Papes mål om borgmesterposter vest for Storebælt er indfriet: Konservative stjæler tre sydjyske borgmesterposter

Kolding, Aabenraa og Vejen får alle en konservativ borgmester.

Duellen mellem Villy Søvndal (SF) og Eva Kjer Hansen (V) har fyldt meget i valgkampen, men i sidste ende blev det Knud Erik Langhoff (K), der løb med borgmesterposten. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

Borgmesterposter vest for Storebælt.

Det var et af de helt klare mål, som formand for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, havde udpeget for partiet forud for kommunalvalget. Og det er i den grad lykkes.

Tre borgmesterposter er det foreløbigt blevet til vest for bæltet - alle tre i Sydjylland.

Blandt andet Kolding får en konservativ borgmester på den anden side af nytår.

- For første gang i 60 år får Kolding en konservativ borgmester, lød det fra den nye borgmester, Knud Erik Langhoff (K), da han kunne præsentere konstitueringen i nat.

Også i Vejen og Aabenraa er det en konservativ borgmester, der kan tage borgmesterkæden om halsen og være med til at indfri målet om konservative borgmestre i Jylland.

Partiet har fået 12 borgmesterposter indtil videre - syv kommuner er stadig i spil.

Se oversigten over fordelingen af borgmesterposter i hele landet her:

Fremgang på over seks procentpoint

Det var da også en stolt og glad politisk ordfører, der evaluerede resultaterne her til morgen efter selv at have forhandlet for en borgmesterpost i Rudersdal Kommune hele natten.

- Vi er et parti, der favner bredt fra nord til syd og fra øst til vest, og det viser vi også med vores borgmesterposter nu - det er virkelig værd at glæde sig over, lyder det fra politisk ordfører Mette Abildgaard her dagen derpå.

Partiet kan indfri målet efter et stærkt valg på landsplan, hvor partiet samlet set er gået frem med mere end seks procentpoint i forhold til valget i 2017. 15,2 procent af stemmerne er i år gået til Konservative.

Hør den politiske ordførers bud på, hvorfor partiet oplever fremgang.

Når det nu lykkes at få tre sydjyske kommuner på konservative hænder, handler det ikke om, at partiet blev størst i nogle af kommunerne. Men fremgang alle tre steder fik placeret de konservative kandidater i rollen som kongemagere.

I Vejen Kommune blev det Frank Schmidt-Hansen, der gik i alliance med Socialdemokratiet og tog borgmesterposten efter at have opnået en fremgang på 9,5 procentpoint.

- Jeg har det godt, og jeg hviler i mig selv, fordi valgets resultat var så tydeligt, som det var, siger han her til morgen om gårsdagens resultat.

Frank Schmidt Hansen er ny borgmester i Vejen. (Foto: Jacob Schultz © Ritzau Scanpix)

I Kolding snuppede Knud Erik Langhoff borgmesterposten foran næsen på de to garvede landspolitikere Villy Søvndal (SF) og Eva Kjer Hansen (V), som ellers op til valget tiltrak stor opmærksomhed.

Langhoff og resten af partiet i Kolding præsterede en vælgerfremgang på 7,2 procentpoint og endte også med at finde opbakning i rød blok hos Socialdemokratiet, SF og De Radikale.

Helt samme taktik gjorde den tredje nye konservative borgmester i Sydjylland brug af. Jan Riber Jakobsen i Aabenraa bliver borgmester med opbakning fra Socialdemokratiet, SF og så et enkelt parti fra den blå side - Nye Borgerlige.

Analytiker: Godt for Papes selvtillid

Flere af de steder, hvor Det Konservative Folkeparti i dag løber med borgmesterposten, er det tydeligt, at det også har været en ordre oppefra, at der skulle trækkes borgmesterposter hjem, forklarer Christine Cordsen, der er politisk korrespondent i DR.

- Man kan se på nogle af de konstitueringer, der er lavet, at de her borgmesterskifter også i høj grad er udtryk for, at Konservative har haft en forhåndsordre fra Christiansborg om at gå efter borgmesterposter for enhver pris - også selvom de har lavet nogle utraditionelle konstitueringer, siger hun.

Og det gode valgresultat er et konkret bevis på, at fremgangen i meningsmålingerne også kan omsættes til konkrete resultater, siger Cordsen.

- Det vil helt klart støve Søren Papes selvtillid af.

Til trods for den store fremgang for partiet er der et enkelt, men dog stort skår i glæden. Konservative mister borgmestorposten i Frederiksberg Kommune, som har været på konservative hænder de seneste 112 år.

- Det er drønærgerligt, men det ændrer ikke på, at vi overordnet set er enormt stolte og tilfredse over landsresultatet, siger Mette Abildgaard.