Nej til vindmøller og solceller: Lokale protestgrupper kan ændre de kommunale klimadagsordener

Mens lokalpolitikere igangsætter det ene klimaprojekt efter det andet, popper der samtidig flere og flere lokale protestgrupper op. Og de kan rykke ved dagsordenen i byrådene.

Naboerne til de kommende vindmøller på Lolland er bange for, at de vil skæmme naturen i området. (Foto: søren bidstrup © Scanpix Denmark)

Går du en tur på diget ved Bogø Inddæmning på Lolland, kan du på den ene side nyde udsigten ud over det flade vand i Nakskov Fjord. På den anden side strækker markerne sig ind over land, mens horisonten brydes af mørke trætoppe.

Snart vil det billede dog også indeholde otte store vindmøller, der skyder 150 meter op mod himlen.

I juni sagde et stort flertal i Lolland Kommunes Byråd nemlig ja til at erstatte otte ældre – og mindre – vindmøller i området, med de nye langt større møller.

Og det ærgrer den tidligere skoleleder Carsten Häggqvist, der flyttede til området for lidt over to år siden.

- Vi flyttede herned på grund af naturen og de kæmpe vidder, der er hernede. Vi vidste godt, at der ville komme vindmøller, men det var først, da vi flyttede herned og begyndte at indtage naturen, at det gik op for os, hvor mærkeligt et sted det er at placere vindmøllerne.

Carsten Haggqvist ser helst, at de nye vindmøller bliver sat op ude på havet i stedet for i hans lokalområde. (Foto: Mads Raagaard © DR)

Carsten Haggqvist er ikke alene med sin kritik. Inden byrådet tog beslutningen om de nye møller, skrev den lokale campingplads, sejlklub og turbåd et åbent brev til politikerne for at få dem til at ændre planerne.

De frygter blandt andet, at de store møller kan skræmme turister væk. Det fortæller Otto Paludan, der er ansat på Postbåden Vesta og til dagligt sejler turister rundt på fjorden.

- Man snakker om, at der kommer klimaturister, der gerne vil se alle de der vindmøller. Men nu har jeg sejlet med turister i over tolv år, og jeg har altså ikke mødt nogen af dem. Det har jeg ikke.

Protestgrupper popper op – og kan ændre beslutninger

Sagen ved Bogø Inddæmning på Lolland er langt fra enestående.

I mange kommuner planlægger byrådspolitikere store grønne projekter som vindmøller eller solcelleparker.

Men selvom de fleste er glade for den grønne energi, så er der ofte stor uenighed, når det kommer til placeringerne af de store projekter. Og mange steder går utilfredse borgere sammen i lokale protestgrupper for at kæmpe mod politikernes beslutninger.

Særligt op mod et kommunalvalg. Det siger Kasper Møller Hansen, der er valgforsker på Københavns Universitet.

- Diskussionerne, om at man ikke vil have noget i sin egen baghave, kommer virkelig frem, når der er kommunalvalg. Lige pludselig skubber man sine klimaholdninger lidt til side, og tænker i stedet på, hvad man vil se ud ad sit vindue.

Og det kan faktisk godt være en god idé at gå sammen med naboer og lokale kræfter. Ifølge Kasper Møller Hansen, så kan protestgrupperne nemlig ændre den politiske dagsorden.

- Det kan sagtens flytte meget. Hvis man lader sig mobilisere, tropper op til vælgermøderne og er kritisk over for beslutningerne, så kan man være med til at flytte rigtig mange ting, siger han.

Utilfredse naboer fik stoppet solceller i Næstved

Et af de steder, hvor der er lykkedes en lokal borgergruppe at få stukket en kæp i hjulet på et større byggeprojekt, er i Nylandsmose i Næstved Kommune.

Her var der planer om at opføre et 200 hektar stort solcelleanlæg. Men naboerne gik sammen og kæmpede imod, og her var netop fællesskabet helt essentielt.

Det fortæller Helene Weiss Johansen, der var med i protestgruppen.

- En enkelt mands eller kvindes protester kan jo meget let blive opfattet som lidt hysteri hos den enkelte. Men når man står sammen, så er man helt klart stærkere, og det kræver et stort arbejde på mange fronter, siger hun.

Borgerne endte endda med at råbe så højt, at deres protester blev hørt inde på Christiansborg, hvor indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek satte en stopper for projektet.

Og derfor er Helene Weiss Johansen da heller ikke i tvivl om, at hun ville gøre det igen.

- Hvis sagen er der, og det er noget, jeg ikke er politisk enig i, så absolut ja.

Protester kan ikke vælte møller

Tilbage på Lolland skal de utilfredse beboere omkring Bogø Inddæmning dog ikke sætte forventningerne for højt.

Der er nemlig stadig stor enighed blandt de lokale politikere om at få bygget de nye vindmøller. Det har protesterne ikke lavet om på.

Og det er en god politisk strategi, når lokalpolitikerne gør det samme som borgerne – nemlig står sammen, lyder rådet fra Kasper Møller Hansen, der er valgforsker på Københavns Universitet.

- Det letteste for politikerne er at skubbe beslutningerne til efter valget, og det vil nok ske nogle steder. Andre steder vil politikerne stå sammen, så der er enighed bag beslutningen. På den måde er det svært for vælgerne at straffe dem. Men lige meget hvad de gør, så vil de møde en masse kritik og en masse spørgsmål fra borgerne derude.

Ved Bogø Inddæmning må Carsten Häggqvist også medgive, at der er god plads til de nye møller, omend han ikke er glad for dem.

- Det er da rigtigt. Og jeg vil gerne understrege, at jeg ikke er mod vindmøller som sådan. Jeg er faktisk for den grønne omstilling, jeg tænker bare, at man kan placere dem et mere hensigtsmæssigt sted end lige op ad en naturpark, siger han.

FacebookTwitter