Psykologer på stribe skifter job: Theodor har haft tre psykologer

Psykologer forlader i stor stil kommunerne, og så møder børn, der mistrives, nye psykologer igen og igen.

Theodor har ikke udviklet sprog som andre børn. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Assens Kommune er sat på til at hjælpe familien. Siden 2019 har tre forskellige psykologer, tre ergoterapeuter og en enkelt høre-tale konsulenten været på sagen. Familien mener, at den store udskiftning af personale forsinker indsatsen. (© (c) privatfoto)

I løbet af et år er næsten én ud af fire psykologer, der arbejder i kommunernes pædagogiske rådgivning, stoppet på jobbet.

Det viser tal fra fra Kommunerne og Regionernes Løndatakontor.

Det er psykologer i den pædagogiske psykologiske rådgivning (PPR), der blandt andet skal se på, om børn, der mistrives i skoler og daginstitutioner, har behov for støtte og specialtilbud.

Eller om børnene måske har behov for at blive udredt for eksempelvis angst, autisme eller ADHD.

Dansk Psykolog Forening er bekymret over, at så mange psykologer skifter væk fra kommunerne.

- Det er en bombe under den kvalitet, der skal leveres i PPR, og som er så vigtig for børnenes udvikling og trivsel. Hvis medarbejderne hele tiden skiftes ud, så kan du ikke fastholde og udvikle de kompetencer, der skal være til stede, siger Eva Secher Mathiasen, der er formand for Dansk Psykolog Forening.

I en rundspørge fra Dansk Psykolog Forening fortæller fire ud af ti psykologer, at de ikke kan udføre arbejdet i en kvalitet, som de er tilfredse med.

I går kunne DR fortælle om ventetider for børn og familier fra få måneder og helt op til et år i PPR.

De ventetider kan også hænge sammen med de mange jobskifter blandt psykologer, mener Eva Secher Mathiasen.

- Når psykologer får børn ind, der har ventet halve og hele år, så kan man skamme sig over det. Børn kan udvikle helt unødig mistrivsel, som man kunne have forebygget og undgået, hvis man havde sat ind tidligere, siger Eva Secher Mathiasen og fortæller, at mange psykologer oplever, at der er mangel på tid og ressourcer.

- Så ender det med, at nogle siger, at det kan jeg ikke holde til. Jeg skifter arbejde.

Tre psykologer til Theodor

Pia Jacobsen, som er logistikassistent, har oplevet den store udskiftning af personale i pædagogisk psykologisk rådgivning i Assens Kommune.

For tre år siden opdagede familien, at sønnen Theodor ikke udviklede sit sprog som andre børn.

Siden har der været tre forskellige psykologer på sagen, tre ergoterapeuter, mens høre-tale konsulenten har været den samme i hele forløbet.

- Der har været alt for megen udskiftning. Man afleverer sit dyreste eje og håber og har tillid til, at kommunen kan hjælpe. Men udskiftning af medarbejdere betyder, at man mister tillid hver gang, siger Pia Jacobsen.

Hun mener, at Theodor bedst åbner sig, når han har tillid til de personer, han møder. Men hver gang der dukker et nyt ansigt op, så tager det tid ´at arbejde sig ind på ham.´

Pia Jacobsen er frustreret over, at sønnens sprog udvikler sig for langsomt.

- Theodor burde komme i skole til sommer, men det er han ikke klar til, for han har ikke det sprog, han skal. Og hvad skal vi så? Der er en kæmpe frustration i forhold til fremtiden, siger hun.

Udskiftning betyder lange ventetider i Assens

Assens Kommune erkender, at der de seneste år har været stor udskiftning i personalet i pædagogisk psykologisk rådgivning. Det har blandt andet medvirket til ventetider på 4-8 måneder på PPR.

I forhold til Theodors sag har der været garvede medarbejdere på sagen, selvom der har været stor udskiftning, oplyser kommunen.

- Det er forståeligt, at familien har en oplevelse af mange fagpersoner omkring barnet. Med fire faggrupper fra PPR samt udskiftningen inden for to af faggrupperne, er det mange personer at stifte bekendtskab med og involvere i situationen, skiver Jan Præstholm, der er direktør for Uddannelse, Børn og Familie i Assens til DR.

V: Assens har sparet for meget på PPR

I 2018 og 2019 har der været besparelser i Assens Kommune, fortæller Venstre. Det har ramt mange områder og også pædagogisk psykologisk rådgivning.

- Vi har haft to år, hvor vi har skulle spare rigtigt kraftigt. Det er der, fokus har ligget. Vi har været bundet af vores økonomi og sparet på alle områder - også det specialiserede børneområde. Når det er sagt, så er det for dårligt. Det skal vi gøre noget ved nu, siger Nikolaj Leed Henriksen (V), der er næstformand i børn og familieudvalget og mener, at det haster med at gøre PPR bedre.

SF vil også styrke pædagogisk psykologisk rådgivning i Assens.

- Hvis børn har akut behov for at komme til psykolog, så er det vigtigt, at det sker så hurtigt som muligt – ellers kan det give varige skader, siger Mogens Mulle Johansen fra SF, der er formand for børn og familieudvalget i Assens og ønsker flere psykologer ansat i PPR.

Dansk Folkeparti i Assens mener, at 4-8 måneders ventetid til PPR er uheldig lang.

- Vi skal have bragt ventetiden ned. Der er desværre udfordringer med at skaffe kvalificeret erfarent personale. Vi er nødt til at lave en arbejdsplads, som er så attraktiv, at man har lyst til at være hos os, siger Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), som mener, at man kan gøre arbejdsmiljøet mere attraktivt ved at tilbyde efteruddannelse.

Socialdemokratiets borgmesterkandidat Poul Erik Svendsen mener, at Assens nøje skal analysere arbejdsforholdene i PPR.

- Rekruttering hænger sammen med arbejdsvilkår. Når der er mangel på psykologer, så kigger de på, hvor de kan få de bedste arbejdsbetingelser, siger Poul Erik Svendsen, der gerne vil prioritere PPR, selvom Assens Kommune har en stram økonomi.

Nye medarbejdere skal få ventetiden ned

I efteråret er det lykkedes Assens Kommune at hyre flere psykologer til PPR. Kommunen håber derfor, at ventetiden til PPR vil falde fremover, og at der vil være mindre udskiftning blandt personalet.

- Vi har netop ansat de sidste, men det har været en udfordring og ansøgerne har faktisk været få, siger Jan Præstholm, der er direktør for Uddannelse, Børn og Familie i Assens til DR.