Parkinsonramte Lise har haft 12 forskellige plejere på 14 dage: 'Det har været helt forfærdeligt'

Næsten hvert andet forsøg på at rekruttere sosu'er er forgæves.

Lise Wulff fra Holte er meget afhængig af ældreplejen i kommunen. (Foto: © Sarah Fisker Henriksen, DR)

77-årige Lise Wulff fra Holte har en brækket ryg og lider af parkinson i svær grad.

Derfor kommer hjemmeplejen på besøg både morgen, middag, aften og ved sengetid. Nogle af besøgene har en varighed på flere timer.

- Jeg kan stort set ikke noget. Jeg kan ikke flytte en vase fra det ene sted til det andet, så jeg er meget afhængig af hjemmeplejen, siger Lise Wulff, der er pensioneret sygeplejerske og selv har været leder i hjemmeplejen i Rudersdal.

Hun er generelt tilfreds med medarbejderne hos hjemmeplejen, men der er bestemt også store hårtotter i den kommunale ældresuppe.

- Det, der er værst, er, at der kommer så mange forskellige og nye hver eneste dag. Sommeren var helt forfærdelig, selv om jeg selvfølgelig er indstillet på, at der kommer ferieafløsere, siger hun.

I sommer havde den 77-årige pensionerede sygeplejerske for eksempel 12 forskellige plejere om morgenen over en periode på 14 dage, og det skaber en daglig irritation.

- Man skal gentage, gentage og gentage. Nogle kommer masser af smør på, og nogle kommer slet ikke noget på. Man skal virkelig affinde sig med en hel del ting, siger Lise Wulff, der også savner, at personalet viser overskud og ikke tæller minutter og ' bare skynder sig videre'.

Svært at ansætte nye sosu'er

Lise Wulff er helt givet ikke den eneste danske borger, som oplever, at mange kommuner må dække ind med vikarer eller andre former for ufaglært arbejdskraft i hjemmeplejen.

Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fra december 2020 til maj i år viser, at næsten hvert andet rekrutteringsforsøg af sosu-assistenter og -hjælpere har været forgæves.

Det er over en dobbelt så stor andel sammenlignet med samme periode året forinden.

Det betyder, at kommunerne i stedet ansætter mange ufaglærte medarbejdere, fortæller Tine Rostgaard, der er ældreforsker og professor MSO på Roskilde Universitet.

Hun kan godt genkende det problem, Lise Wulff fra Holte oplever med mange forskellige plejere.

- Det har været et problem længe. Det betyder rigtig meget for borgeren, men det betyder faktisk også meget for medarbejderne, for de lærer ikke borgeren at kende, og det går ud over kvaliteten af plejen, siger Tine Rostgaard.

Der er flere årsager til rekrutteringsproblemerne, mener Tine Rostgaard. Der har blandt været flere dårlige mediehistorier, som har betydet, at mange medarbejdere oplever manglende anerkendelse.

- Og så ved vi fra forskellige undersøgelser, at arbejdsforholdene ikke er de bedste. Medarbejderne synes, at de skal løbe rigtig hurtigt, og de oplever ikke, at plejen, der bliver givet, er tilstrækkelig, siger professoren.

Man kan få mennesker til månen...

I Rudersdal Kommune, hvor Lise Wulff bor, har de også udfordringer med at skaffe arbejdskraft til hjemmeplejen.

Lige nu har kommunen 76 ubesatte stillinger. Desuden har flere end én ud otte af medarbejderne i ældreplejen ikke en sosu-uddannelse, viser kommunens egne tal.

Netop udfordringerne på ældreområdet blev debatteret heftigt, da spidskandidaterne til kommunalvalget var til debatmøde i søndags på Mariehøjcentret i Holte.

Og her ramte et specifikt spørgsmål fra salen hovedet på sømmet ifølge politikerne i Rudersdal.

76-årige Hanne Vedersø ville nemlig gerne vide, hvorfor man ikke tænker ud af boksen og for eksempel begynder at rekruttere ude på folkeskolerne.

- Jeg tænker tit på, når man får at vide, at det ikke kan lade sig gøre: Man kan få mennesker til månen, og man kan dæleme få dem ned igen, så kan man vel også begynde at tænke anderledes, sagde hun.

Borgmester: Det er uacceptabelt

Venstres spidskandidat og siddende borgmester, Jens Ive, anerkender, at ældreområdet har været under stort pres under corona.

Han mener dog overordnet, at kommunen gør et stort stykke arbejde, men at den selvfølgelig kan blive bedre.

Jens Ive, hvad tænker du om, at Lise Wulff har haft 12 forskellige plejere på 14 dage?

- Det er uacceptabelt, men jeg ved godt, at vi har været udfordrede på medarbejdersiden efter og under corona, hvor der har været en voldsom brug af vikarer. Det skal vi væk fra, men det har vi modeller for at løse, siger spidskandidaten for Venstre.

Lise Wulff savner også, at personalet viser overskud og ikke bare skynder sig videre. Hvorfor tror du, at hun har den opfattelse?

- Jeg tror, at den opfattelse er helt korrekt. Området er under pres i de her måneder og har været det under corona. Men vi vil lave en ny struktur, hvor hun kender den medarbejder, der kommer, selv om det ikke altid er den samme, siger Jens Ive.

Socialdemokratiets spidskandidat, Kristine Thrane, deler vurderingen af, at kommunen overordnet set er stærk på ældreområdet.

Lise Wulffs historie gør dog indtryk.

- Det lyder helt vildt. Jeg kan ikke forstå, at der kan være så mange forskellige på kort tid. Det er ikke i orden, siger Kristine Thrane om de 12 forskellige plejere på to uger.

Vil du betegne det som værdig ældrepleje?

- Nej, og det må vi se på. Der må være sket en fejl, og jeg håber ikke, at det er noget andre borgere oplever, siger Socialdemokratiets spidskandidat.

Kristine Thrane har flere bud på, hvordan rekrutteringsproblemerne i ældreplejen bliver løst.

- Jeg kunne godt tænke mig, at skoleeleverne kom ned på plejehjemmene, så de kan se, hvordan det er at være der, siger hun og peger også på, at der skal være flere billige boliger i kommunen, som man kan betale med en sosu-løn.

77-årige Lise: Vigtigt, at man kender hinanden

Lise Wulff fra Holte krydser fingre for, at kommunen får indført en model, hvor der ikke er nye ansigter nærmest hver eneste dag.

- Det er vigtigt, at man kender lidt til hinanden. Så spildes der ikke så meget tid på, hvordan de skal gøre, siger hun og fortsætter:

- For eksempel hvis jeg har noget specielt med morgenmaden. Der er nogle af dem, som kan huske det og går ud og laver det med det samme - det er super dejligt.

Nu er der snart kommunalvalg. Hvis du kunne komme med et ønske til poltikerne, hvad skulle det så være?

- Man skal være meget mere fleksibel og holde op med at tælle minutter, siger hun.