Mangel på institutionspladser i hovedstadsområdet: Cathrine kører 16 kilometer hver dag for at aflevere sine børn

I Køge forventer man, at der kommer til at mangle næsten 700 institutionspladser i 2032.

I 15 kommuner i hovedstadsområdet oplever de, at de har mangel på pladser i dagtilbud eller begyndende udfordringer med det. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix Denmark)

Hvis du bor i hovedstadsområdet, så kan det mange steder være særdeles svært at få en plads til dit barn på den daginstitution, du ønsker.

Det viser en rundspørge, P4 København har sendt ud til kommunerne i hovedstadsområdet.

21 har svaret, og af dem er der i alt 15 kommuner, som oplever, at de har mangel på pladser i dagtilbud eller begyndende udfordringer med det.

Udfordringen ser man blandt andet i Køge. Fordi der bliver flere og flere børn, så vurderer kommunen, at der i 2032 vil mangle 696 dagtilbudspladser.

Men allerede nu ser man en negativ udvikling. På grund af pladsmangel er mellem 30 og 40 børn i løbet af de seneste seks måneder blevet visiteret til dagtilbud, som ligger over fem kilometer fra hjemmet, selvom det var mod forældrenes ønske.

Det har Cathrine Sonne fra landsbyen Algestrup syd for Køge mærket på egen krop.

Når hun går i seng hver aften, så føler hun sig stresset, og når hun så står op om morgenen, så er stressniveauet mindst lige så slemt.

Det skal nemlig gå stærkt om morgenen. Hun skal have sine to børn hurtigt i tøjet og køre 16 kilometer for at aflevere dem i deres institution, inden hun selv kan tage ind til København, hvor hun studerer. At hente og bringe børn tager to timer om dagen.

- Det er meget ekstra tid, jeg skal bruge på transport, og jeg synes, at der er meget af mit liv, der går med at sidde i en bil med børnene, siger Cathrine Sonne.

Hun har ventet på en ny institutionsplads i Algestrup siden august, hvor familien flyttede til landsbyen.

- Vi har flere gange fået at vide af kommunen, at der er overnormeret, og der er også flere børn, end der må være per kvadratmeter, siger Cathrine Sonne.

Kritik af borgmesteren: Manglende rettidig omhu

I Køge kunne man dog godt have undgået, at Cathrine Sonne og andre familier i kommunen kom til at stå i en situation, hvor de skal køre langt til institutionerne.

Det mener Venstres spidskandidat til kommunalvalget, Ken Kristensen, der langer ud efter flertallet i kommunen med borgmester Marie Stærke (S) i spidsen.

Ken Kristensen, Venstres spidskandidat, er ikke tilfreds med borgmester Marie Stærkes ageren på området.

- Vi kender befolkningsprognosen, så vi ved, hvor stort behovet er. Derfor er det irriterende, at man har haft chancen. I stedet har man brugt 167 milioner i sidste års budgetforlig på noget, som ikke er kernevelfærd, siger han og fortsætter:

- Vi bygger ikke de ting, der skal til, i tide. Det gælder for vores børn såvel som vores ældre, siger Ken Kristensen.

Nu er det nemt at kritisere borgmesteren, men hvad ville du selv have gjort?

- Jeg ville i hvert fald have prioriteret det noget tidligere. Og ellers ville jeg have undersøgt, om vi ikke midlertidigt kunne bruge nogle flere private dagplejere, siger Venstres spidskandidat.

Borgmester: 'Vi arbejder på det'

Venstre skal dog ikke tro, at manglen på dagtilbud ikke er højt på den kommunale dagsorden.

Det forsikrer borgmesteren i Køge, Marie Stærke.

Marie Stærke er ud over at være borgmester i Køge også næstformand i Socialdemokratiet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

- Vi bygger hele tiden nye daginstitutioner - faktisk én om året. Vi har afsat penge til flere, men det er ikke sikkert, at vi kan hjælpe den enkelte på den helt korte bane, siger borgmesteren.

I har vidst, at der kom flere og flere børn i kommunen - hvorfor har I ikke været mere på forkant?

- Det har vi faktisk også. Vi har sat penge af og udvidet og istandsat. Der er også kommet nogle overraskelser henad vejen, og det er en væsentlig forskel, om der er tale om 120 eller 150 børn, der skal findes pladser til, siger Marie Stærke, der også nævner corona som en årsag til, at flere byggerier er forsinkede.

Hvad siger du til Venstres kritik af, at I skulle have forudset udfordringen med pladsmangel i institutionerne?

- Det handler om, at man skal kunne se ind i en krystalkugle. Det er svært at sige præcis, hvor mange der flytter til, og hvor mange der bliver gravide, siger borgmesteren.

Gør det uattraktivt at flytte ud

Borgmesterens forklaring imponerer dog ikke umiddelbart Cathrine Sonne fra Algestrup.

Hun sender en klar opfordring til politikerne i Køge.

- De skal simpelthen se, at der er en udvikling og følge med, både når det drejer sig om daginstitutioner og for eksempel også seniorboliger, siger Cathrine Sonne og fortsætter:

- Som situationen er nu, så er udkants-Køge ikke særlig attraktiv at flytte til, når man skal køre ind til byen og aflevere børn hver dag.

Personligt kan hun dog snart ånde lettet op. Familien har nemlig fået tilbudt en plads på institutionen i Algestrup fra midten af december.

- Det giver os en masse frihed. Jeg kan køre direkte uden at bruge en ekstra time eller to på at køre ind til Køge i myldretrafikken, siger hun.