Opgør i Albertslund: 'En aftale er i princippet en aftale, men når partier tilbyder borgmesterposten, så siger man ja'

S-borgmester havde aftalt at overgive pladsen til SF, men brød aftalen, da han fik mulighed for at blive.

I Albertslund er kommunalvalgsdramaet trukket ud, men ser ud til i nat at have fundet sin afslutning - for anden gang.

Oprindeligt var det nemlig SF'eren Vivi Nør Jacobsen, der stod til at blive borgmester for vestegnskommunen med støtte fra Socialdemokratiet og De Radikale.

Men efter et skæbnesvangert møde med kommunens borgerlige partier og Enhedslisten, måtte hun se titlen forsvinde mellem hænderne på sig.

Det er endnu ikke lykkedes DR at få en kommentar fra SF's Vivi Nør Jacobsen. (Foto: kim wendt)

Under et møde med Lars Gravgaard Hansen (K), Helge Bo Jensen (EL), Claus Rasmussen (V) og Tina B. Nielsen (DF), der ellers alle havde besluttet at stille sig bag hende som borgmester, skulle Vivi Nør Jacobsen angiveligt have sagt, ”jeg kommer for at sige, at jeg har røvrendt jer – Socialdemokratiet har gjort mig til borgmester”, oplyser partierne i en pressemeddelelse.

Det fik Konservative, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti til i stedet at gå til den siddende socialdemokratiske borgmester, Steen Christiansen, og tilbyde ham fire år mere med borgmesterkæderne om halsen.

Dermed brød han sent onsdag aften den konstitueringsaftale, han havde indgået med SF og De Radikale.

'En aftale er i princippet en aftale'

Et tilbud, der ifølge Steen Christiansen var for godt til at sige nej til, siger han til DR Nyheder.

- En aftale er i princippet en aftale, men når det er sådan, at en bred kreds af partier henvender sig til mig og tilbyder borgmesterposten, så siger man selvfølgelig ja, siger han.

Steen Christiansen fortæller, at også De Radikale er inviteret til at være en del af den konstitueringsaftale, der gør ham til borgmester igen.

Formand for SF, Pia Olsen Dyhr, nåede også at juble over partiets borgmesterpost, indtil Steen Christiansen alligevel løb med borgmesterkæden.

Men hvad tilbød de andre partier, som SF og De Radikale ikke kunne?

- Først og fremmest kunne de tilbyde mig borgmesterposten. Det havde været et issue i forhandlingsforløbet på 36 timer med SF, hvor jeg oprindeligt egentlig stod til at få borgmesterposten på SF’s mandater, men til sidst insisterede de på, at de ville have borgmesterposten, siger Steen Christiansen.

Men handler det kun om poster? Handler det ikke også om politik?

- Det ene er selvfølgelig, hvem der er borgmester, men det andet er, at vi nu har konstitueret os bredt, lyder det.

'Forløbet kunne have været kønnere'

Men risikerer det ikke at blive rigtig svært at lave politik med SF, der sidder på fire af 21 mandater?

- Det bliver selvfølgelig svært i starten i forhold til SF, men det er vilkårene i kommunalpolitik, siger Steen Christiansen.

Er du bange for vælgernes opfattelse af dig, når du først laver én aftale og så laver en anden?

- Jeg vil sige, at forløbet kunne have været kønnere, end det faktisk blev.

Socialdemokratiet gik 7,8 procentpoint og to mandater tilbage i Albertslund ved valget tirsdag. Partiet blev dog stadig det største parti med syv mandater.

Modsat gik SF 9,5 procentpoint frem og fordoblede sine mandater til 4. Vivi Nør Jacobsen blev også kommunens største stemmesluger med 1.293 personlige stemmer. Steen Christiansens fik 820 stemmer.

DR har uden held forsøgt at få en kommentar fra SF's Vivi Nør Jacobsen.

FacebookTwitter