Rigspolitiet nedsabler spidskandidats drøm om fri hash i København

Legalisering af hash vil ikke gavne i kampen mod banderne, lyder det fra politiet. Forsker kalder argumentationen for "tynd".

- Vi mener, at de følger, der er kommet af hashmarkedet, særligt på Christiania, nu overstiger skadevirkninger af selve stoffet. Det er tid til at kigge på en anden ordning end den nuværende, siger Sophie Hæstorp Andersen. (Arkivfoto) (Foto: Sofie Mathiassen © Ritzau Scanpix)

Det har ingen gang på jorden, når Socialdemokratiets spidskandidat i København ved kommunalvalget i november, Sophie Hæstorp Andersen, foreslår, at hash skal legaliseres som en forsøgsordning i hovedstaden.

Sådan lyder det fra Rigspolitiet.

I et folketingsvar, som justitsminister Nick Hækkerup har givet til Folketingets Retsudvalg, skyder politiet spidskandidatens forslag helt ned og siger, at det "ikke vil have den ønskede effekt på den illegale hashhandel og den organiserede kriminalitet".

Rigspolitiet påpeger, at hvis hashen i en eller anden form gives fri, vil det skubbe forbruget over på andre former for narkotika, samtidig med at hashforbruget vil stige. Derudover er vurderingen, at der stadig vil være et sort marked, hvor bander vil kunne sælge hashen for en lavere pris.

I det forslag, Sophie Hæstorp Andersen lagde frem 11. august, nævner hun, at kommunen skal kunne give tilladelse til at sælge hash under ordentlige og sikre forhold.

- Jeg bilder mig ikke ind, at det vil løse hele problemet. Men jeg mener grundlæggende, at det er tid til et opgør, skrev hun på sin Facebook-profil.

Men det ville blive en dyr omgang, og stederne vil formentlig ikke kunne være i fred, advarer Rigspolitiet.

For år tilbage vurderede Københavns Politi, at hashboderne på Christiania årligt har en omsætning i milliardklassen. (Foto: Anne Bæk © Ritzau Scanpix)

For indsmugling og distribution af narkotika skønnes rigtignok at være den største indtægtskilde for de organiserede kriminelle, og en legalisering vil kunne mærkes på de kriminelles pengepung, hvilket kan skabe andre problemer:

- Sikkerheden omkring de foreslåede kommunale salgssteder vurderes ligeledes at udgøre en omkostningsfaktor, idet stederne, efter politiets vurdering, bør være særligt sikret mod overfald og chikane fra det kriminelle miljø, lyder det.

Slutteligt udtaler Rigspolitiet, at en legalisering vil skabe bøvl for betjente på gaden.

- Kontrolleret legalisering af hash vil endvidere kunne betyde, at håndhævelsen af illegal besiddelse af hash vanskeliggøres, da det ikke er muligt at skelne mellem legalt og illegalt erhvervet hash.

Forsker: Det er for tyndt

Adam Diderichsen er lektor på Københavns Professionshøjsole og politiforsker. Han har kigget folketingssvaret igennem, og han kalder Rigspolitiets argumentation for "en tynd omgang".

- Der er ikke nogen egentlig begrundelse for de ting, Rigspolitiet siger. Der er hverken teoretiske overvejelser eller forklaringer eller henvisninger. Der er egentlig bare en række ubegrundede holdninger, som Rigspolitiet kommer med.

- Man kan undre sig, for det passer ikke rigtig med, hvad man ved om kriminalitet og kriminalitetsudvikling, så alt i alt er det ret tyndt, siger Adam Diderichsen.

Han savner en reel debat i stedet for bare at feje idéen af bordet.

- Det afhænger meget af, hvad prisen bliver på hashen. Forsøger vi at udkonkurrere banderne på prisen, kan vi sagtens gøre det, men det er der en ulempe ved, for så bliver hashen mere udbredt blandt unge mennesker. Der er et valg der. Det er den type diskussion, vi burde have i stedet for.

S-kandidat noterer politiets 'mange gode bekymringer'

Overborgmesterkandidat for Socialdemokratiet Sophie Hæstorp Andersen siger i dag, at der er mange gode grunde til, at København skal tage skridtet.

- Vi mener, at de følger, der er kommet af hashmarkedet, særligt på Christiania, nu overstiger skadevirkninger af selve stoffet. Det er tid til at kigge på en anden ordning end den nuværende.

- Hashhandlen på Christiania er blevet mere og mere voldelig, og det viser sig også i ofrene. Det kan vi ikke have i vores København, skrev Sophie Hæstorp Andersen på Facebook i august. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

- Rigspolitiet har mange gode bekymringer, men vi skal også finde løsninger. Når vi ser mange unge mennesker hvert år blive trukket ind i kriminalitet og ender med at få ødelagt deres liv, bliver vi nødt til at se på legalisering af cannabis som andet end blot et rusmiddel, som vi har set os sure på.

Sophie Hæstorp Andersen tilføjer, at bekymringerne naturligvis skal tages alvorligt. Men hvis man inddrager politiet og samtidig kigger på erfaringer i udlandet, kan København få en god forsøgsordning, mener hun.

Spidskandidaten kigger blandt andet mod USA, hvor en række delstater har legaliseret cannabis.

Californien åbnede i 2018 sine første cannabis-butikker. Tidligere har Colorado, Washington, Oregon, Alaska, Nevada, Maine, Michigan og Vermont afkriminaliseret salg af rusmidlet. Også Massachusetts har siden gjort det samme.

I Portugal har man en noget mere original model. Her er det tilladt at være i besiddelse af en mindre mængde stoffer, som ikke må overskride ti dages forbrug. Men hvis politiet stopper en person med mere end det tilladte, bliver vedkommende ikke retsforfulgt.

I stedet skal man til et obligatorisk møde med en kommission, der består af en læge, en advokat og en socialarbejder. Her vurderes det, om personen skal i behandling eller rehabilitering.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) ønsker ikke at stille op til interview, men henviser til Rigspolitiet for en kommentar. Det har endnu ikke været muligt.