Cirka tre gange om ugen cykler Jacob Elhøj Nielsen på en nybygget cykelsti mellem Egtved og Ødsted i Vejle Kommune for at komme til og fra arbejde.
Han er glad for den nye cykelsti, som giver ham en større sikkerhed i trafikken. Men han er en af meget få, der har haft gavn af investeringen.
Kommunen har brugt 3,2 millioner kroner på den cirka tre kilometer lange cykelsti, og staten har bidraget med 2,6 millioner. Drømmen var, at antallet af cyklister på strækningen skulle tredobles, efter at der kom en cykelsti.
Det er ikke sket.
Antallet af daglige cyklister på strækningen er steget med tre. Fra 22 til 25.
Jacob Elhøj Nielsen er en af de få, der benytter den nye cykelsti. Han er glad for den - hør mere i videoen herunder.
Rent økonomisk giver det ingen mening, medgiver Svend Erik Nielsen fra Dansk Folkeparti i Vejle Byråd, der i sin tid stemte for cykelstien.
- Ud fra et økonomisk synspunkt, har det ingen fornuft. Der havde det nok været klogere at finde de 25, der cykler på stien, og give dem en bil hver med benzinkort, siger Svend Erik Nielsen.
- Men sådan fungerer verden jo ikke, og vi er enige i byrådet om, at vi har en overordnet politik om, at vi gerne vil forbinde centerbyerne til Vejle med cykelstier, siger han.
Konservativ kandidat fortryder stemme
Derfor fortryder han heller ikke, at han stemte for projektet. En der dog fortryder, at han lagde stemme til cykelstien, er viceborgmester i Vejle Kommune, Dan Arnløv fra Det Konservative Folkeparti.
Han mener godt, at man kan diskutere, om trafiksikkerhed er det eneste parameter, man skal kigge efter, når man anlægger cykelstier, eller om antallet af brugere også har en betydning.
- De to landsbyer er nok glade for, at de nu kan cykle til og fra hinanden – at der så ikke er nogen, der gør det, er en anden sag. Men ja, hvis man kigger på volumen og kendte resultatet af det, så skulle man ikke have stemt for det, siger Dan Arnløv.
Gerda Haastrup Jørgensen (V) er formand for kommunens tekniske udvalg, og ifølge hende er pengene godt givet ud – om end hun er skuffet over, at der ikke er flere, der har benyttet sig af cykelstien.
- Det er også to bysamfund, der er i samme skoledistrikt, og derfor er det godt at have den her cykelsti, så vores børn kan have en sikker skolevej, siger hun.
'Der var sandsynligvis bedre projekter derude'
Helt generelt kan man bruge cykelsti-penge mere fornuftigt, end det bliver gjort i dag. Det mener Jeppe Rich, der er professor og forsker i trafikmodeller hos DTU Management.
- Det er ret sandsynligt, at der var bedre projekter derude. Man får jo nærmest en forsvindende lille effekt på antallet af cyklister i det her projekt. Der er dog nogle trafiksikkerhedsgevinster, men lige nu er der ikke nogen større plan og vision for, hvordan vi laver cykelstier, siger Jeppe Rich.
For Jacob Elhøj Nielsen var der dog ikke bedre projekter derude, for han er glad for, at det lige præcis er på hans rute, at der er kommet en ny cykelsti.
- Før kørte man ude sammen med bilerne, hvor der faktisk ikke var plads, og det gav nogle dumme situationer. Kan det redde bare ét liv, så er det vel godt givet ud, siger Jacob Elhøj Nielsen.