melde klart ud, om de vil have en solcellepark eller ej.

I landsbyen Ålsrode i Norddjurs Kommune optager særligt ét spørgsmål borgerne frem mod kommunalvalget 16. november:

Den store solcellepark, der er på tegnebrættet lige uden for byen.

Planen er, at solcelleanlægget skal fylde 190 hektar – det svarer til cirka 266 fodboldbaner.

Niels Holm Larsen bor i Ålsrode og har i månedsvis forsøgt at få et klar svar fra politikerne. Inden han sætter sit kryds i stemmeboksen om 43 dage, vil han gerne vide, hvor de står i spørgsmålet om solcelleparken.

- Ellers ved vi jo ikke, hvem vi skal stemme på, siger Niels Holm Larsen, der har skrevet flere åbne breve til politikerne, hvor han har luftet sine og naboernes frustrationer.

Han er dog optimistisk om, at politikerne nok skal komme med et svar før kommunalvalget.

- Vi har inviteret alle politikerne til et vælgermøde her i vores lokale forsamlingshus i slutningen af oktober, og der håber vi at få nogle svar på bordet, siger Niels Holm Larsen.

Landmænd bruger jord til solceller

Flere af politikerne i Norddjurs Kommune har meldt ud, at de hverken vil sige ja eller nej til det konkrete solcelle-projekt, fordi de ikke kender til alle fakta.

Det anerkender Niels Holm Larsen sådan set, men alligevel mener han, at det er på sin plads at afkræve politikerne et svar nu.

- Projektet har været undervejs i halvandet år, og ud fra projektbeskrivelserne har politikerne et indtryk af, hvad der er gang i, siger Niels Holm Larsen, der mener, at det nu afskaffede forsamlingsforbud har været en stor hæmsko for at få de lokale politikere i tale.

Mange landmænd har i de senere år fået øjnene op at bruge deres jord anderledes – blandt andet ved at etablere solcelleanlæg.

I Ålsrode er det en lokal landmand, der har fået en godkendelse af Norddjurs Kommune til at igangsætte planlægningen af solcelle-projektet på størrelse med 266 fodboldbaner.

På landsplan er antallet af solcelleanlæg stærkt stigende. Faktisk har danskere aldrig før fået så meget af deres energi fra solen. 2021 har allerede slået flere rekorder for, hvor meget strøm der er lavet af solens stråler.

Men solcelleanlæggene skaber også mange frustrationer blandt borgerne – ikke mindst i Ålsrode, hvor de i halvandet år har levet i uvished. Landsbyen har 300 husstande, og sidste år skrev 251 personer under på en protest mod planerne.

Ifølge Martin Vinæs, valgforsker og lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet, er det ikke usædvanligt, at borgere - som dem i Ålsrode - vil have politikerne til at forholde sig til et emne, der skal træffes beslutning om efter valget.

- Valget er jo kun hvert fjerde år, og når politikerne er valgt, så fanger bordet. Derfor er det helt normalt og forståeligt, at borgerne gerne vil have nogle bindende svar fra kommunalpolitikerne, siger Martin Vinæs:

- Problemet er, at svarene kan være svære at give på forhånd, men det er forståeligt, at de gerne vil have dem, siger valgforskeren.

Håber på 'mellem-løsning'

Flere af lokalpolitikerne i Norddjurs Kommune afviser i interview med DR Østjylland at komme med et krystalklart svar om den planlagte solcellepark før kommunalvalget, men der tegner sig et billede af, at en form for kompromis kan blive den endelige løsning.

Niels Basballe, der er socialdemokratisk næstformand i miljø- og teknikudvalget, er i hvert fald ikke venligt stemt over den nuværende plan.

- Det er alt for stort et område. Jeg siger nej til det store format, som det ligger nu. Det skal minimeres rigtig meget, hvis jeg skal gå ind for det. Det kan godt tænkes, at det kan være omkring 100 hektar, måske mindre, siger han og bemærker, at han udtaler sig på egne vegne og ikke partiets.

Den socialdemokratiske borgmester Jan Petersen føler sig sikker på, at det endelige solcelleanlæg bliver mindre end 190 hektar, men vil ikke på nuværende tidspunkt svare ja eller nej til, om han bakker op om projektet.

- Når jeg ikke har det faglige grundlag, synes jeg, at det er unuanceret at sige ja eller nej, siger borgmesteren, der mener, at Niels Holm Larsen har fået svar på, hvad politikerne mener:

- Han vil gerne have os til at svare ja eller nej, og der siger vi ja til noget af det. Eller til det hele, eller til meget mindre. Det har jeg svaret i et brev 23. august på hele kommunalbestyrelsens vegne, siger Jan Petersen.

Niels Holm Larsen viser de områder, hvor der planlægges at placere solceller omkring Ålsrode.

SF’s Aleksander Myrhøj, der er medlem af miljø- og teknikudvalget, er generelt positiv over for projektet, men erkender, at et kompromis med borgerne kan blive nødvendigt.

- Jeg går ind for, at der skal laves et projekt i Ålsrode. Hvor meget af byen projektet skal omkranse er ikke endeligt afklaret endnu. Det skal være så stort, at det giver mening at lave det, men også reduceret, så det bliver mindst muligt genererende.

- Jeg håber, at vi kan lande en mellem-løsning, hvor alle parter går derfra tilfredse, siger Aleksander Myrhøj.

Beslutning træffes i foråret

Flere af de borgerlige partier er mere venligt stemt over for projektet, som det ser ud nu, men de afviser heller ikke, at det kan ende i mindre skala.

Venstres borgmesterkandidat, Kasper Bjerregaard, vil afvente flere afklaringer i processen, før han melder klart ud:

- Ellers synes jeg ikke, at man behandler det seriøst. Vi gør en del ud af at komme i dialog med både projektmagere og med naboerne til det her. Vi holdt blandt andet borgermøde om det i sidste uge. Jeg vil gerne lytte til begge sider, før jeg tager en endelig beslutning, siger han:

Det er solceller som denne, der i fremtiden kommer flere af på store marker. I år blev der slået rekord i, hvor meget af landets strømforbrug, de kunne dække, da vi i sommers nåede 10 procent. (Foto: Jesper Bach Thomsen)

- Som udgangspunkt er jeg positiv over for projektet. Vi er i gang med en grøn omstilling, og jeg synes, at det er positivt, at nogen byder ind på det. Jeg har grundlæggende en liberal holdning til, at en landmand skal have lov til at bestemme, hvad han vil have på sin jord.

Også Jens Meilvang (LA), der er formand for miljø- og teknikudvalget, henviser til, at processen stadig er i gang.

- Vi er midt i en proces nu, hvor man kan få input. Om det bliver, som der er ansøgt om eller mindre, kan jeg ikke svare på endnu. Jeg vil vente, til processen er færdig.

Han afviser dog ikke, at projektet kan blive mindre end planlagt.

- Er der gode argumenter for at gøre det mindre eller mere spiseligt, så lytter vi. Det er også en del af den demokratiske proces, siger Jens Meilvang.

Ifølge den seneste plan fra kommunen træffer politikerne først endelig afgørelse om solcellerne rundt om Ålsrode i foråret 2022.

Facebook
Twitter