Millioner til psykologhjælp forbliver ubrugte trods rekordlange ventetider

Regionerne mangler at bruge 28,5 millioner kroner på behandling af patienter med angst og depression. Alt imens slår ventetiden rekord.

Der er både millioner i overskud og ventetider for at få hjælp mod angst og depression. Et kedeligt paradoks erkender både Regioner og psykologer. (Foto: © (Grafik) Morten Fogde Christensen)

‘Send flere penge.’

Sådan kan det ofte lyde, når der er for få hænder eller for lange ventetider.

Men når det handler om at sikre psykologhjælp til folk med angst eller depression - så er der faktisk flere penge i kassen, end der bliver brugt.

Samtidig er der rekordlang ventetid på psykologhjælp.

Sidste år var der hele 28,5 millioner kroner tilovers, viser en opgørelse fra Danske Regioner. Penge, der egentlig var tiltænkt psykologhjælp til angst- og depressionsramte, som har fået en henvisning fra deres læge. Og det overskydende beløb er steget år efter år.

Det til trods for, at der er ventetid på psykologbehandlingen. Mens angst- og depressionsramte i 2017 måtte vente omkring 10 uger på at komme til psykolog, er der nu i gennemsnit 16 ugers ventetid for patienter, der er berettiget til at få tilskud.

Det viser en rundspørge Dansk Psykolog Forening har lavet i maj 2021 blandt psykologer med ydernummer - altså dem, der modtager patienter med henvisning. Og den ventetid er rekord lang.

Paradoks ærgrer

Det ærgrer regionerne, der administrerer psykologordningen, at der samtidig er både penge i overskud og ventetider.

Ikke mindst Region Nordjylland, som har landets længste ventelister.

- Når vi har patienter, der venter - unge mennesker, der ikke har det særligt godt, og som har brug for hjælp, og vi har pengene til det - så synes jeg det er en katastrofe, at vi ikke gør det, siger Lene Linnemann (SF), der er 2. næstformand i regionsrådet.

I Region Hovedstaden er den spritnye regionsrådsformand, Lars Gaardhøj (S), der tiltrådte i august, ret overrasket over, at situationen er, som den er.

- Jeg har ikke været opmærksom på, at der var ubrugte midler i ordningen. Men det er klart, at vi skal bruge de penge, der skal til – ikke mindst når vi har dem. For det er vigtigt, at unge med problemer får hjælp.

Én der til gengæld er helt bevidst om, at der er penge til overs, er Anders Kühnau (S), som er formand for Løn- og praksisudvalget i Danske Regioner og med til at forhandle overenskomst. Og han har et bud på hvorfor, det er sådan.

- De psykologer, der er på ordningen, tager alt for få patienter med henvisning ind. Der er psykologer nok. Og der er penge nok. Men vi er nødt til at få nogle flere til at arbejde noget mere.

Den kritik afviser Dansk Psykolog Forening. Ifølge formand Eva Secher Mathiasen er problemet snarere, at der er for få psykologer, som kan få et ydernummer og altså tage patienter med henvisning.

Hvor bliver pengene af?

Vi har bedt de enkelte regioner om at fortælle, hvor mange penge de hver især bruger af den ramme, der skal give angst- og depressionsramte mulighed for tilskud til psykolog.

Det overblik har vi ikke kunnet skaffe. Men af Region Hovedstadens årlige budget på mellem 77 og 86 millioner kroner var der sidste år 6 millioner tilovers, skriver regionen i en mail til os.

De penge har regionen valgt at bruge i år på at sikre 30 nye psykologer. Resten af midlerne til dette kommer fra den nye finanslov, som har udviddet den ordning, der giver unge mellem 18 og nu 24 år adgang til gratis psykologhjælp for angst og depression.

Region Sjælland fortæller, at af de 25,15 millioner, de havde til rådighed sidste år, var der 7,29 millioner tilovers.

- Det hænger sammen med, at vi har haft svært ved at skaffe psykologer nok til vores ydernumre, siger formand for udvalget for nær sundhed, Tine Birk Andersen (S).

Hvad der er blevet af pengene, er straks sværere for udvalgsformanden at svare på. Men pengene er ikke tabt, forsikrer hun.

- De ryger tilbage i systemet. Men jeg har det rigtig dårligt med, at de ikke bliver brugt på psykologhjælp, for der er mange, der har brug for den. Så det er noget, vi er nødt til at finde en løsning på fremadrettet.

Det dog hjælper ikke noget at øremærke pengene, så de ikke kan bruges på andet, siger Anders Kühnau.

- Pengene ér til rådighed for psykologerne, hvis bare de ville tage flere patienter ind.

Vi har i flere uger forsøgt at få sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at forholde sig til de her lange ventelister. Men han har endnu ikke haft lyst til deltage i et interview.

Ministeriet oplyser dog til os, at løsningen på de lange ventelister skal findes mellem Danske Regioner og psykologerne.

Rettelse: Faktaboksen 'Kan du få gratis psykologhjælp?' er rette, så det nu fremgår tydeligt, at gratisordningen blev indført allerede i 2018. Den blev udvidet i 2019 og igen i 2021.