Rækken af lokallister skrumper, men 'de er vigtige for demokratiet'

Igen i år bliver der færre lokallister. Men du finder stadig de kulørte enmandshære og dem, der går efter borgmesterkæden.

Til kommunalvalget har 80 af landets 98 kommuner en lokalliste på stemmesedlen. (Foto: (Grafik) Signe Heiredal)

Når du den 16. november skal sætte dit kryds i stemmeboksen til kommunal- og regionalvalget, vil der måske stå et specielt listenavn på sedlen.

Men der bliver længere mellem navne som 'Havenisse-partiet', 'Sten i Skoen' og 'Fælleslisten'.

For antallet af lokallister er endnu engang faldende. I år er der 159 forskellige kommunale lister, hvor der i flere tilfælde kun er én enkelt kandidat. Det er et fald fra 180 lokallister ved det seneste valg for fire år siden. I 2013 var der 202.

De bliver presset af flere ting, ifølge kommunalforsker Ulrik Kjær.

- De mangler tit en organisation bag sig. Og så er de store partier gode til at tage enkeltsager op i kommunerne og tage stilling lokalt uden af tage hensyn til, hvad moderpartiet mener. Og det presser lokallisterne, at Venstre, Socialdemokratiet eller Konservative godt kan være lidt lokalliste-agtige, siger han.

Men de helt små lister er stadigvæk kommet for at blive, mener Ulrik Kjær.

- Selvom der ikke er så mange af dem, så har de en vigtig funktion. Dels når der er bevægelser eller politiske holdninger, som ikke passer i et etableret parti. Dels, når der er personer, der ikke passer ind. Så jeg tror, at der hele tiden vil være lokallister, siger Ulrik Kjær.

Solisten

Kristian Bro laver selv sine "valgplakater". 'Q' er listebogstavet for 'Sten i Skoen', der bliver lavet af pap og plastikrør. (Foto: Janus Jacobsen - DR Nordjylland)

I Thisted Kommune kan vælgerne stemme på ’Sten i Skoen’, der består af én mand: 68-årige Kristian Bro.

- Jeg sammenligner mig med en solist fra musikkens verden. Jeg kan slet ikke tåle at være usynlig, så det må give de skrammer, det giver.

- Men jeg kan godt samarbejde. Under tvang, smiler Kristian Bro.

Han er i gang med at bygge sine uortodokse valgplakater på køkkenbordet. Først folder han et stykke plastikrør til lyslederkabler, så enderne når sammen og danner et stort 'O'. Men det partibogstav er optaget - det samme er 'Ø'. Og hvad gør man så?

Gaffatape er selvfølgelig svaret - sammen med et stykke pap.

- Voila, et 'Q', siger Kristian Bro og viser det hjemmelavede bogstav frem, som også står på stemmesedlen ved siden af 'Sten i Skoen'.

- Jeg er blevet kaldt en sten i skoen, fordi jeg godt kan være kritisk. Og det er både positivt og negativt. Jeg mener jo også, at jeg er konstruktiv i min kritik. Men resultatet, når jeg nu kommer til at sidde i byrådet, skal jo være til glæde for borgerne.

Han går til valg på at arbejdsklimaet skal være bedre i kommunen.

- Hvis folkene på kommunen er happy, når de går på arbejde, så bliver borgerne også happy, siger Kristian Bro.

Borgmesteren

John Brædder er én af tre borgmestre i landet, der sidder i en lokalliste. De andre er Gribskovs Anders Gerner Frost, der er valgt for 'Nytgribskov' og Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp, der er medlem af Ishøjlisten. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

I den modsatte ende af landet sidder John Brædder. Han og Guldborgsundlisten er ikke kun langt fra Thisted rent fysisk. De er også den diamentrale modsætning på lokalliste-spektret.

John Brædder sidder nemlig med borgmesterkæden om halsen i Guldborgsund Kommune på Lolland-Falster. Og listen har i alt 10 byrådsmedlemmer, hvilket gør det til den største liste i kommunen.

- Lokallister er gode til at samle byrådet på tværs. Jeg synes, vi her hos os formår at samle fløjene godt inde på midten til gavn for borgerne, siger John Brædder.

- Jeg synes, at Guldborgsundlisten er mere i sync med borgerne i kommunen. Men det kommer jo også tit på an på persongalleriet, hvor godt lokallisterne klarer sig.

Han er også formand for paraplyorganisationen Lokallisterne i Danmark.

- Jeg synes faktisk, det er ret flot, at der er i omegnen af 160 lokallister. Så kan man kalde det tilbagegang. Men interessen og motivationen for faktisk at prøve at blive valgt ind på en lokalliste i stedet for et landsdækkende parti, den må vi konstatere stadigvæk er til stede, siger John Brædder.

FacebookTwitter