Michelle må køre til en anden by for at få sønnen passet: Landsby siger ja til stordagpleje, men politikerne siger nej

I Hedensted har man brugt stordagpleje i 20 år, men i Skive vil man ikke.

Michelle Christensen må hver dag køre til nabobyen syv kilometer væk, for at hendes søn kan komme i dagpleje. (Foto: Anne-Frida Andersen - DR)

I Rødding ved Skive står man med et problem.

De omkring 2.500 indbyggere har været så gode til at tiltrække nye børnefamilier og skabe vækst, at alle dagplejepladser i byen nu er fyldt op.

Det betyder, at flere forældre må køre til nabobyerne for at få passet deres børn.

En af dem er Michelle Christensen. Hun må køre en omvej på op til 15 minutter hver morgen for at aflevere sin søn Mikkel hos en dagplejer i Balling. Det er en ekstra gene, når hun i forvejen bruger 40 minutter på at køre til sit arbejde i Holstebro.

- Det giver mere stress, at man ikke bare kan trille barnevognen ud og køre hen til dagplejeren, som de andre i byen kan. At man skal have det hele ind i bilen sammen med ens arbejdsting, fortæller hun.

Derfor er røddingboerne gået sammen og er kommet på en løsning: en stordagpleje. Så vil man kunne have ti børn i én dagpleje med tre dagplejere ansat, i stedet for den traditionelle måde, hvor én voksen har en håndfuld børn alene derhjemme.

Men politikerne i Skive Kommune hoppede ikke med på ideen, da de fik den præsenteret tilbage i foråret.

En beslutning, som ærgrer formanden for Rødding Udviklingsråd.

- Når borgerne lægger en klappet og klar løsning for politikerne, så skulle man måske kigge lidt mere på den, siger Finn Dalgård Andersen.

Han oplever, at potentielle nytilflyttere tøver med at købe hus i Rødding, når de hører, at de risikerer at skulle køre langt for at få passet deres børn.

- Så det er absolut en klods om benet, når vi vil tiltrække børnefamilier til området, siger Finn Dalgård Andersen.

Hos byrødderne er der da også delte meninger. Spørger man Per Jeppesen fra Skivelisten, ser han gerne røddingboernes forslag blive til virkelighed.

- At man fra kommunens side ikke hopper på, når hele byen ønsker det her.... Vi snakker så meget om, at vi skal styrke vores lokalsamfund. Her kommer der et rigtig godt initiativ, som godt nok koster 300.000 kroner ekstra per stordagpleje, men i forhold til at man kan få ti børn passet i deres nærmiljø, synes jeg det vil være godt givet ud.

- Det vil være med til at signalere, at byrådet er klar til at bakke op om et vækstområde som i Rødding, tilføjer han.

Michelle Christensen vidste ikke, at der ikke var plads til sønnen i byens dagplejer, da hun flyttede til byen. - Vi kunne godt have overvejet at flytte til en anden by, hvis vi havde vidst det i forvejen. Det havde gjort tingene meget nemmere for os. (Foto: Anne Frida Andersen / DR)

Netop de 300.000 kroner, som det vil koste ekstra at drive en stordagpleje i Rødding sammenlignet med de nuværende tilbud, splitter politikerne. Formanden for Børne- og Familieudvalget i Skive Kommune, Jan Dyhrberg Andersen (S), var med til at skyde ideen til hjørne.

For lige nu har dagplejetilbuddene i kommunen i forvejen et underskud på 5,5 millioner kroner.

- Da vi ikke kan få dækket det underskud, vi har i forvejen, har vi ikke økonomisk mulighed for at iværksætte nogen ting overhovedet, fastslår udvalgsformanden.

I stedet vil man tage en større debat om strukturen af pasningsområdet til næste år, hvor han er sikker på, at stordagpleje vil blive en realitet.

Om det bliver i lige netop Rødding, vil han dog ikke sige - selvom byen har succes med at tiltrække flere børnefamilier.

- Vækst betyder ikke bare lige, at man får alt i sin baghave, siger Jan Dyrberg Andersen.

Her har man haft det i 20 år

I Hedensted har man gjort det, som Rødding drømmer om, i 20 år. Og spørger man formanden for Udvalget for Læring i Hedensted Kommune, er der ikke tvivl om, at kommunen er glad for stordagpleje.

- Det er egentlig det bedste fra begge verdener (dagpleje og vuggestuer, red.), siger Ole Vind fra Venstre.

- Man får det nære fra dagplejen, men man får også det med, at man altid afleverer sit barn det samme sted, uanset om dagplejeren er syg, skal på kursus eller har fri, uddyber han.

Ifølge ham er stordagpleje lidt dyrere end den traditionelle slags, mens det er lidt billigere end en vuggestue. For kommunen er det dog vigtigt, at forældrene har en bred vifte af muligheder.

Hør dagplejer Henriette Andreasen fortælle, hvordan det er at arbejde i stordagplejen Fuglereden i Tørring:

Han ser ikke nogen ulemper i ordningen. Tværtimod vil han anbefale den til andre - også Skive Kommune.

- Vi havde også en by her, Hjortsvang, hvor vi pludselig havde ti børn, som vi ikke kunne finde en dagplejer til. Så skulle de til at køre til Tørring. Vi gik i dialog med dem, og så endte det med, at vi lavede en stordagpleje. Jeg tror ikke, de vil bytte den dag i dag, fortæller han.

FOA: 40.000 børn kommer til at mangle pladser

Og så er der også en anden fordel med stordagpleje, mener udvalgsformand Ole Vind: De er nemmere at rekruttere til.

Hvor de traditionelle dagplejere skal arbejde 48 timer om ugen, kan man i stordagplejerne nøjes med en almindelig fuldtidsstilling på 37 timer, fordi man er flere om at løfte opgaven sammen.

Og så er det attraktivt at få kolleger at sparre med, så man ikke sidder alene derhjemme, mener han.

I Rødding har storken været forbi byen 11 gange indtil videre i år.

Lige præcis dén detalje er vigtig, når man snakker stordagpleje, mener FOA, som er dagplejernes fagforening.

- Inden for de næste 10 år er der behov for 40.000 ekstra dagtilbudspladser på det kommunale dagtilbudsområde. Det vil sige, at vi har et rekrutteringsbehov på omkring 14.000 medarbejdere på det her område, siger formand for pædagogisk sektor i FOA Kim Henriksen.

Og her mener FOA altså, at stordagpleje kan være en god løsning både på rekrutteringsproblemerne og manglen på dagplejepladser.

Opgiver ikke

I Rødding har man ikke opgivet kampen. Byens udviklingsråd har tænkt sig at sende deres forslag til politikerne igen, dog med et par ændringer. For eksempel foreslår de, at stordagplejen skal ligge i bygninger, som kommunen allerede ejer, så man slipper for at betale husleje til et almindeligt parcelhus.

Og så håber de, at politikerne vil tage ideen op til ny overvejelse, så de kan få byens børn passet inden for bygrænserne igen.

- Det er vigtigt, at man er en del af sit eget lokalområde, og vi vil også rigtig gerne møde de andre forældre og få nogle gode relationer og støtte vores egen by, siger Michelle Christensen.

FacebookTwitter