Odsherreds borgmester bliver holdt uden for forhandlingerne efter valget: 'Jeg synes ikke, det er særlig klædeligt'

I Odsherred forhandles der stadig om, hvem der skal være borgmester fra nytår. Men den nuværende borgmester er ikke inviteret med.

Thomas Adelskov, borgmester i Odsherred Kommune gennem 12 år, er sat uden for forhandlingerne om de næste fire års politiske retning i byrådet. (Foto: Trine Warrer Juul © (c) DR)

Der er lutter idyl, når turister fra nær og fjern tager på sommerhustur i naturskønne Odsherred.

Men i øjeblikket er der ikke megen idyl i sigte i den lille nordvestsjællandske kommune. I hvert fald ikke for den siddende borgmester, Thomas Adelskov (S), der i øjeblikket har udsigt til en lukket dør.

For her tre dage efter kommunalvalget bliver han fortsat ignoreret af det nye parti Nyt Odsherred, som stormede ind i byrådet med fire mandater, samt Venstre, Nye Borgerlige, Radikale Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti, der er i fuld gang med at konstituere sig uden om Socialdemokratiet.

- Jeg må konstatere, at der er nogle partier, der ikke synes, vi skal lave brede politiske aftaler, siger Thomas Adelskov (S), der har været borgmester i Odsherred i 12 år.

- Jeg håber, at der er et eller flere partier i forhandlingerne, der reflekterer lidt over, om det er en god idé at sidde 13 mandater ud af 25 og udelukke 12 og dermed næsten halvdelen af borgerne i Odsherred fra de kommende store og vigtige beslutninger i kommunen, fortsætter han.

Socialdemokratiet fik en vælgerlussing ved dette valg og tabte to mandater. De har nu 10 mandater i byrådet. Enhedslisten og SF med hver ét mandat er heller ikke inviteret med til forhandlingerne.

Lokalliste går efter borgmesterposten

Det nye parti i kommunen, Nyt Odsherred, har fået et godt valg med fire mandater i byrådet, og med 828 personlige stemmer går Karina Vincentz benhårdt efter borgmesterposten.

- Vi har fået et rigtig godt valg, og personligt har jeg også fået et rigtig godt stemmeantal, så vi synes, man skal lytte til vælgerne, og derfor stiller vi os gerne i spidsen for det her projekt, og så må vi se om det kan bære, siger Karina Vincentz fra Nyt Odsherred.

Men også Julie Jacobsen fra Dansk Folkeparti og Hanne Pigonska fra Venstre er i spil til borgmesterposten.

Og til spørgsmålet om, hvorfor forhandlingerne trækker ud, siger Hanne Pigonska (V):

- Vi er seks meget forskellige partier, og det er fire lange år, så det er vigtigt, at vi kommer rundt om det hele, før vi slår søm i, men jeg er stadig fortrøstningsfuld i forhold til vores samarbejde, siger hun.

Det er kun et enkelt mandat, der skiller de to fløje ad i Odsherred Byråd, så med andre ord skal bare én ombestemme sig og kigge til Adelskovs side, så er han igen inde i varmen.

Men indtil da afventer han situationen.

- Jeg synes ikke, det er særlig klædeligt, siger han og fortsætter:

- Men der er ikke så meget at gøre, når man ikke er inviteret med ind, så jeg passer mit arbejde som borgmester.

Men du sidder vel ikke bare og venter. Har du ikke sendt et par sms’er til nogle af dem?

- Jeg ved ikke, om det med sms’er er noget, I begynder at forholde os politikere til, hver gang vi skal tale sammen, men jeg har ikke lyst til at dele med jer, hvem jeg har talt med, og hvad jeg har sagt.

- Men alle de steder jeg har kunnet komme til det, har jeg opfordret til, at de åbner døren og sikrer et bredt samarbejde i byrådet, siger Thomas Adelskov.

Thomas Adelskov var trods et dårligt valg til Socialdemokratiet kommunens største stemmesluger ved tirsdagens kommunalvalg med 3.707 personlige stemmer.

FacebookTwitter