Mød nogle af de unge, der samler sig på gaden i Aabenraa: Vi vil bare gerne have et sted at være

Unge fra Aabenraa efterlyser et sted, hvor de kan dyrke deres interesse for biler.

Unge samles i Aabenraas gader. Nummer to fra venstre er tømrer Dennis Sørensen, Rødekro (Foto: © Hanne Høier, DR)

Biler, motorer og brændstof.

Det synes en hel del unge i Aabenraa rigtig godt om. Og derfor samler de sig i lyset af gadelygterne på parkeringspladser og gader i centrum af den sønderjyske by for at hænge ud og fremvise køretøjer.

Sådan forklarer Dennis Sørensen, som i aftes var mødt op på en parkeringsplads centralt i byen.

Mens han fortæller, lyder skrald af kanonslag fra den anden side af gaden. Og det er netop derfor, DR Nyheder er taget på gaden i Aabenraa torsdag aften.

Om aftenen lyder der nemlig brag fra kanonslag og hvin fra motorer i centrum af byen, når biler fræser rundt til gaderæs på nogle af de centrale veje omkring havnen.

Det er flere beboere i området godt trætte af, og politiet har opjusteret indsatsen mod de unge grupper, efter at postyret ifølge ordensmagten er taget til de seneste uge.

Driller politiet

Dennis Sørensen og hans venner samler sig i centrum og får ikke sjældent besøg af politiet, men de smider ikke kanonslag, forsikrer de om. Den unge sønderjyde har dog et bud på, hvorfor nogen gør det.

- Det er nok den måde, unge kan have det lidt sjovt på og drille politiet, siger han.

Dennis Sørensen er tømrer og bor i Rødekro, som ligger et par kilometer nordvest for Aabenraa, hvor vennerne samles. Her er der et særligt fællesskab blandt de motorglade, men de savner et sted, de kan være uden at forstyrre.

- Et sted, hvor man kan være og hygge sig som ung med både biler og det, unge godt kan lide at gå op i, siger han.

- Der er mange forskellige slags unge. Der er dem, der sidder derhjemme og spiller computer en hel dag. Så er der dem, der går til fodbold og til ridning, men så er der også nogle unge, der har interesse for biler, motorer og brændstof.

Dennis Sørensen bliver afbrudt af et brag fra et kanonslag. Det bringer et lille smil frem, og så udbryder han:

- Jeg var sgu lige ved at skide i bukserne.

Ønsker sig et sted i fred for politiet

Utilfredsheden med de unge, der larmer om aftenen i centrum af Aabenraa, er langt fra ny. Men det er deres ønske, om et sted de kan være, heller ikke, forklarer Rasmus Rettig, der også er mødt op på parkeringspladsen torsdag aften.

Hvad det er for et sted, betyder ikke så meget for ham.

- Bare et sted, hvor vi kan være i fred for politiet, siger han.

Han er kommet hertil fra Hjordkær - en lille landsby, der ligger vest for Aabenraa. Det er november-koldt, men Rasmus Rettig er mødt op kun iført sweatshirt og shorts. Han står med hænderne i lommen og tripper lidt, men forsikrer om, at det ikke har noget med kulden at gøre - sådan står han altid.

Natteravn: Løftede pegefingre er benzin på bålet

Med et kommunalvalg for døren fylder uroen også i den politiske debat, hvor Nye Borgerliges spidskandidat Jan Køpke Christensen har foreslået, at kommunen skal hyre et privat vagtværn for at skabe mere ro i gaderne om aftenen.

På den anden fløj taler SF's spidskandidat Michael Christensen for mere dialog med de unge.

Og samme forslag kommer fra Jesper Schultz, som har været Natteravn i 17 år.

I aftes var han på gaden i Aabenraa endnu engang.

Han udpeger området tæt på havnen i byen, hvor de unge kører ræs hen ad Madevej og kaster kanonslag - også samtidig.

Der skal dialog til for at få løst problemerne, mener han, og man bliver nødt til at lytte til de unge.

- Hver gang, du kommer med en løftet pegefinger, så smider du en liter benzin på bålet, fordi så skal de nok vise, at det ikke er det, der kan styre dem.

Politiet anholdt to torsdag aften

I et forsøg på at dæmme op for balladen har politiet oprustet sin indsats.

Onsdag aften foretog ordensmagten en større aktion i byen, hvor 12 kanonslag blev beslaglagt, og 70 personer blev registreret. I aftes blev to anholdt.

Ifølge Dennis Sørensen og hans venner gør de ikke noget, de ikke må. De mødes blot for at hænge ud og dyrke deres interesse for biler. Men de oplever, at politiet har svært ved at skelne mellem dem og de andre, som kaster kanonslag.

- De (politiet, red.) tror, at alle unge er røvhuller. De kan ikke se forskel på dem, der har lyst til at stå hernede og snakke, vise bil frem og hygge sig lidt, og så dem, der bare har lyst til at smide kanonslag, siger Dennis Sørensen.

Han sætter sig ind sin sorte Volkswagen med kulsorte fælge og triller ud af parkeringspladsen. Da han er kommet ud på vejen, giver han lidt gas og motoren siger en rumlende lyd, som sådan en gør, når ejermanden kan lide motor og brændstof.